Un colectiv de cercetători portughezi de la Universitatea din Porto a descoperit că, dacă feliile de carne pentru grătar sunt în prealabil marinate în bere, fripturile obținute au un conținut sensibil redus de hidrocarburi aromatice policiclice (HAP). Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent în Journal of Agricultural and Food Chemistry.
În cadrul cercetării au fost analizate comparativ fripturi de porc nemarinate și, respectiv, marinate în bere blondă (Pilsner), bere blondă fără alcool și bere brună. Dacă pentru carnea nemarinată, nivelul de HAP a fost peste media admisă, în cazul cărnii marinate s-a constatat o reducere semnificativă a acestora: 53% în cazul berii brune, 25% dacă a fost folosită berea fără alcool și, în fine, 13% dacă feliile au fost marinate în bere blondă obișnuită. Randamentul superior al berii brune s-ar explica, susțin cercetătorii, prin calitățile anti-oxidante sporite ale acestui tip de bere.
Hidrocarburile aromatice policiclice (dintre care unele sunt cancerigene) apar în alimente în urma frigerii pe grătar, în timpul procesului de afumare și/sau uscare, dar și datorită poluării (în special în cazul peștilor). Legislația europeană le consideră, alături de nitrați, micotoxine (aflatoxine, ocratoxina A, patulina și toxinele de Fusarium), metale grele (plumb, cadmiu, mercur), staniu anorganic, monoclorpropan-1, 2-diol (3-MCPD), dioxine și PCB de tipul dioxinei, printre contaminanții al căror nivel trebuie reglementat (detalii găsiți aici).
FFFF interesant … eu pregateam asa doar carnea ce urma sa mearga la cuptor , de acum o voi pregati in acest fel si ptr gratar , ms frumos ptr idee