Ați văzut, probabil, la știri, că sâmbătă și duminică a avut loc, la Iași, Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber (sau, mă rog, probabil ați aflat doar de cea mai mare tocăniță de pui cu ciuperci, Guiness Book, alea-alea, evenimentul propriu-zis n-a prea contat, nu comentez). Trec repede peste manifestarea ca atare, fiindcă n-am stat în Piața Unirii decât vreo două ore, duminică, așa că n-aș putea să vă ofer un text complet despre ce s-a întâmplat acolo. Ar trebui s-o facă alții, eu unul despre cu totul altceva vreau să vă vorbesc azi.
După cum cititorii mai vechi ai acestui site țin probabil minte, am susținut în dese rânduri că bucătăria românească este una eminamente casnică și ar fi necesar un minim efort (de cosmetizare și adaptare a rețetelor pentru condițiile gătitului profesionist) pentru ca ea să poată deveni accesibilă celor care vor să ne cunoască (și) sub aspect gastronomic (puteți aprofunda tema aici, tangential și-n alte texte, dar n-are rost să vă fac trimiteri acum la toate). Să luăm, de pildă, o banală pastramă, cu mămăligă și brânză. Ce ziceți, așa cum arată mai jos, o putem pune pe orice masă?
Regret enorm că, din cauza îmbulzelii din piață, n-am putut să urmăresc cu mai multă atenție tema. Și nici măcar nu știu (mii de scuze!) care dintre concurenți a fost autorul mini-bijuteriei de mai sus (dacă știe cineva, îl rog să mă anunțe, că merită toate laudele). Drept pentru care nu pot să vă ofer mai mult decât câteva poze, făcute la repezeală și cu teama de a nu fi strivit. Dar sper să vă placă și puținul care urmează!
Ce ma nedumereste pe mine la mancarurile “romanesti” (zic numai de poze) ca nu se poate dom’le sa lipseasca banana si portocala.
Chiar recent am vazut la un domn cantaret de muzica populara participant la o emisiune la TV cum gatea ardeleneste cu mujdei facut in sticla de plastic (metoda unica) si pe masa, fireste, nu lipseau bananele si clementinele.
Ce e drept acum sunt fructe din belsug, astept cu incredere pastrama cu ananas 😀
Scuzati de observatii, mi-au sarit in ochi la poze. Poate nici nu au legatura cu ce s-a intamplat acolo.
Nu, chiar n-au nici o legatura… Poza aia a fost pusa la deschidere doar ca era mai spectaculoasa (ca sa nu zic mai colorata), altminteri ciprioti sau ceva pe-aici erau proprietarii (pardon, concurentii!).
Altminteri, ai dreptate, categoria „fructe exotice”, din punct de vedere romanesc, trebuie musai reconsiderata 🙂
Eu ma straduiesc, sunt la al treilea avocado prins in ghiveci 🙂
Ar fi tentant la scara mare daca s-ar putea produce. Desi acum, vorba aia trista, pe-aici nici graul nu mai creste 🙁
Oricum eu daca aflu (nu sunt promovate manifestarile cum ar trebui, asa ca ratez multe) ma duc la toate, mereu sunt produse deosebite. Si preturi pe masura. La ravasitul oilor am vazut pret de top la pastrama de oaie, 60 de lei. Si cred ca nu le mergea bine cantarul ca acasa nu aveam cat am platit (eu am gasit la “numai” 40 si am zis sa iau de o pofta).
Mai am o parere legata de manifestarile astea (nu zic de concursuri si bucatari, ma refer la tarabe si tarabagii si produse “autentice”). E o mare evaziune fiscala. Nu ca mi-ar parea rau 😀
sunt absolut de acord cu tine apropos de promovarea bucatariei romanesti.cum folosim lamaia,nu vad de ce n-am folosi portocala sau ananasul,(in contextul potrivit,insa) pentru ca evident ele n-au aparut in romanica dupa ’90,ci mult inainte.asta a propos de cosmetizare si adaptare la secolul 21.ca doar in cipru traiesc o multime de romani.ma ganeam ca sunt mancaruri moldovenesti si ardelenesti ce se preteaza la alaturari “exotice”.cu atat mai mult cu cat bucataria romaneasca este una de “sinteza”,sa o numesc asa.
poate am urmarit niste stiri gresite, dar la mine in televizor zicea ca sunt originari din Palestina bucatarii/chef, evrei si arabi deopotriva si astia au crescut cu portocalele sub nas toata viata lor!
era chiar o discutie cum gastronomia traverseaza obstacolele! deci nu cred ca erau ciprioti, poate maxim unul, care nu a fost mentionat de stiri.
@aphextwinz: acuma nu ma pricep la cultura de avocado dar, daca tinem cont de faptul ca in categoria exportului romanesc primeaza portocalele si bananele, ai mari sanse, deoarece conditiile par propice 🙂
Revenind la produsele neaose, taranesti, in loc de calitate si traditie primeaza mercantilismul,castigul financiar nu promovarea produsului in sine.
In prezent, majoritatea “producatorilor” din piete isi aduc deservicii atat lor cat si produselor traditionale.
Prima fotografie cu pastrama si mamaliguta apartine bucatarilor de la Unirea!! Cred ca nu gresesc, am fost in piata si am urmarit cele 2 zile de prezentari!!
Parada somelierilor nu a mai fost?
Ba da, insa am s-o pomenesc in alt text (poate tot azi, cel mai tarziu maine)
Ce ma nedumereste pe mine la mancarurile “romanesti” (zic numai de poze) ca nu se poate dom’le sa lipseasca banana si portocala.
Chiar recent am vazut la un domn cantaret de muzica populara participant la o emisiune la TV cum gatea ardeleneste cu mujdei facut in sticla de plastic (metoda unica) si pe masa, fireste, nu lipseau bananele si clementinele.
Ce e drept acum sunt fructe din belsug, astept cu incredere pastrama cu ananas 😀
Scuzati de observatii, mi-au sarit in ochi la poze. Poate nici nu au legatura cu ce s-a intamplat acolo.
Nu, chiar n-au nici o legatura… Poza aia a fost pusa la deschidere doar ca era mai spectaculoasa (ca sa nu zic mai colorata), altminteri ciprioti sau ceva pe-aici erau proprietarii (pardon, concurentii!).
Altminteri, ai dreptate, categoria „fructe exotice”, din punct de vedere romanesc, trebuie musai reconsiderata 🙂
Eu ma straduiesc, sunt la al treilea avocado prins in ghiveci 🙂
Ar fi tentant la scara mare daca s-ar putea produce. Desi acum, vorba aia trista, pe-aici nici graul nu mai creste 🙁
Oricum eu daca aflu (nu sunt promovate manifestarile cum ar trebui, asa ca ratez multe) ma duc la toate, mereu sunt produse deosebite. Si preturi pe masura. La ravasitul oilor am vazut pret de top la pastrama de oaie, 60 de lei. Si cred ca nu le mergea bine cantarul ca acasa nu aveam cat am platit (eu am gasit la “numai” 40 si am zis sa iau de o pofta).
Mai am o parere legata de manifestarile astea (nu zic de concursuri si bucatari, ma refer la tarabe si tarabagii si produse “autentice”). E o mare evaziune fiscala. Nu ca mi-ar parea rau 😀
sunt absolut de acord cu tine apropos de promovarea bucatariei romanesti.cum folosim lamaia,nu vad de ce n-am folosi portocala sau ananasul,(in contextul potrivit,insa) pentru ca evident ele n-au aparut in romanica dupa ’90,ci mult inainte.asta a propos de cosmetizare si adaptare la secolul 21.ca doar in cipru traiesc o multime de romani.ma ganeam ca sunt mancaruri moldovenesti si ardelenesti ce se preteaza la alaturari “exotice”.cu atat mai mult cu cat bucataria romaneasca este una de “sinteza”,sa o numesc asa.
poate am urmarit niste stiri gresite, dar la mine in televizor zicea ca sunt originari din Palestina bucatarii/chef, evrei si arabi deopotriva si astia au crescut cu portocalele sub nas toata viata lor!
era chiar o discutie cum gastronomia traverseaza obstacolele! deci nu cred ca erau ciprioti, poate maxim unul, care nu a fost mentionat de stiri.
@aphextwinz: ei, graul mai creste, dar il apuca imediat un dor de duca… 😀
@pansy: sa nu le uitam pe cele dobrogene, ca acolo sinteza-i maxima 🙂
@cofi: corect, am facut eu o confuzie 🙁
@aphextwinz: acuma nu ma pricep la cultura de avocado dar, daca tinem cont de faptul ca in categoria exportului romanesc primeaza portocalele si bananele, ai mari sanse, deoarece conditiile par propice 🙂
Revenind la produsele neaose, taranesti, in loc de calitate si traditie primeaza mercantilismul,castigul financiar nu promovarea produsului in sine.
In prezent, majoritatea “producatorilor” din piete isi aduc deservicii atat lor cat si produselor traditionale.
frumoase concursurile astea. Pacat de populatia vandala 🙂
Prima fotografie cu pastrama si mamaliguta apartine bucatarilor de la Unirea!! Cred ca nu gresesc, am fost in piata si am urmarit cele 2 zile de prezentari!!
Daca-i asa, un sincer si mare bravo! Plus rugamintea de a continua pe drumul asta, daca tot au demonstrat stralucit ca se poate! 🙂