• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ghiveci măcelăresc, de la Păstorel citire

Aug 15, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de oaie sau berbec, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete cu legume, Rețete tradiționale românești, Rețetele lui Păstorel 2


Ghiveci măcelăresc

De fapt, versiunea asta de ghiveci măcelăresc nu chiar de la Păstorel ci, după cum chiar el ne spune, rețeta e aflată de la Colea Olexiuc, care, la rândul său, a învățat-o de la fostul său șef, Tănase Daliciuc. Și, dacă tot am tot pomenit de atâtea ori „măcelărescul” în textul și comentariile de la ghiveciul călugăresc, am zis că nu strică un mic apel la clasici. Sigur, v-am spus deja povestea lui Sică Alexandrescu, dar cred că sunteți de acord cu mine că aia e mai curând literatură decât bucătărie!

Materialul

Se alege carnea de la piept (măcelarii adună bucățelele zise căzături)

200 g carne de vită
100 g carne de porc
200 g carne de batal
200 g momițe de vițel
200 g măduvă

Preparația

Se taie carnea în bucăți. Se sărează. Se încălzește bine o tigaie cu 100 g untură de porc, în care tragem carnea pe rând, sau toată odată, după mărimea tigăii. Carnea se rumenește numai atât cât să prindă o coajă aurie.

După asta, se scoate carnea de o parte și în aceeași untură se călește zarzavatul, spălat, curățat și tăiat în bucăți: 400 g cartofi, 300 g morcovi, o țelină, o conopidă, o vânătă, o jumătate de varză mică, unu-doi dovlecei, patru-cinci ardei grași.

După ce s-a scos zarzavatul din tigaie, se mai adaugă 100 g untură, în care prăjim 200 g ceapă tăiată mărunt. Când se îngălbenește ceapa, se adaugă o lingură de bulion de roșii, sau un pahar de zamă de roșii și o lingură de supă caldă.

Între timp se fierb 400 g fasole verde sau țucără (de preferat fasolea fideluță). Se fierb, de asemenea separat, 400 g mazăre.

Când sunt gata, se amestecă toate legumele laolaltă și treisferturi dintre ele se așează în vasul în care se pregătește ghiveciul. După asta, se așează bucățile de carne și, între ele, bucăți de măduvă. Se acoperă cu restul de legume, la care se adaugă ceapa prăjită, precum și sare și piper ad libitum, câteva frunze de țelină, o legătură de mărar și una de pătrunjel verde tocat și, cui îi place, 100 până la 150 g bame. După ce s-a așezat totul, se acoperă cu un rând de roșii felii și așezate cu pielița în sus.

Se lasă vasul 5 până la 10 minute pe plită, până începe să fiarbă puțin. Pe urmă se bagă la cuptor, la foc potrivit, astfel încât mâncarea să nu se ardă pe fund, nici să se pârlească roșiile de deasupra. Când cuptorul se încinge prea tare, se lasă deschis.

Se ține la cuptor între o oră și jumătate și două ore. Pentru ca ghiveciul să fie desăvârșit, cu zece minute înainte de a-l servi, se adaugă 200 g de vin călduț. Mâncarea trebuie să fie bine scăzută.

Nu mai adaug în încheiere decât că uleiul va înlocui, probabil, în zilele noastre, untura. Cât despre vinul din paharele alăturate acestui ghiveci măcelăresc, cu siguranță roșu, dar nu prea zdravăn, că-s multe cărnuri, dar și destule legume. Un Merlot mai nordic aș pofti eu, dar nici o Fetească Neagră n-aș refuza.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Ghiveci călugăresc Poale-n brauPoale-n brâu, de la Păstorel citire Ghiveci măcelăresc, Octavian Stoica și De-ale gurii din bătrâni Sărmăluțe-n foi de viță, versiunea Păstorel

  • ardei, cartofi, Colea Olexiuc, dovlecei, fasole verde, ghiveci, legume, mazare, morcovi, oaie, Pastorel, patrunjel, porc, rosii, suc de rosii, telina, vinete, vita

2 thoughts on “Ghiveci măcelăresc, de la Păstorel citire”

  1. aphextwinz 16/08/2011 at 07:42

    Sa vedeti ce va fac ai de tin regim 🙂

    in cartea lui Octavian Stoica (sigur o aveti, daca nu, facem rost desi e veche), apare o varianta de ghiveci macelaresc pe care o mancau bucurestenii petrecareti dimineata, cu toate cazaturile si ramasitele si fiarta o noapte intreaga. Ori o fi fost tocana? Dar parca ghiveci. Incerc din rasputeri sa pun ordine in biblioteci, o caut si o scriu si va las un semn, sa nu confund ceva.

    Daca nu aveti cartea “De-ale gurii din batrani” sa imi ziceti, e nitelus mai cosmopolita dar e superba.

    Sanatate!

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/08/2011 at 10:46

      Am raspuns un pic mai elaborat 🙂 Dar, cu ocazia asta, profit să adaug si aici (uitasem!) ideea cu agurida băgată în ghiveci, ca să mai taie din grăsime.

      Reply ↓

Leave a Reply to costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved