Excelenta preparație de mai la vale e absolut grozava ca aperitiv cald, se face foarte repede și va declanșa zâmbete încântate pe fețele comesenilor, mai ales prin ineditul ei. Plus că, printr-o aranjare deloc complicată, se transforma într-o gustare tare spectaculoasă, numai buna de început masa sub niște auspicii mai mult decât favorabile. Și gata cu vorbăria, să trecem la treaba!
Aveți nevoie de
600 g piept dezosat de pui, 400 g jambon (șuncă), 4 linguri de muștar, 2 linguri de smântână, pesmet, ulei, sare și piper.
Tăiați mai întâi carnea și jambonul în cuburi nu mai mari de 2 cm. Amestecați bine smântână cu muștarul, sărați, piperați, tăvăliți puiul prin amestecul asta, apoi prin pesmet.
Începeți să construiți frigăruile, punând cuburi de jambon între bucățile panate. Încingeți puțin ulei într-o tigaie încăpătoare și prăjiți scurt cărnurile (cât să se întărească hăinuța puiului). Puneți apoi frigăruile într-o tavă și băgați-le în cuptor (încălzit în prealabil la 180ºC). Coaceți-le vreo 10 minute (sau până se rumenesc frumos).
Serviți-le imediat sau, dacă-i rost de masă mai festivă, dezasamblați-le cu grijă (dar repede, să nu se răcească prea tare) și recompuneți-le intercalând pe frigărui roșii-cireașă și felii grosuțe de castravete, precum în poza de mai sus. Iar dacă vă vine vreo alta idee de decor, firește că va fi mai bună decât a mea!
Vinul? Păi dacă aceste frigărui vin singure pe masa, eu unul aș cam pofti la un Sauvignon Blanc. Dacă însă e vorba de un meniu mai complicat, vedeți și dumneavoastră, poate vreun alt alb sec se va potrivi mai bine la evantaiul ofertei.
A, și de ce am scris jambon (șuncă)? Păi foarte simplu, fiindcă e același lucru, vorbim de butul porcului trecut prin tratamentul specific conservării (sărare, condimentare, poate afumare, uneori uscare, alteori fierbere/coacere). Dacă suntem francofoni, spunem jambon (firește, de la jambon), iar dacă ne simțim germanofili, zicem șuncă (de la schinken). Acuma, că zic unii șuncă la slănină sau la alte „porcarii” grase, e o alta discuție.
cred ca sunt tare bune ! cat despre jambon si sunca sunt de acord.acum multi ani eram complet derutata cand ziceau ca aduc la masa sunca si veneau cu slanina.numai aici in sudul tarii slanina se cheama sunca.da’ cred ca e ceva istoric,legat de istorie si de incultura.
La noi la tara (Balteni, langa Buzau) se zicea sunca la slanina dar numai acolo am mai auzit.
Nu cred ca e rau daca puneti cherry de la inceput sa se coaca nitel pe frigarui, zic si eu.
Altfel fain.
Sigur c-ar fi bun, dar tocmai contrastul dintre copt si crud mi s-a parut a fi cireasa finala 🙂 Iar daca-s si proaspat scoase din frigider…
Rezon maestre, e de bibilit dar merita. Bine, daca nu ai 40 de oameni la masa.
🙂 Sanatate!
cred ca sunt tare bune ! cat despre jambon si sunca sunt de acord.acum multi ani eram complet derutata cand ziceau ca aduc la masa sunca si veneau cu slanina.numai aici in sudul tarii slanina se cheama sunca.da’ cred ca e ceva istoric,legat de istorie si de incultura.