• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Geagik, adică supa armenească de castraveți, iaurt și nuci

Aug 01, 2011 costachel Rețete, Rețete de ciorbe, Rețete de supe, Rețete lacto-vegetariene 7


Dacă, de cele mai multe ori, din combinația dintre iaurt și castravete iau naștere sosuri și salate (după cum am văzut, de pildă, la tzatziki și raita), se mai fac, din Balcani până prin Peninsula Indiană, și supe bazate pe aceste două ingrediente care se iubesc atât de mult. Pentru astăzi, vă propun varianta armenească a acestei mâncări, în versiunea pe care am găsit-o într-un excelent supliment al revistei Ararat, intitulat La masă cu armenii și realizat de Paul Bogdan Agopian (mulțumesc, Aphextwinz, pentru semnalare!). Și mă grăbesc să vă spun că da, au și turcii o rețetă foarte asemănătoare, denumită cam la fel (dar nu discutăm acum despre transliterări), numai că este, de obicei, folosită ca sos și, exact ca vecinul tzatziki, conține și usturoi. Acestea fiind zise, să-i dăm cuvântul autorului:

Foarte des folosit în bucătăria armenească, [castravetele] este cultivat în Orient de mii de ani. Unii botaniști susțin că ar fi originar din nordul Indiei, unde se cultivă de peste 3.000 de ani, dar au fost găsite indicii ale cultivării castravetelui pe teritoriul Mesopotamiei în jurul anului 2000 î. Hr. Primele soiuri de castraveți aveau gust amar și se fierbeau înainte de a fi mâncați, pentru a li se înlătura aroma prea puternică, și se consumau asezonați cu ulei, oțet și puțină miere. În Armenia, castravetele se bucură de mare popularitate, multe feluri de mâncare având ca principal ingredient castravetele. Cele mai cunoscute sunt supele reci pe bază de castravete, care se consuma mai ales vara, una din ele se numește Geagik și se prepară după cum urmează:

Ingrediente:

– un castravete mare, curățat de coajă și tăiat în felii mici subțiri;
– o cană cu iaurt;
– ¼ ceașcă mentă verde tocată;
– ½ ceașcă nuci măcinate;
– apa rece pentru subțierea iaurtului.

Iaurtul se diluează cu apa până va avea o consistență potrivită, nici prea densă, nici prea fluidă. Se adaugă castravetele tăiat fin, menta și nucile, se amestecă adăugând apa dacă e cazul. Se acoperă castronul și se pune la rece circa 6 ore pentru a permite eliberarea aromelor.

E de preferat să se prepare seara pentru a doua zi. A două zi, se toarnă în castroane adânci, se decorează cu mentă verde și se servește rece. Această supă se poate completa cu fructe, brânză și pâine Lavaș.

Și dacă vreți să aflați mai multe despre pâinea Lavaș, de pildă, dar și despre bucătăria armenească în ansamblul ei, nu pot să fac altceva decât să vă invit să citiți varianta online a suplimentului.

S-ar putea să vă intereseze și:

Supa crema rece de castravetiSupă-cremă rece de castraveți Potage Parmentier, adică supă-cremă de cartofi cu praz Jean Gabin, Magali NoelPotage Magali, adică supă mediteraneană de roșii cu orez Înghețată de castraveți cu mentă

  • Armenia, castraveti, iaurt, menta, nuci, supa

7 thoughts on “Geagik, adică supa armenească de castraveți, iaurt și nuci”

  1. aphextwinz 01/08/2011 at 14:42

    Super, i-ai luat-o inainte, am de gand sa promovez si eu ceva, tot pro bono, dar asteptam sa apara pe hartie sa o studiez nitelus.

    Frumos articol.

    Reply ↓
  2. costachel Post author01/08/2011 at 15:00

    Cu toata dragostea mea netarmurita pentru forma tiparita a comunicarii, tot n-am avut inima sa astept si sa nu recomand cat de repede o supa rece de iaurt si castraveti. Ca poate nu numai mie mi-e cald 😀

    Reply ↓
  3. Romeo Domnescu 02/08/2011 at 10:05

    Seamana izbitor cu taratorul, o supă rece, de vară, născută la sud de Dunăre, acolo unde bulgarii excelează în legumicultura(si care au o bucatarie foarte interesanta!). Taratorul, care aminteşte de gustul tzatziki-ului grecesc sau al geagik-ului armenesc/turcesc/tatarasc, se găteşte şi în România prin satele sudului sufocat de căldura verii, reteta fiind prezenta si in minunata carte de bucate a raposatului Radu-Anton Roman.

    Reply ↓
  4. costachel Post author02/08/2011 at 10:14

    Sigur ca da, ca-s clar din aceeasi familie (unita!), si-o sa vina si randul taratorului la povestit. Mai ales ca am senzatia ca-i mai pe gustul nostru. Geagik-ul insa a intrat la rand inainte doar pentru ca am dat peste suplimentul de bucatarie armeneasca al Araratului si trebuia sa-l laud cu exemple 🙂

    Reply ↓
  5. animaloo 02/08/2011 at 17:38

    foarte simpatice povestile despre armeni

    Reply ↓
  6. Paul Agopian 02/08/2011 at 18:15

    Maestre Costachel,
    va multumesc pentru initiativa de a promova materialul ce l-am scris despre bucataria armeneasca. Promit un exemplar cu autograf ! 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/08/2011 at 20:05

      Bucuria a fost de partea mea, fiindca mi-a placut mult suplimentul 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved