Tineti minte cum un personaj de-al lui Alecsandri isi batea joc de „fricasauri“ si „blanmanjeuri“? Pai normal ca le dispretuia, daca nu stia ce-s alea. Si-ar fi trebuit sa nu faca atata scandal fiindca, daca ne uitam mai atent, „blanmanjeul“ seamana izbitor cu o ciulama mai subtirica, in timp ce „fricaseaua“ e vara dreapta cu tocanita, numai ca n-are atata ceapa si vrea cartofi, ca nu stie ce-i aia mamaliga. Nu credeti? Ia uitati-va mai jos!
Pentru 4 persoane va trebuie 700 pana la 900 g peste alb, fara piele si oase, taiat in cuburi mari, 6 felii de costita slaba, taiata cubulete, 450 g rosii, cojite si fara seminte, proaspete sau din conserva, 300 g de cartofi, taiati in cuburi, 1 ceapa mare tocata, 1 catel de usturoi zdrobit, 2 linguri de patrunjel tocat marunt, 1 lingurita de frunzulite de cimbru proaspat sau 1/2 lingurita de cimbru uscat, 150 g vermut sau vin alb sec, 450 g supa limpede de peste, sare si piper.
Rumeniti usor costita intr-o tigaie, la foc moale. Scoateti-o, eliminati excesul de grasime si puneti-o deoparte. Topiti untul intr-o cratita mare. Caliti ceapa citeva minute, amestecand din cand in cand. Adaugati usturoiul si verdeata, amestecati un minut. Puneti rosiile, vermutul sau vinul si supa, astepati pana da in clocot, reduceti flacara, acoperiti si lasati sa fiarba un sfert de ora. Adaugati cartofii, acoperiti din nou si lasati-i sa fiarba pana sunt aproape gata. Puneti apoi pestele si costita si fierbeti totul inca 5 minute, la foc moale si fara capac (pestele trebuie sa fie fiert, fara sa se desfaca). Sarati, piperati si serviti cu un Riesling de Husi.
Pentru supa, folositi capetele si oasele pestelui, adaugand la fierbere ceapa, morcov, telina, o frunza de dafin, putin patrunjel, o jumatate de lamaie, vin alb si piper negru boabe. Dar presupun ca asta stiati deja.