• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptură aromată de porc

Oct 20, 2010 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de fripturi 12


Ce-ați zice dumneavoastră de o friptură de porc mai deosebită, care nu numai că este delicios de aromată, dar mai arată și foarte bine atunci când este tăiată în felii? Nu-i așa că vă surâde ideea? Păi atunci ia să purcedem noi repede la treabă.

Pentru 6 persoane, aveți nevoie de

1 bucată de mușchi de porc de circa 1,5 kg,
300 g de șuncă de Praga afumată, tăiată în felii subțiri,
6 căței de usturoi,
3 cepe verzi,
30 de frunze de busuioc (dacă vreți și dacă găsiți, dacă nu, nu),
3 foi de dafin,
2 crenguțe de cimbru,
1 legătură de pătrunjel,
slănină,
1 pahar de vin alb sec,
sare și piper.

Tocați împreună pătrunjelul, busuiocul, ceapa, usturoiul și o crenguță de cimbru. Faceți niște incizii adânci de-a lungul mușchiului, fără sa-l despicați cu totul, sărați, piperați și introduceți șunca și ierburile tocate. Strângeți totul bine și legați friptura cu sfoară de bucătărie, ca să nu se desfacă la copt.

Puneți mușchiul într-un vas care merge la cuptor, de dimensiuni cât mai apropiate cu ale fripturii (să rămână cât mai puțin loc de jur-împrejur), turnați vinul și puneți deasupra frunzele de dafin, restul de cimbru și feliuțe subțiri de slănină. Băgați în cuptorul încins dinainte și lăsați la foc potrivit spre moale timp de două ore și jumătate

Cu precizarea că această friptură e foarte bună și rece, nu-mi rămâne decât să vă spun că musai vă trebuie un vin roșu, nici prea delicat, dar nici prea viguros (un Merlot de Dealu Mare, de-un paregzamplu).

S-ar putea să vă intereseze și:

MistretFriptura de porc mistret Friptura de porc cu prazFriptură brezată de porc cu praz Cotlet de porc cu sos de mere si hreanCotlet de porc cu sos de mere și hrean Friptură aromată de miel la grătar

  • cuptor, friptura, muschi, porc, reteta, sunca de praga

12 thoughts on “Friptură aromată de porc”

  1. pansy 21/10/2010 at 00:29

    ce friptura aromata trebuie sa fi iesit !

    Reply ↓
  2. Costachel 21/10/2010 at 07:53

    Si eleganta, pe deasupra 🙂

    Reply ↓
  3. Oana Miron 21/01/2011 at 16:56

    Am preparat si eu aceasta reteta,dar cu mici modificari, gustul a fost demential, te invit pe blogul meu ideiculinare.com sa vezi ce a iesit.
    Felicitari pentru blog!

    Reply ↓
    1. Costachel 21/01/2011 at 17:26

      Multumesc frumos, felicitari si tie 🙂

      Reply ↓
  4. Peccatum 12/05/2012 at 11:54

    Cam care ar fi corespondentul unui foc potrivit spre moale la un cuptor electric?

    Reply ↓
  5. costachel Post author12/05/2012 at 12:52

    Cam 175ºC, să zicem (scuze, e o rețetă scrisă înainte de a avea cuptor electric :-)).

    Reply ↓
  6. Peccatum 12/05/2012 at 13:06

    Merci mult de raspuns si cu riscul de a deveni enervant mai am o intrabare, daca nu posed slanina o pot inlocui cu relativ success cu unt gras?

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/05/2012 at 13:23

      Nu, că slănina are și rolul de a ține aburii înăuntru și de a nu lăsa friptura să se usuce (și să se ardă). Mai curând poți acoperi totul cu o foaie de pergament („hârtie de copt” scrie de obicei pe pachet) unsă cu unt, care foaie trebuie apoi eliminată cam cu 30 de minute înainte să fie gata, poate chiar un pic mai mult (ca să se rumenească friptura mai frumos și să scadă bine sosul). Sau, dacă vasul e din lut smălțuit (sau ceva asemănător) și are capac, atunci e suficient capacul. Dar tot așa, cu rumenirea finală a purcelului…

      Sau poți folosi cotlet, că vine cu slănina lui 🙂

      Reply ↓
  7. Peccatum 12/05/2012 at 13:41

    Mersi mult pentru raspunsul extrem de complet, voi merge pe varianta cu hartie de copt intrucat e sambta si carnea deja e la dezghetat. O sa las un feedback dupa ce e gata.

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/05/2012 at 13:52

      Chiar voiam să te rog să-mi zici cum ți-a plăcut friptura. 🙂

      Reply ↓
  8. Peccatum 12/05/2012 at 22:46

    Prestat friptura, o reteta intradevar delicioasa. Trucul cu foaia de copt a functionat partial, in sensul ca dupa doua ore la 175 de grade carnea a iesit rumenita si o idee prea patrunsa. O sa reiau categoric reteta si cu slanina . Astazi am avut un meniu a la Costachel cu friptura asta, piureul a la grec si inghetata de stafide si rom:))

    Reply ↓
    1. costachel Post author13/05/2012 at 10:47

      Of, de când n-am mai avut așa un meniu a la Costăchel… 😀

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved