• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ghebe cu usturoi

Nov 18, 2010 costachel Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete de post 7


Ghebe cu usturoi

Având marele noroc de a avea rude la Suceava, iaca m-am procopsit zilele astea cu o tare prețioasă încărcătură de ghebe puse la sare (mulțumesc frumos încă o data!). Așa că am început lucrul cu ele, iar pentru prima strigare, o rețetă tare simplă și foc de gustoasă. Ați ghicit, mâncărica de ghebe cu usturoi din titlu!

Cam 600 g ghebe,
1 ceapă mare,
unt (sau ulei),
usturoi (după gust, cam între 2 căței și 1 căpățână),
sare (dacă mai trebuie),
piper.

La opționale, intră

1 linguriță de făină,
ceva verdeață,
1 păhărel de vin.

Începeți prin a griji ghebele (dacă-s conservate, mulțumiți-vă să tocați din cuțit picioarele mai mari și mai groase).

Încingeți niște unt (mai bine) sau ulei într-o cratiță, călți un pic ceapa, puneți și ciupercile și căliți-le până le scade zeama complet (dacă mai trebuie fierte, adăugați apă sau, după cum spuneam, vin).

Când sunt gata, adăugați usturoiul zdrobit, presărați (sau nu) verdeața, puneți capacul să nu fugă aromele și cu asta basta. A, ba nu, dacă ghebele au fiert și a mai rămas nițică zeamă, o puteți lega, dacă vreți, cu făina trecută la opționale, desfăcută cu puțin lichid din cratiță.

Mămăliga e, firește, obligatorie la ghebe cu usturoi, după cum în pahare trebuie musai turnat un vin alb sec. De pilda un Aligote de la Casa Olteanu. Cât despre alte preparații, ceva mai sofisticate, nițică răbdare, că n-au intrat zilele-n sac!

A, iar dacă n-aveți ghebe, ce, credeți că o să iasă rău cu pleurotus (de-un paregzamplu)?

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Conopida cu ghebe si smantana la cuptorConopidă cu ghebe și smântână la cuptor Zacuscă de ciuperci, în două variante, iar ca bonus o zacuscă de ghebe! Cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoiCartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi Cartofi noi cu ciuperci și usturoi

  • ciuperci, ghebe, usturoi

7 thoughts on “Ghebe cu usturoi”

  1. Andreea 18/11/2010 at 19:07

    N-am mai mancat ghebe din copilarie. Nu zic cat inseamna asta 🙂
    Mi s-a facut o pofta cumplita.

    Reply ↓
  2. diana 19/11/2010 at 00:25

    hehehe…. intrucat ghebele ë”marfa”” cu ciubote rosii… anul asta m-am satisfacut sa pun pleurotus la marinat , si nu ca e post… dar inghitim pleurotus de cela marinat, cu usturoi si maligutza, de ceva vreme….
    nu pus la sare (ca dureaza pana il desarezi…pana…. il mai pui in tigaie etc etc)
    e delicios si pleurotusul (pe post de ghebe), daca-i cu usturoi si musai mamaligutza…. e senzational. Ca PS , si pleurotusul trebé ales care si cum il pui…. pe iarna
    dintr-un punct de vedere, prefer pleurotus, e mai plin, mai “carnos”mai gustos. Dupa ghebe cam tre’sa “”alergi”” prin tigaie, farfurie….. Si parca e si mai gustos dupa ce-a stat in borcan , la marinat, cu usturoi, nitel chili sau ardei iute + usturoi, si apoi pus in tigaie.
    Pohta mare!

    Reply ↓
  3. diana 19/11/2010 at 00:31

    uitai sa spui : Costachel a punctat 1000 pcte : in tigaie, la “prajit””, e musai de adaugat 1 paharel de vin alb (taie din ulei, taie din grasimi, moaie ciupercile), se leaga un sos nebun intre uleiul de masline si vinul alb + usturoiul adaugat…
    Mánci de dai cu caciula-n caini

    Reply ↓
    1. Costachel 19/11/2010 at 11:49

      Iar daca se toarna in cratita Chardonnay, peste unt (și ghebe, firește…) 🙂

      Reply ↓
  4. marius 31/10/2012 at 17:54

    asa stiam si eu reteta dar ceapa ce ai facut cu ea….ca era in lista de ingrediente si nu ai folosit-o

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/11/2012 at 07:31

      Se călește de la început cu ghebele, scuze, am corectat și mulțumesc frumos 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved