Aparent simplu de făcut, frigăruile au și ele merchezul lor, în sensul că, prin marinare în diverse zemuri și prin adăugarea de legume lângă bucățile de carne, devin mult mai aromate și mai suculente. Ca să vă convingeți, sosește acum o rețetă de frigărui deosebită, bine condimentată și proaspătă în același timp, ce mai, o minune! Ia să vedem!
Pentru cele patru persoane de rigoare, avem nevoie de
400 g carne slabă de vițel, 4 dovlecei mici, 16 ciuperci mici de cultură (champignon), 2 lămâi, 4 cepe mici, 1/2 linguriță de boia dulce, 1 ardei gras verde, 2 căței de usturoi, 3 linguri de ulei (extravirgin) de măsline, 100 ml vin alb sec, 2 vârfuri de cuțit de praf de ghimbir,
câte 1/2 linguriță de piper de Cayenne, nucșoară rasă, chimen pisat cu mânuța proprie și boabe de coriandru așijderea, sare.
Tăiați mai întâi carnea în cubulețe de dimensiuni egale, puneți-le într-un castron, presărați deasupra boiaua, usturoiul tocat, ghimbirul, piperul de Cayenne, nucșoara, chimenul, coriandrul, sarea și 2 linguri de ulei. Turnați peste toate acestea zeama de la 1 lămâie și vinul, amestecați bine și lăsați la marinat 3 ore.
Tăiați ceapa jumătăți sau sferturi (depinde cat e de mare), curățați ciupercile, tăiați dovleceii cubulețe, iar ardeii și lămâia rămasă pătrățele (cu tot cu coaja). Scoateți carnea din marinată și înfigeți-o în frigăruile unse cu ulei (dacă-s metalice) sau înmuiate în apă (dacă-s de bambus), alternând cu dovleceii, lămâia, ciupercile și ardeiul gras.
Frigeți pe grătar până e gata carnea și serviți frigăruile cu o salata verde.
Dacă sunteți fericitul posesor al unui aragaz care are și grill, atunci puteți pune frigăruile la o distanță de circa 15 cm de acesta și să le coaceți 15-20 de minute, întorcându-le des.
Ei, în ceea ce privește vinul, chit că-i vorba de vițel, v-aș recomanda nu un roșu, ci un rozé proaspăt și reconfortant, că se găsesc destule bune prin cele rafturi. Asta e, legumele și lămâia au avut și ele un cuvânt de spus!