• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Götterspeise, adică Mâncarea zeilor

Jun 14, 2013 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 0


Götterspeise, adică Mâncarea zeilor, din volumul Privind inapoi prin fereastra bucatariei

La recent încheiatul Bookfest, editura Curtea Veche a lansat volumul Privind înapoi prin fereastra bucătăriei, al doamnei Dagmar Dusil (traducerea și notele îi aparțin lui Michael Astner, iar postfața a fost scrisă de Flori Bălănescu). O carte absolut delicioasă, la propriu și la figurat (ca să zic așa), pe care v-o recomand din toată inima. Și, ca să vă fac un pic de poftă, am selectat rețeta (și povestea) din titlu, ca să vă puteți face măcar o vagă idee.

Era tradiție la noi în casă ca de 1 ianuarie să avem mâncarea zeilor ca desert, iar acesta era și motivul pentru care așteptam cu febrilitate Anul Nou. Mâncarea zeilor îmi îndulcea încă de când eram mică fenomenul vremelniciei, chiar dacă pe atunci realizam doar în subconștient dimensiunea acesteia. „Iar a mai trecut un an”, a spus mama, și eu am gândit cu voce tare: „Ei și, ce mare lucru e și an, doar mai urmează atâția alții, doar timpul, ba poate chiar veșnicia, îmi sau mai bine spus ne aparține”. „Tu încă nu-nțelegi astea”, spuse tata cu blândețe, iar bunică-mea a oftat rostind încet: „Da, timpul…”, iar vorbele ei au răsunat în încăpere rămânând undeva agățate, dar s-au agățat și de-un colț al sufletului meu de copil.

La fel ca perioada dintre Moș Nicolae și Crăciun, și cea dintre Crăciun și Anul Nou era nesfârșit de lungă. Frigul înghițea dorința de scurgere mai rapidă a timpului, razele palide de soare erau absorbite în grabă de lăsarea bruscă a întunericului. Și în timp ce desenam cu abnegație brazi și lumânări, așteptam în secret doar momentul în care mama va începe să prepare mâncărea zeilor. Asta se-ntâmpla pe 30 decembrie, pentru ca mâncarea să poată „trage” o zi până pe 1 ianuarie.

Mâncarea zeilor (Götterspeise)

7 albușuri, 180 g de zahăr, 150 g de făină, 70 g de unt topit, 50 g de stafide, niște anason pisat.

Cele 7 albușuri se bat până devin o spumă fermă, în care se amestecă zahărul, făina, untul topit, stafidele și anasonul pisat. Compoziția se coace la aproximativ 170°C, într-o tavă de copt bine unsă și tapetată cu pesmet.

Crema caramel se pregătește din 4 gălbenușuri care se freacă spumă cu 4 linguri de zahăr. Apoi se adaugă 2 linguri de făină. Această compoziție se amestecă cu 1 l de lapte fierbinte, amestecând continuu, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Într-un vas separat se caramelizează 2 pumni de zahăr. Caramelul se dizolvă apoi în crema fierbinte, amestecând până la dizolvarea totală.

După ce s-a răcit, prăjitura este tăiată în felii, apoi se ung câte două felii cu gem de zmeură și se lipesc. Aceste felii lipite se taie apoi cubulețe, se pun într-un vas și se stropesc cu rom. Procedura se repetă strat după strat. Pe urmă se toarnă peste toate cubulețele stropite cu rom crema caramel și se pune la rece. Se poate servi și cu frișcă.

 Nu pot să nu vă spun, la final, că mi-a plăcut la nebunie volumul pentru că e o carte de bucătărie vie. Și nu, nu e o simplă culegere de rețete săsești, veți găsi în ea și mici, și ghiveci, și musaca, și fasole făcăluită, dar și gulaș, Kiraly leves ori pörkölt. Alături de, firește, multe schnitt-uri (un cremșnit de cafea, de-un paregzamplu!), buchteln, brodelawend și așa mai departe. O multiculturalitate gastronomică absolut încântătoare și gustoasă, exprimată poate cel mai bine de o anumită rețetă intitulată Laberl, Faschiertes, Frikadellen, Buletten, Chiftele, Köfte.
Nu vă zic mai multe, mai bine mergeți și cumpărați cartea. Chiar merită!

S-ar putea să vă intereseze și:

Mohr im HemdMohr im Hemd, sau prăjitura care, adică, discriminează Taci și înghite! Adică mămăligă la cuptor cu brânză și ouă Un spray te îmbată, altul face mâncarea mai bună Indian FoodDiwali, festivalul luminilor, vă prezintă mâncarea indiană tradițională

  • dulce, Michael Astner, prajitura, sasi, Transilvania

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved