• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Gogonele murate

Oct 06, 2011 costachel Conserve și murături, Rețete, Rețete de murături în saramură, Rețete tradiționale românești 12


Gogonele murate

Poate nu la fel de des puse în saramură precum castraveții sau varza, delicioasele gogonele murate au totuși locul lor bine stabilit în simfonia acriturilor gustoase fabricate de români pentru iarnă. Sigur, nu rareori sunt doar o componentă din butoiul murăturilor asortate, dar se pot pune și singure la borcan (butoi, poloboc etc.), simple sau întovărășite de alte legume menite să aducă un plus de aromă și culoare.

Ce ne trebuie? Păi în primul rând

gogonele, de preferință din cele înrozite, dar nu-i musai,

apoi o saramură, făcută din

1 lingură de sare grunjoasă la
1 l apă,

după care ceva elemente cu rol de conservare și aromare, adică

hrean,
piper boabe,
usturoi,
frunze de țelină,
frunze de vișin,

și, după cum spuneam, alte legume, facultative (dar e bine să nu lipsească):

morcovi,
ardei lungi (cornești),
conopidă,
țelină,
roșii.

Mai întâi pregătirile preliminare: verificați toate ingredientele să fie cât se poate de proaspete (fără pete, porțiuni moi etc), curățați-le și spălați-le bine. Crestați ardeii în lung (să pătrundă saramura în interior), puneți la fiert apa cu sarea, așezați legumele în borcan, lăsând cam două degete spațiu liber. Turnați peste ele saramura fierbinte (nu chiar imediat ce-ați stins focul, lăsați-o câteva minute să se limpezească)

Fixați gogonelele cu rădăcini de hrean, să nu iasă din moare. A doua zi completați, dacă-i cazul, saramura, legați borcanele (sau puneți capacele) și cu asta basta, în cămară (beci) cu ele.

Acuma sigur că variantele de gogonele murate sunt multe și fiecare gospodar are secretele lui, așa că nu insist în direcția asta. Vă spun doar că mie mi se par mai bune dacă ung mai întâi borcanul (la orice murătură, nu doar la gogonele) cu o maioneză de usturoi (la două borcane de 3 l, 3 căpățâni de usturoi, curățate, făcută pastă și frecate cu 1 lingură de oțet și 3 linguri de ulei).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinete pentru iarnă, împănate, umplute și murate Castraveti muratiCastraveți murați rapid, de vară Castraveți murați la borcan, întregi și tăiați Varza murataVarză murată pentru toate gusturile: căpățâni, tocată, sau în ardei băgată

  • gogonele, muraturi, saramura

12 thoughts on “Gogonele murate”

  1. cofi 06/10/2011 at 14:54

    Da’ numai cu conopida , morcov, telina felii, usturoi si boabe de mustar si piper nu primesti??

    Nu prea fac eu mqaioneza de usturoi. Cred ca e varianta 3! dar n-am ardei!

    Reply ↓
  2. costachel Post author06/10/2011 at 15:06

    Primesc, cum să nu! 🙂 Deși parcă niște hrean, ca să țină mai bine și să dea un pic de iuțeală gogonelelor, tot ar trebui…

    Reply ↓
  3. cofi 06/10/2011 at 17:51

    Hai ca hreanul nu-l refuz!!!

    Reply ↓
  4. Catrina 04/10/2012 at 13:43

    Am sa le fac si eu cu maioneza de usturoi. Suna bine

    Reply ↓
    1. costachel Post author04/10/2012 at 16:48

      Sunatul ca sunatul, dar gustul… 🙂

      Reply ↓
  5. MARA 11/10/2012 at 21:15

    Super reteta,…..o intrebare..a doua zi completam daca mai este nevoie cu saramura…ea treb sa fie fierbinte sau nu?
    multumesc

    Reply ↓
    1. costachel Post author11/10/2012 at 22:00

      Fiartă și răcită. De obicei din cea făcută cu o zi înainte (dacă rămâne, nu se aruncă, tocmai fiindcă s-ar putea să mai fie nevoie)

      Reply ↓
  6. Florin 22/10/2012 at 01:08

    auziti si acum cat timp trebuie tinute gogonelele la murat ? tocmai ce am facut si eu vreo 3 borcane sanatoase. eram curios cat trebuie sa stau si sa poftesc dupa ele 🙂 pana sunt gata.

    Reply ↓
    1. costachel Post author22/10/2012 at 08:07

      În principiu, și gogonelele murate, ca și restul murăturilor, au nevoie de vreo trei săptămâni, dar sunt destul de mulți factori care pot influența durata (mai ales temperatura de „stocare”.) Ca indiciu, când se limpezește moarea, gustați-o, probabil așteptarea s-a terminat 🙂

      Reply ↓
      1. raluca 20/10/2015 at 05:44

        cum dau de tine pe fb ca imi plac argumentarile si cunostintele tale si tare as vrea sa iti mai pot cere cate un sfat din cand in cand

        Reply ↓
  7. raluca 20/10/2015 at 05:43

    cum dau de tine pe fb ca imi plac argumentarile si cunostintele tale si tare as vrea sa iti mai pot cere cate un sfat din cand in cand

    Reply ↓

Leave a Reply to costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved