• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptura la grătar e mai sănătoasă dacă ați ținut mai întâi carnea în bere

Mar 29, 2014 costachel Mozaic, Nutritie 1


Grătar

Un colectiv de cercetători portughezi de la Universitatea din Porto a descoperit că, dacă feliile de carne pentru grătar sunt în prealabil marinate în bere, fripturile obținute au un conținut sensibil redus de hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

În cadrul cercetării au fost analizate comparativ fripturi de porc nemarinate și, respectiv, marinate în bere blondă (Pilsner), bere blondă fără alcool și bere brună. Dacă pentru carnea nemarinată, nivelul de HAP a fost peste media admisă, în cazul cărnii marinate s-a constatat o reducere semnificativă a acestora: 53% în cazul berii brune, 25% dacă a fost folosită berea fără alcool și, în fine, 13% dacă feliile au fost marinate în bere blondă obișnuită. Randamentul superior al berii brune s-ar explica, susțin cercetătorii, prin calitățile anti-oxidante sporite ale acestui tip de bere.

Hidrocarburile aromatice policiclice (dintre care unele sunt cancerigene) apar în alimente în urma frigerii pe grătar, în timpul procesului de afumare și/sau uscare, dar și datorită poluării (în special în cazul peștilor). Legislația europeană le consideră, alături de nitrați, micotoxine (aflatoxine, ocratoxina A, patulina și toxinele de Fusarium), metale grele (plumb, cadmiu, mercur), staniu anorganic, monoclorpropan-1, 2-diol (3-MCPD), dioxine și PCB de tipul dioxinei, printre contaminanții al căror nivel trebuie reglementat (detalii găsiți aici).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptură de vită cu bere Friptură aromată de miel la grătar Bere fără mahmurealăInvenția secolului: o bere care te-mbată, dar nu-ți dă mahmureală! Bere trapistaProducătorii de bere trapistă au intrat în impas

  • bere, gratar, marinare, sanatate

One thought on “Friptura la grătar e mai sănătoasă dacă ați ținut mai întâi carnea în bere”

  1. Diana 30/03/2014 at 10:01

    FFFF interesant … eu pregateam asa doar carnea ce urma sa mearga la cuptor , de acum o voi pregati in acest fel si ptr gratar , ms frumos ptr idee

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved