Chiar nu știu cum s-a-ntâmplat de n-am pus până acum pe site excelenta rețeta de mai la vale. O am de mult, iar frigăruile astea de ciuperci cu porumb au fost prezente chiar și în momentul lansării volumului „Caietul de rețete”, de-a exclamat Liviu Antonesei, gustând din ele, „dom’le, e bine scrisa cartea asta!” (apropo, dacă sunteți curioși, am pus niște poze de atunci pe contul de Facebook). Altminteri, e vorba despre o mâncare foarte simplu de făcut, pentru toate anotimpurile și nu e câtuși de puțin de lepădat nici chiar în perioadele de frupt. În post, însă (de pildă acum!), frigăruile astea vegetariene sunt o adevărată delectare.
Pentru 4 porții, pe masă trebuie să se afle
1 conservă de știuleți mici de porumb (400 g), 200 g ciuperci proaspete (champignon), sare și piper,
iar pentru sosul acompaniator,
100 ml ulei extravirgin de măsline, 2 linguri de muștar, zeama de la 1/2 lămâie, arpagic verde(sau, dacă nu găsiți, cozi de ceapă așijderea), sare și piper.
Începeți cu sosul, amestecând muștarul cu uleiul (turnat în fir subțire, ca la maioneză) și cu zeama de lămâie. Sărați, piperați și adăugați arpagicul tăiat foarte mărunt. Acoperiți vasul și puneți sosul la rece, să se cunoască bine ingredientele între ele.
Eliminați piciorușele ciupercilor (găsiți dumneavoastră la ce să le folosiți mai departe), spălați-le bine) și uscați-le idem.
Scurgeți bine știulețeii (ce cuvânt!), uscați-i și pe ei și înfigeți-i, alternativ cu ciupercile, pe frigărui. Sărați, piperați și puneți-le pe grătarul bine încins (sau sub grilul cuptorului).
Frigeți cam 5 minute, întorcându-le des pe o parte și pe alta. Serviți fierbinte, având alături sosul rece (tare-i buna combinația asta de rece și fierbinte!).
În ceea ce privește vinul, un Riesling mi se pare optim, dar parca aș îndrăzni data viitoare un rozé sec.
Cred ca imi place perioada de post… plin de retete cu vegetale.