• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptură cu piper și sos forestier

Jul 23, 2008 costachel Fripturi la tigaie, Rețete, Retete cu carne de vită, Rețete de fripturi 4


Friptură cu piper și sos forestier

Cam rimează titlul acestei minunate rețete, dar n-am ce face, asta e. Am întâlnit pentru prima oară friptura cu piper acum mulți ani, într-un un restaurant italian, cu toate că, după umila mea părere, mâncarea în discuție este mai curând franțuzească. Dar nu ne interesează pe noi prea tare cine-i mama, cine-i tata, principalul e că în farfurie ne va ateriza o friptură excelentă, care se face foarte repede (în mai puțin de jumătate de oră, pe cuvânt). Și nu vă speriați de piperul mult care intervine în narațiune, fripturica nu va fi chiar atât de iute pe cat vă speriați. Totuși, ea nu este, vă dați seama, o mâncare de regim, această friptură cu piper e pentru oameni sănătoși și viguroși (pădurari, ce naiba!).

Așadar:

4 felii de mușchi de vită, de circa 200 g fiecare,
3 linguri de ulei,
15 g unt,
50 g ciuperci, tăiate feliuțe,
2 linguri de piper boabe (poate fi și numai negru, dar ia gândiți-vă ce frumos ar fi cu boabe albe, negre, roz și verzi),
1/2 linguriță ardei iute roșu, uscat și pisat (facultativ),
2 linguri coniac sau whisky,
150 ml smântână,
sare.

Amestecați piperul și facultativul ardei, frecați bine carnea cu melanjul.

Puneți într-o tigaie 1 lingura de ulei și untul, încălziți bine și căliți ciupercile la foc moale, vreo 5 minute, amestecând. Măriți puțin flacăra, până se evapora lichidul lăsat. Scoateți și puneți deoparte.

Turnați restul de ulei. Când s-a încins bine, frigeți repede carnea, lăsând-o sau nu în sânge, după plac. Scoateți și puneți la cald.

Degresați sosul format, turnați coniacul și aduceți la fierbere, amestecând bine cu lingura de lemn, ca să dizolvați și depunerile rumenite. Adăugați și smântâna, mai fierbeți un minut.

Încălziți ciupercile în acest sos, reglați de sare (nu și de piper, firește!), după care nu vă mai rămâne decât să turnați sosul peste fripturi (și peste piureul de cartofi de lângă ele, de ce nu?).

Vinul pentru această friptură cu piper? Un roșu vânjos și proaspăt, cam asta-i fișa postului.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mușchi de vită cu sos de piper verde Friptura de vita cu sos de portocaleFriptură de vițel cu sos de portocale Friptură de vită cu rozmarin și lămâie Friptură de vită cu bere

  • ciuperci, friptura, muschi, muschi de vita, piper, reteta, smantana, tigaie, vita

4 thoughts on “Friptură cu piper și sos forestier”

  1. aphextwinz 31/10/2010 at 10:53

    Votez Dealu Mare 🙂

    Intrebare: eu mereu am dubii cu privire la carnea de vita pe care o cumpar. Sigur, daca as lua muschiulet as sta linistita, dar nu dau aproape un milion pe kil nici sa ma bati.

    Aveti macelar bun, lasati carnea la fezandat (eu asa am facut odata si a fost mai bine) sau care e secretul dvs sa iasa vita frageda?

    Reply ↓
    1. Costachel 31/10/2010 at 11:36

      La fripturi de genul asta, doar muschi sau antricot, de preferinta din cel cu vinisoare de grasime prin el (tipul de carne caruia francezii ii zic persillée). A, si lasata in frigider macar vreo zi inainte de folosire (ma rog, depinde de termenul de garantie). In rest, brezare, ca asta e…

      Reply ↓
  2. cofi 01/11/2010 at 00:34

    La carnea persillee, americanii ii zic marbled meat/steak, adica cu vinisoare de grasime, ca marmura. Am gasit un antricot cam asa, dar la muschiulet, inca nu am gasit decat o data la un magazin arabesc un muschiulet care se topea efectiv, ei stiu cum l-or fi invechit!!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved