De fapt, nu știu exact cam cât de corectă este traducerea termenului grecesc briam prin ghiveci (oricum, altă denumire românească nu văd). Cert este însă că un fel de ghiveci vom găsi în farfuriile noastre (iar francofonii pot să spună că-i vorba despre o ratatouille cu cartofi). Se face mult mai simplu decât versiunea noastră tradițională, nu intervin prăjeli la tot pasul, așa că, dacă vă e lene, e prea cald sau țineți regim, puteți opta pentru această variantă (delicioasă, altminteri!), de legume amestecate la cuptor.
Vă interesează acest briam fournou? Notați atunci:
1 kg dovlecei, de preferință mici, 1 kg de vinete (subțiri), 1 kg de cartofi, 1 kg (poate și mai mult) de roșii, 3-4 ardei grași, 3 cepe dolofane, câțiva căței de usturoi (după gust), 1 legătură de pătrunjel, 1 ceașcă de ulei de măsline, sare și piper.
Opăriți roșiile, curățați-le de pieliță. Spălați și curățați restul legumelor. Tăiați-le pe toate felii (mai groase sau mai subțiri, după felul fiecăreia).
Tocați și pătrunjelul mărunt, puneți totul într-un vas care merge la cuptor, sărați, piperați, turnați uleiul și amestecați cu grijă (dacă vreți, puteți pune o parte din roșii ca un capac).
Coaceți ghiveciul la foc mijlociu, cam 1 oră și jumătate, adăugând, dacă ziceți că trebuie, ceva apă caldă (sau vin, de ce nu?).
Puteți să serviți briam-ul cald, dar știm cu toții că preparatele de genul ăsta sunt mai bune reci (că tot e vară…).
Ca variante, desigur că în primul rând, ca la orice ghiveci, ar fi tare bine dacă ați avea la îndemână cam 1/2 kg de bame. Iar grecii cică ar pune uneori niște feta, ruptă bucățele (dar aveți grijă atunci cu sarea!).
Cât despre vinul pentru acest ghiveci grecesc, cu siguranță alb, sec și rece. Un Moschofilero (ca să rămânem în Elada) v-am recomandat aici, dar am putea să turnăm în pahare și o Galbenă românească, și un Sauvignon Blanc cât se poate de internațional.
Ohooo, teritoriu minat, sunt mii de variante de ghuvec (preferatul meu in regim). La briam am mancat la fel ca la noi, variante, in orice caz, de cele mai multe ori cu feta si de cele mai multe ori cu muuult ulei de masline. Zic la ei acolo, ca stiti cum e, cate bordee, atatea briamuri.
Bun, as face, dar am uitat vinetele in alt frigider 🙂
ps: ghiveci, de oricare si cartofi prajiti cu ou si telemea (ma rog, feta, telemes, din astea), as manca oricand, in detrimentul pulpei de oaie, uitata si aia in alt frigider.
Multumim pentru acest pranz delicios! Abia astept sa ajung acasa sa fac si eu, ca tare imi place combinatia asta 🙂
Ohooo, teritoriu minat, sunt mii de variante de ghuvec (preferatul meu in regim). La briam am mancat la fel ca la noi, variante, in orice caz, de cele mai multe ori cu feta si de cele mai multe ori cu muuult ulei de masline. Zic la ei acolo, ca stiti cum e, cate bordee, atatea briamuri.
Bun, as face, dar am uitat vinetele in alt frigider 🙂
ps: ghiveci, de oricare si cartofi prajiti cu ou si telemea (ma rog, feta, telemes, din astea), as manca oricand, in detrimentul pulpei de oaie, uitata si aia in alt frigider.
Și uite-așa, începând prin a scrie despre ghiveci (mă rog, briam), ajung în cele din urmă să mi se facă poftă de o pulpă de berbecuț 🙂
Ah, ce receta delicoiasa! La noi sunt recete fix ca la greci, numai se numesc altfel.
Am încercat fără vinete, dar cu morcovi şi păstârnac şi vin alb de Pietroasele. Să nu se supere verii greci, sper 🙂
Ei, și dacă s-or supăra, îi poftim la un pahar de vin și le trece 🙂