• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Gazpacho

Aug 10, 2009 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de aperitive, Rețete de post, Rețete de supe, Supe de roșii 0


Gazpacho

Ce e ăla gazpacho? Păi, în principiu, o supă spaniolă de roșii, nefiartă, originară din Andaluzia și care s-a extins în toată Spania, în Portugalia (unde se numește gaspacho) și în America latină. Spun în principiu fiindcă roșiile sunt înlocuite uneori de avocado, pepene, castraveți etc, gazpacho ajungând, în anumite zone, să fie, de fapt, un termen generic pentru supa nefiartă de legume sau fructe la gheață.

Originea mâncării e foarte veche și destul de controversată, fiind făcute trimiteri la o supă arabă, ajunsă pe teritoriul actualei Spanii fie prin intermediul maurilor, fie prin cel al romanilor. Un lucru rămâne sigur însă: roșiile nu puteau interveni în rețetă înainte de călătoriile lui Columb.

Și încă o precizare, înainte de a ne apuca de treabă: Gazpacho propriu-zis (adică această supa andaluză rece de roșii) e una, Gazpacho manchego (un preparat originar din La Mancha a lui Don Quijote) e cu totul altceva. Adică o mâncare cu sos pe baza de iepure, pui, eventual vânat, poate și melci, în fine, o întreagă nebunie, despre care vom vorbi altă dată. Dar numai dacă sunteți curioși.

Revenind însă la supa noastră, să notăm mai întâi ingredientele necesare:

2 felii de pâine albă uscată,
500g roșii,
1 ardei gras roșu,
1 ardei gras verde,
3-4 castraveți mici,
1 ceapă,
1-2 căței de usturoi,
sare,
zahar,
oțet (2-3 linguri),
ulei de măsline (4-5 linguri),
piper proaspăt râșnit,
1 ardei iute, curățat de semințe și vinișoare (dar asta-i facultativ).

Începeți prin a pune feliile de pâine într-un castron, acoperindu-le cu apă, să se-nmoaie. Spălați și curățați toate legumele, după care puneți deoparte câte jumătate din castraveți, ceapa și cei doi ardei.

Tăiați restul bucățele, băgați-le apoi în mixer și transformați-le în pastă. Adăugați pâinea (nu-i nevoie s-o scurgeți), restul ingredientelor (dacă mixerul suportă, și niște cuburi de gheață), ceva apă, dacă nu vă place zeama prea groasă și mixați până obțineți o supa omogenă. Gustați ca să vedeți dacă nu-i nevoie să mai adăugați ceva.

În fine, tăiați legumele puse deoparte în cubulețe cât de mici, obținând astfel ceea ce se cheamă trapezones.

Împărțiți în fine gazpacho-ul în farfurii sau boluri (eventual răcite dinainte), puneți câte o lingura de trapezones, stropiți cu puțin ulei de măsline, presărați puțin piper proaspăt râșnit și adăugați, eventual, ceva cuburi de gheață, dacă vreți ca al nostru gazpacho con trapezones să fie foarte rece sau dacă, pur și simplu, vi se pare că supa a ieșit puțin cam groasă.

Gazpacho sorbet

Ei, și dacă tot sunt la mare modă fițele cu sorbet-ul aperitiv, apoi hai să facem și noi aceeași glumă din gazpacho-ul nostru. Cum? Foarte simplu, renunțăm la trapezones, adaugăm 2-3 linguri de votcă (să fie de calitate, nu vreo Săniuță, da?), amestecăm, trecem totul prin sită fină, ca să obținem o consistență bună la final, și cu asta basta, în mașina de înghețată sau în tava din congelator trimitem fosta noastră supă. Singurul lucru pe care trebuie să-l mai știți este că, dacă optați pentru ultima variantă, e bine să scoateți vasul o dată la jumătate de oră și să bateți bine compoziția cu o furculiță sau cu un tel, ca să mai scăpați de acele de gheață. Că am pus noi votcă în gazpacho, dar nu-i suficient.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Gazpacho cu ardei coptiGazpacho cu ardei copți Supa de roșii PastorelSupa de roșii a lui Păstorel Supă mexicană de roșii Supă-cremă dulce-acrișoară de linte

  • aperitiv, ardei, castraveti, rosii, sorbet, Spania, supa, supa de rosii, usturoi

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved