• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptură cu sos de vin

Oct 12, 2010 costachel Fripturi la tigaie, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de fripturi 2


Friptură cu sos de vin

Excelenta friptură cu sos de vin ce urmează mai la vale e parcă special concepută pentru a exemplifica optim ce-i aia brezare și de ce ar trebui acest procedeu culinar să ne intereseze în cel mai înalt grad. Chiar dacă am mai vorbit despre problema aici, cred totuși că nu strică să repet că brezarea (de la franțuzescul braiser) înseamnă o sotare rapidă în puțină grăsime (de obicei ulei), urmată de o înăbușire prelungită într-o cantitate redusa de lichid (apa, supă, vin sau chiar bere). Iar avantajul principal față de o înăbușire simplă este acela că, datorită prăjirii inițiale, se formează o crustă protectoare ce va împiedica sucurile să iasă și vom obține astfel o friptură cât se poate de fragedă și suculentă. E procedeul perfect pentru cărnurile tari (în special vită și pasăre bătrână), dar și bucățile mai coriace ale porcului (pulpa, spata etc) se vor topi în gura grație acestui procedeu.

Bun, gata cu teoria, practica ne învață că ne trebuie pentru această minunata preparație:

1 kg carne,
100 ml vin alb sec,
1/2 căpățână de usturoi (sau după gust),
ulei,
cimbru (eventual și alte verdețuri, după plac),
sare,
piper.

Tăiați carnea felii uniforme, destul de groase (eventual apăsați-le puțin cu pumnul, ca să fie cât mai uniforme).

Încingeți uleiul într-o tigaie încăpătoare, cu fundul gros, și puneți carnea la prăjit, fără să suprapuneți feliile, desigur. Sotați-o câteva minute pe fiecare parte (nu trebuie să se rumenească, doar să-și formeze crusta de care spuneam), adăugând la întoarcere și usturoiul, curățat și tăiat feliuțe.

Sărați, piperați, cimbrați, turnați vinul, micșorați focul, puneți capacul și pregătiți-vă pentru o așteptare proporțională cu felul cărnii (porcul cam o oră, vita vreo doua-trei, dar depinde și de dimensiunile bucăților).

Când scade lichidul prea tare, iar carnea încă nu e gata, firește că trebuie să mai adăugați. Nu strică să întoarceți de vreo 2-3 ori feliile, să se pătrundă uniform.

Să nu uit: dacă vă plac roșiile, puteți adăuga ceva cubulețe (suc, bulion etc) spre sfârșitul fierberii, dar nu prea multe, ci doar atât cât să dea puțină culoare (precum în poza de mai sus). Și că veni vorba de poză, firește că puteți pasa la final sosul, eu l-am lăsat în pace, că-mi place mai mult aspectul rustic. Oricum, dacă-i cazul, trebuie musai degresat. Iar dacă-i prea mult, îl mai puteți scădea nițel (atenție la sare), sau lega cu făină (dacă-i prea sărat, încercați sa-l potoliți cu o lingură-două de smântână).

Ca garnitură pentru această friptură cu sos de vin, piureul mi se pare optim (nu și obligatoriu), iar în pahare trebuie să turnăm ceva roșu; probabil Merlot la porc și Cabernet la vită. Iar dacă-i pasăre, atunci putem bea fie un roze, fie un alb sec mai viguros.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptura de vita cu sos de portocaleFriptură de vițel cu sos de portocale Friptura de porc cu prazFriptură brezată de porc cu praz Friptură de vită la cuptor cu sos de vin roșu Friptură de curcan cu sos aromat de vin și coniacFriptură de curcan cu sos aromat de vin și coniac

  • brezare, carne, friptura, pasare, porc, sos, usturoi, vin, vita

2 thoughts on “Friptură cu sos de vin”

  1. Cazan cu Vin 01/11/2010 at 15:58

    A fost delicioasa impreuna cu niste ciuperci, cartofi si rosii aruncate in cuptor si cu un Carmenere din Chile.

    Nu inteleg totusi de unde atata sos in reteta ta, ca la mine suta de grame de vin s-a dus foarte repede si la sfarsit consumasem cam jumatate de sticla…si tot scazut a fost

    Reply ↓
  2. Costachel 01/11/2010 at 16:28

    O fi capacul de la tigaia mea oleaca mai etans, sau focul meu mic mai mic, cine stie?. Oricum, bine c-a iesit bine. 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved