• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Franța poate să folosească denumirea de gruyère, dar găurile devin obligatorii

Dec 16, 2012 costachel Știri 3


Gruyère

Am amintit în treacăt, când vorbeam despre șvaițer, despre „războiul” celor două Gruyère, elvețian (cu DOC european) și franțuzesc (IGP european, depus în 2010). Un război în care francezii urmăresc să poată și ei folosi denumirea, în timp ce elvețienii doresc să rămână numai a lor.

Iată însă că acest conflict pare foarte aproape de final. Purtătorul de cuvânt pe teme agricole al Comisiei Europene (CE), Roger Waite, a declarat pentru AFP că „propunerea CE de înregistrare a denumirii «gruyère» ca IGP (Indication Géographique Protégée) a primit aviz favorabil.” Trebuie așteptate însă și regulile de aplicare, ce vor fi publicate în curând, a mai precizat el.

Oricum, este o victorie pentru producătorii francezi, deoarece până acum, datorită unui acord bilateral încheiat între Elveția și UE, doar brânza elvețiană avea dreptul să poarte denumirea de gruyère.

Există însă și câteva condiții. Mai întâi, gruyère-ul franțuzesc trebuie să-și păstreze găurile specifice (varianta elvețiană nu are), care găuri trebuie aibă dimensiuni cuprinse între „cea bobului de mazăre până la cea a unei cireșe”. În plus, devine obligatorie menționarea țării producătoare „în același câmp vizual cu al denumirii Gruyère, și cu caractere de aceeași mărime”. Iar prezența blazonului provinciei Savoia (foarte asemănător cu steagul elvețian) este interzisă.

Interesant este și faptul că nu doar elvețienii s-au opus acestei decizii. Și-au semnalat împotrivirea ca gruyère-ul francez să capete IGP și producători din Noua Zeelandă, Australia și Statele Unite.

„Această recunoaștere a IGP-ului permite păstrarea unui patrimoniu cultural și gastronomic”, a declarat ministrul francez al agriculturii, Stéphane Le Foll. „Ea consacră, de asemenea, priceperea bărbaților și femeilor care produc această brânză franțuzească.”

Gruyère-ul franțuzesc este o brânză asemănătoare cu Comté (dar și cu șvaițerul nostru), iar zonele de producție sunt Savoia și Franche comté.

Convenția internațională de la Stresa din 1951, referitoare la denumirile brânzeturilor și drepturile lor de folosire, stabilise deja că termenul gruyère reprezintă o proprietate comună franco-elvețiană, ambele țări având dreptul să folosească denumirea.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tokay SlovaciaPretențiile Ungariei au fost respinse: Slovacia poate folosi denumirea Tokai Șvaițer (Emmental) Etichetele nutriționale pe alimente, obligatorii începând din 2016 Podgorean în Franța cu doar 500 de euro?

  • branza, Elvetia, Franta, gruyere, UE

3 thoughts on “Franța poate să folosească denumirea de gruyère, dar găurile devin obligatorii”

  1. aphextwinz 17/12/2012 at 07:12

    Gruyere chiar si Comte fix marca (vaz sub branza o parte din ambalaj) si inca altele, Provolone, nu mai stiu ce, am gasit la un supermarketm de fapt la mai multe s-a marit oferta de branzeturi bune fata, sa zic, de acum un an, incredibil.

    Reply ↓
    1. costachel Post author17/12/2012 at 21:01

      Trec peste faptul că, la franțuji, gruyere e cam la fel de generic precum termenul de „cașcaval” (exagerez, dar nu cine știe ce). Așa că am să zic doar că hai, Doamne ajută, poate o să găsim în supermarketurile noastre toate brânzeturile bune. 🙂

      Reply ↓
  2. aphextwinz 18/12/2012 at 07:39

    Nu stiu daca avem vreo sansa cu “toate” nici macar cu ale italienilor (si nu ma refer aici la cele celebre si la cele locale, cate am vazut in partea dinspre Austria, m-am speriat). Ce sa mai vorbim de cele frantuzesti. Hai macar sa le gasim pe cele mai renumite.

    Dar de la marca aia chiar am mancat branzeturi bune. Nu retin cum o cheama si matale o ascunsesi 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved