Ei, sigur, e doar o variantă de gogoșari în oțet dintre cele multe existente, dar e aceea care zic eu că-i cea mai bună. Altfel zis, e versiunea la care m-am stabilizat după mai multe încercări în domeniul gogoșăresc. Și, ținând cont că e destul de muncă, mă opresc aici și vă propun să ne apucăm repede de treabă.
Pe lângă 10 kg de gogoșari, cât mai mari, mai copți și mai frumoși, vă mai trebuie ceva hrean, boabe de mustar și, facultativ, conopidă sau morcovi (eu n-am mai avut loc în borcane, din păcate..).
Mai adăugați dumneavoastră, pentru zeamă, la
1 l de oțet de 9°, 2 l de apă, 500 g zahăr, 200 g miere, 30 g sare mare, neiodată, frunze de dafin, boabe de piper,
facultativ alte arome (frunze de țelină, ienibahar etc), toate după gust.
Începeți prin a face toaleta gogoșarilor. Spălați, curățați, tăiați felii, uscați.
Puneți la fiert toate ingredientele zemii și, când clocotește, opăriți gogoșarii, pe rând și cu capacul oalei pus, 2-3 minute, nu mai mult (cât să se înmoaie puțin, dar sa rămână un pic crocanți).
Puneți-i în borcane, presărând printre ei boabe de muștar (cum sigur aveți mai multă răbdare decât mine, precis veți da borcanelor un aspect mai apetisant decât am reușit eu). Fixați totul cu bucăți de rădăcină de hrean, dispuse în cruce.
Turnați deasupra zeama răcită, cât să depășească nivelul gogoșarilor cu 1-2 cm. În caz că mai trebuie zeamă (a doua zi e musai sa verificați), mai faceți câtă aveți nevoie pentru a completa necesarul.
Dacă amestecați printre gogoșari și felii de morcovi sau buchețele de conopidă, opăriți-le și pe ele.
Gata, închideți borcanele, de-acuma locul acestor gogoșari în oțet e în cămară!
Update: mai multe variante de gogoșari în oțet, atât simpli, cât și umpluți, găsiți aici.
Oh, gogoșarii in oțet. Dau un regat de trufe pentru un gogoșar cu o boaba de piper rătăcită in el. Și cu miere…hmmm…sună interesant. Cum zicea Ion Creangă atunci cand moșul îsi doarea un ou: ”convinge-ți si tu nevasta să facă rețeta asta”.Mulțumim stimabile și la mai mare
Oh, gogoșarii in oțet. Dau un regat de trufe pentru un gogoșar cu o boaba de piper rătăcită in el. Și cu miere…hmmm…sună interesant. Cum zicea Ion Creangă atunci cand moșul îsi doarea un ou: ”convinge-ți si tu nevasta să facă rețeta asta”.Mulțumim stimabile și la mai mare
Mai mare borcanul cu gogoșari în oțet, nu? 😀