Acuma firește că-i oleacă de exagerare și că fursecurile astea sunt poreclite oarecum forțat tiramisu. Însă există pe lumea astea mistificări și mai mari, începând de pildă cu prafurile din care adică s-ar face faimoasă prăjitură italiană, așa că nu văd de ce n-am putea noi să numim prăjiturelele astea tiramisu, atâta vreme cât vom folosi ingrediente cât se poate de corecte (și în primul rând mascarpone, firește). Drept pentru care, cu conștiința oarecum împăcată, vă propun să trecem la treabă, ca să vedem mai exact despre ce-i vorba.
Mai întâi blatul (ca să zic așa):
50 g unt, tăiat zaruri, 90 g zahăr pudră, cernut, 1 ou, 50 g făină.
Apoi mai avem de făcut o cremă, adică mai avem nevoie de
150 g mascarpone, 1 lingură de rom (sau poate coniac), 1/2 linguriță de nes, 1 lingură de zahăr brun,
plus, pentru decor,
75 g ciocolată albă, 1 lingură de lapte,
cam 2 linguri de ciocolată neagră, dată pe răzătoare.
Mai întâi crema, să ne luăm de-o grijă. Dizolvați nes-ul în rom, turnați lichidul obținut peste mascarpone, adăugați bine zahărul și frecați totul. Acoperiți cu folie și puneți crema la frigider.
Pentru fursecurile propriu-zise, frecați untul spumă, împreună cu zahărul. Adăugați oul, bătut înainte, omogenizați, adăugați cu grijă făina și bateți cu un tel până când s-a incorporat perfect.
Încălziți cuptorul la 200ºC. Tapetați tava cuptorului cu pergament (hârtie de copt). Puneți aluatul într-un poș (cu o dulie fără model) și puneți pe foaie 28 de grămăjoare, având grijă să lăsați puțin spațiu între ele.
Coaceți fursecurile 6-8 minute (până când vedeți că se auresc un pic pe margini). Scoateți-le și lăsați-le să se răcească.
Topiți ciocolata albă împreună cu laptele (la bain-marie). Când se topește, amestecați bine, ca să fie amestecul fluid.
Lipiți, în fine, fursecurile, două câte două, lipindu-le cu crema de mascarpone. Turnați cu grijă un pic de ciocolată topită peste fiecare, presărați ciocolata rasă și cu asta basta.
Serviți imediat sau, dacă nu se poate, trebuie să țineți fursecurile-tiramisu la frigider (din cauză de mascarpone) până în momentul în care le veți pune pe masă.