• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ghiveci grecesc

Aug 17, 2012 costachel Mâncăruri cu cartofi, Mâncăruri cu dovlecei, Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post 6


Ghiveci grecesc briam

De fapt, nu știu exact cam cât de corectă este traducerea termenului grecesc briam prin ghiveci (oricum, altă denumire românească nu văd). Cert este însă că un fel de ghiveci vom găsi în farfuriile noastre (iar francofonii pot să spună că-i vorba despre o ratatouille cu cartofi). Se face mult mai simplu decât versiunea noastră tradițională, nu intervin prăjeli la tot pasul, așa că, dacă vă e lene, e prea cald sau țineți regim, puteți opta pentru această variantă (delicioasă, altminteri!), de legume amestecate la cuptor.

Vă interesează acest briam fournou? Notați atunci:

1 kg dovlecei, de preferință mici,
1 kg de vinete (subțiri),
1 kg de cartofi,
1 kg (poate și mai mult) de roșii,
3-4 ardei grași,
3 cepe dolofane,
câțiva căței de usturoi (după gust),
1 legătură de pătrunjel,
1 ceașcă de ulei de măsline,
sare și piper.

Opăriți roșiile, curățați-le de pieliță. Spălați și curățați restul legumelor. Tăiați-le pe toate felii (mai groase sau mai subțiri, după felul fiecăreia).

Tocați și pătrunjelul mărunt, puneți totul într-un vas care merge la cuptor, sărați, piperați, turnați uleiul și amestecați cu grijă (dacă vreți, puteți pune o parte din roșii ca un capac).

Coaceți ghiveciul la foc mijlociu, cam 1 oră și jumătate, adăugând, dacă ziceți că trebuie, ceva apă caldă (sau vin, de ce nu?).

Puteți să serviți briam-ul cald, dar știm cu toții că preparatele de genul ăsta sunt mai bune reci (că tot e vară…).

Ca variante, desigur că în primul rând, ca la orice ghiveci, ar fi tare bine dacă ați avea la îndemână cam 1/2 kg de bame. Iar grecii cică ar pune uneori niște feta, ruptă bucățele (dar aveți grijă atunci cu sarea!).

Cât despre vinul pentru acest ghiveci grecesc, cu siguranță alb, sec și rece. Un Moschofilero (ca să rămânem în Elada) v-am recomandat aici, dar am putea să turnăm în pahare și o Galbenă românească, și un Sauvignon Blanc cât se poate de internațional.

S-ar putea să vă intereseze și:

Ghiveci călugăresc Ghiveci măcelăresc, de la Păstorel citire Vinete, dovlecei și roșii la cuptor Penne cu vinete, dovlecei și roșii

  • ardei, cartofi, cuptor, dovlecei, ghiveci, Grecia, post, rosii, vinete

6 thoughts on “Ghiveci grecesc”

  1. Folii auto 17/08/2012 at 16:22

    Multumim pentru acest pranz delicios! Abia astept sa ajung acasa sa fac si eu, ca tare imi place combinatia asta 🙂

    Reply ↓
  2. aphextwinz 17/08/2012 at 20:14

    Ohooo, teritoriu minat, sunt mii de variante de ghuvec (preferatul meu in regim). La briam am mancat la fel ca la noi, variante, in orice caz, de cele mai multe ori cu feta si de cele mai multe ori cu muuult ulei de masline. Zic la ei acolo, ca stiti cum e, cate bordee, atatea briamuri.

    Bun, as face, dar am uitat vinetele in alt frigider 🙂

    ps: ghiveci, de oricare si cartofi prajiti cu ou si telemea (ma rog, feta, telemes, din astea), as manca oricand, in detrimentul pulpei de oaie, uitata si aia in alt frigider.

    Reply ↓
    1. costachel Post author18/08/2012 at 10:02

      Și uite-așa, începând prin a scrie despre ghiveci (mă rog, briam), ajung în cele din urmă să mi se facă poftă de o pulpă de berbecuț 🙂

      Reply ↓
  3. Tati 24/09/2012 at 15:10

    Ah, ce receta delicoiasa! La noi sunt recete fix ca la greci, numai se numesc altfel.

    Reply ↓
  4. Maria 08/07/2014 at 22:55

    Am încercat fără vinete, dar cu morcovi şi păstârnac şi vin alb de Pietroasele. Să nu se supere verii greci, sper 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/07/2014 at 07:57

      Ei, și dacă s-or supăra, îi poftim la un pahar de vin și le trece 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved