Cred că v-ați dat seama încă din titlu că aceste paste cu sos de ardei copți reprezintă o soluție cât se poate de gustoasă pentru zilele de post. Și, pe deasupra, una foarte versatilă, în sensul că migdalele pot fi înlocuite, la o adică, cu nuci, menta care apare în narațiune poate ceda, fără mofturi, locul său cimbrului și așa mai departe. Iar în loc de gnocchetti, firește că puteți folosi cam orice paste scurte (poate farfalle, poate fusilli…). Dar n-are rost să insist prea mult în direcția asta, mai bine să vă ofer rețeta de bază, nu?
500 g gnocchetti, 2-3 ardei grași (depinde cât sunt de mari), de preferință roșii, 50 g migdale, 3 căței de usturoi, 50 g de pesmet, 2 linguri de oțet, 1 lingură de ulei, 1 legătură mică de pătrunjel,
câteva frunzulițe de mentă, 1 vârf de linguriță piper de Cayenne, sare și piper.
Mai întâi pregătirile preliminare: coaceți ardeii, spălați și tocați verdețurile, curățați ardeii (după ce s-au răcorit) și usturoiul. Păstrați deoparte câteva migdale și ceva ardei, că o să ne trebuiască la sfârșit.
Puneți în vasul robotului restul de ardei și migdale, plus usturoiul zdrobit și transformați totul în pastă. Adăugați uleiul, oțetul, pesmetul, sarea și piperurile. Transferați totul într-o cratiță și adăugați, bătând cu telul, atâta apă caldă câtă e necesară pentru a obține un sos consistent, dar un pic fluid. Puneți vasul pe foc mic, să se încălzească sosul bine (nu-i nevoie să fiarbă, că n-are de ce).
Fierbeți pastele al dente, strecurați-le și adăugați-le în cratița cu sosul. Presărați migdalele rămase, tocate din cuțit, restul de ardei, tăiați bucățele și verdețurile. Amestecați bine și serviți imediat.
Cât despre vin, eu aș opta pentru un Sauvignon Blanc, dar nu-i chiar musai: alb, ușor și sec să fie.