Având marele noroc de a avea rude la Suceava, iaca m-am procopsit zilele astea cu o tare prețioasă încărcătură de ghebe puse la sare (mulțumesc frumos încă o data!). Așa că am început lucrul cu ele, iar pentru prima strigare, o rețetă tare simplă și foc de gustoasă. Ați ghicit, mâncărica de ghebe cu usturoi din titlu!
Cam 600 g ghebe, 1 ceapă mare, unt (sau ulei), usturoi (după gust, cam între 2 căței și 1 căpățână), sare (dacă mai trebuie), piper.
La opționale, intră
1 linguriță de făină,
ceva verdeață, 1 păhărel de vin.
Începeți prin a griji ghebele (dacă-s conservate, mulțumiți-vă să tocați din cuțit picioarele mai mari și mai groase).
Încingeți niște unt (mai bine) sau ulei într-o cratiță, călți un pic ceapa, puneți și ciupercile și căliți-le până le scade zeama complet (dacă mai trebuie fierte, adăugați apă sau, după cum spuneam, vin).
Când sunt gata, adăugați usturoiul zdrobit, presărați (sau nu) verdeața, puneți capacul să nu fugă aromele și cu asta basta. A, ba nu, dacă ghebele au fiert și a mai rămas nițică zeamă, o puteți lega, dacă vreți, cu făina trecută la opționale, desfăcută cu puțin lichid din cratiță.
Mămăliga e, firește, obligatorie la ghebe cu usturoi, după cum în pahare trebuie musai turnat un vin alb sec. De pilda un Aligote de la Casa Olteanu. Cât despre alte preparații, ceva mai sofisticate, nițică răbdare, că n-au intrat zilele-n sac!
A, iar dacă n-aveți ghebe, ce, credeți că o să iasă rău cu pleurotus (de-un paregzamplu)?
hehehe…. intrucat ghebele ë”marfa”” cu ciubote rosii… anul asta m-am satisfacut sa pun pleurotus la marinat , si nu ca e post… dar inghitim pleurotus de cela marinat, cu usturoi si maligutza, de ceva vreme….
nu pus la sare (ca dureaza pana il desarezi…pana…. il mai pui in tigaie etc etc)
e delicios si pleurotusul (pe post de ghebe), daca-i cu usturoi si musai mamaligutza…. e senzational. Ca PS , si pleurotusul trebé ales care si cum il pui…. pe iarna
dintr-un punct de vedere, prefer pleurotus, e mai plin, mai “carnos”mai gustos. Dupa ghebe cam tre’sa “”alergi”” prin tigaie, farfurie….. Si parca e si mai gustos dupa ce-a stat in borcan , la marinat, cu usturoi, nitel chili sau ardei iute + usturoi, si apoi pus in tigaie.
Pohta mare!
uitai sa spui : Costachel a punctat 1000 pcte : in tigaie, la “prajit””, e musai de adaugat 1 paharel de vin alb (taie din ulei, taie din grasimi, moaie ciupercile), se leaga un sos nebun intre uleiul de masline si vinul alb + usturoiul adaugat…
Mánci de dai cu caciula-n caini
N-am mai mancat ghebe din copilarie. Nu zic cat inseamna asta 🙂
Mi s-a facut o pofta cumplita.
hehehe…. intrucat ghebele ë”marfa”” cu ciubote rosii… anul asta m-am satisfacut sa pun pleurotus la marinat , si nu ca e post… dar inghitim pleurotus de cela marinat, cu usturoi si maligutza, de ceva vreme….
nu pus la sare (ca dureaza pana il desarezi…pana…. il mai pui in tigaie etc etc)
e delicios si pleurotusul (pe post de ghebe), daca-i cu usturoi si musai mamaligutza…. e senzational. Ca PS , si pleurotusul trebé ales care si cum il pui…. pe iarna
dintr-un punct de vedere, prefer pleurotus, e mai plin, mai “carnos”mai gustos. Dupa ghebe cam tre’sa “”alergi”” prin tigaie, farfurie….. Si parca e si mai gustos dupa ce-a stat in borcan , la marinat, cu usturoi, nitel chili sau ardei iute + usturoi, si apoi pus in tigaie.
Pohta mare!
uitai sa spui : Costachel a punctat 1000 pcte : in tigaie, la “prajit””, e musai de adaugat 1 paharel de vin alb (taie din ulei, taie din grasimi, moaie ciupercile), se leaga un sos nebun intre uleiul de masline si vinul alb + usturoiul adaugat…
Mánci de dai cu caciula-n caini
Iar daca se toarna in cratita Chardonnay, peste unt (și ghebe, firește…) 🙂
asa stiam si eu reteta dar ceapa ce ai facut cu ea….ca era in lista de ingrediente si nu ai folosit-o
Se călește de la început cu ghebele, scuze, am corectat și mulțumesc frumos 🙂