O mâncare cu arome nordice, dragii mei, aceasta friptură înăbușită. Mărar, chimen și, mai ales, bere, o combinație care, mai ales în zilele mai răcoroase, ne face viața mai frumoasă. Cu puțină grijă la prezentare, poate poposi pe orice masă, mai ales că, datorita timpului destul de lung de fierbere, aveți timp să mai rezolvați una-alta, așa că mâncarea poate ajunge în farfuriile invitaților imediat ce e gata, să se bucure și ei, că poate n-au greșit cu nimic ca să mănânce friptura reîncălzită.
Prin urmare, pentru 4 persoane:
1 kg pulpă de mânzat, 500 ml bere blondă, 1 ceapă, 1 felie de pâine neagră, coaja rasă de la 1/2 lămâie, 1 cățel mare de usturoi (sau mai mult, dacă va plac mâncărurile usturoiate), 1 linguriță semințe de chimen,
câteva fire de mărar, 80 g unt, sare și piper.
Legați carnea cu sfoara de bucătărie, ca să aibă o formă frumoasă. Curățați și tocați ceapa.
Topiți untul într-o cratiță și rumeniți carnea pe toate fețele (10 minute). Sărați, piperați, adăugați ceapa, lăsați-o și pe ea sa se călească puțin, turnați berea și apa caldă câtă mai trebuie ca să acopere aproape complet friptura, acoperiți și lăsați totul la înăbușit de la 90 de minute în sus (adică până se frăgezește bine), timp în care puteți să vă vedeți de treabă. Când e gata carnea, scoateți-o din cratiță și păstrați-o la cald.
Mărunțiți bine pâinea, curățați și tocați usturoiul și zdrobiți puțin boabele de chimen. Adăugați-le pe toate în sos, împreună cu coaja de lămâie, amestecați, mai adăugați sare și piper, dacă-i cazul. Fierbeți sosul 10 minute, amestecând des, ca să-l omogenizați, adăugați mărarul tăiat mai mare decât de obicei, mai dați doua clocote și stingeți focul.
Tăiați carnea felii, puneți-o pe un platou, turnați deasupra sosul, decorați cum vreți (cu jumătăți de felii de lămâie, de pildă) și serviți (cu cartofi natur sau altceva).
Ei, și chiar dacă friptura-i făcută în bere, trebuie alături un vin roșu adevărat, un Cabernet Sauvignon de Sâmburești, de-un paregzamplu.