• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Gratin Dauphinois, sau cei mai faimoși cartofi cu smântână

May 09, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete celebre, Rețete cu legume, Rețete lacto-vegetariene 9


Gratin Dauphinois

Cred că ați dedus deja că, dacă vorbim despre o rețetă celebră, apăi ceea ce urmează mai la vale nu poate fi decât una dintre nenumăratele variante posibile de Gratin Dauphinois. Dar despre asta vom vorbi puțin mai încolo, deocamdată vreau doar să vă spun că, dacă veți adăuga ceva brânză în narațiune, atunci cartofii noștri devin Gratin Savoyard. Cât despre ouăle incluse de unii (inclusiv Larousse Gastronomique!) în compoziție, savoiarzii tradiționaliști zic că n-ar fi chiar bune, riscând ele să strice onctuozitatea preparatului, sosul trebuind să fie exclusiv rezultat din combinarea smântânii cu fecula din cartofi. Rezultă de aici în mod logic că trebuie să folosiți cartofi făinoși, iar smântâna să fie cât mai proaspătă și lichidă, fără pic de agent de îngroșare prin ea (Doamne, ce mă enervează smântâna de 12% a unor producători care stă în lingură de parcă ar fi unt!).

În fine, să notăm deocamdată că ne trebuie

1,5 kg de cartofi (repet, făinoși, adică din cei galbeni, nu roz),
1-2 căței de usturoi,
50 g unt,
smântână subțire câtă trebuie să-i acopere aproape complet (să zicem orientativ 800 ml),
sare, piper, nucșoară.

Luați mai întâi un vas care merge la cuptor (optim de lut smălțuit sau teracotă, dar merge și Jena) și frecați-l bine în interior cu cățeii de usturoi tăiați în două. Ungeți-l apoi generos cu unt și lăsați-l deoparte.

Curățați cartofii, spălați-i, uscați-i și tăiați-i felii cât de subțiri. Sub nici o formă nu-i mai spălați după ce i-ați tăiat, că pierdeți amidonul și nu va mai avea gratin-ul nostru consistența necesară. Începeți să-i dispuneți în straturi în forma unsă, presărând uniform pe fiecare strat sare, piper și nucșoară.

Când ați ajuns la jumătate, turnați smântână, cât aproape să-i acopere. Continuați straturile, condimentând neîncetat, firește, până se termină.

Turnați iar smântână până ce mai că-i acoperiți, presărați restul de unt și cu asta basta, băgați vasul în cuptorul încins dinainte, la foc moale (150ºC).

În principiu, când se rumenesc deasupra sunt gata, adică după cam 1,5-2 ore, poate un pic mai mult. Ideea e ca sosul ce se formează din smântâna lichidă și amidonul natural al cartofilor să ajungă la consistența ideală, iar asta cere puțin exercițiu (depinde de vas, de cuptor, de soiul cartofilor, de calitatea smântânii…)

În ceea ce privește variantele, una din cele mai întâlnite în ultima vreme (ca o concesie făcută vitezei de execuție și eliminării grăsimilor) prevede fierberea prealabilă (cam 10 minute) a feliilor de cartofi într-un litru de lapte, asezonat cu usturoi, sare, piper și nucșoară, apoi așezarea feliilor în vasul uns cu unt. Se toarnă smântână mai puțină (cam 300 ml), se presară unt, iar timpul de coacere se reduce corespunzător, de la 3/4 de oră până la maximum 1 oră. Orice alte adaosuri sunt, firește posibile, dar atunci nu mai putem vorbi de Gratin Dauphinois.

Cât despre vin, alb, ușor, delicat, onctuos și care să nu miroasă a plantație tropicală. Știu, cam greu de găsit așa ceva, dar cred c-ați înțeles ideea.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi si dovlecei la cuptorCartofi și dovlecei gratinați Cartofi franțuzești Cartofi umpluti cu peste afumatCartofi umpluți cu pește afumat și capere Lasagna de cartofiLasagna de cartofi

  • cartofi, cartofi la cuptor, cuptor, Franta, gratinare, lapte, smantana, usturoi

9 thoughts on “Gratin Dauphinois, sau cei mai faimoși cartofi cu smântână”

  1. Niko-B 09/05/2011 at 17:09

    Of ! O facurati p-aia cu SECTA “ciupercilor curatate de coaja”, acu-ncepeti cu cartofii NESPALATI ? Nene Costakele, asa e ! Nu se spala cartofii dupa ce au fost curatati ! CINE are ureki, sa auda. Si C bunatate iese… Incercati Dragii Nostri.

    Reply ↓
  2. costachel Post author10/05/2011 at 08:15

    Vorba lui Pastorel: „Daca pretuieste apa (ceea ce ar fi de dorit) sa se multumeasca sa se spele ea mai intai pe maini” 🙂

    Reply ↓
  3. Maria 27/01/2012 at 12:01

    Varianta pe care o ştiu de la mama zice că atunci când sunt aproape rumeniţi cartofii să turnăm şi un ou bătut deasupra 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/01/2012 at 13:01

      Întotdeauna am ascultat-o pe mama 🙂

      Reply ↓
  4. Peccatum 03/05/2012 at 12:07

    Am facut ieri reteta asta, desi in casa aveam cartofi rosii si smantana era de aia cu consistenta de prelandez a iesit chiar decent.
    Ma bucur ca am dat de situl tau via animaloo.

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/05/2012 at 12:47

      Trăiască atunci animaloo și Gratinul Dauphinois! 🙂

      Reply ↓
  5. georgiana 09/02/2015 at 13:53

    Cei mai deliciosi cartofi gustati pana acum.!

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/02/2015 at 16:38

      N-am niciun merit, realizatoarea le ia pe toate 🙂

      Reply ↓
  6. Carmina 16/10/2017 at 19:02

    Până și comentariile sunt de bun gust…. ce să mai zicem de cartofi ☺🤗

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved