Nu, nu vorbim despre viitoare filme ale marelui regizor, ci despre vinuri și podgorii. Fiindcă v-am promis, atunci când vă povesteam despre vedetele din diverse domenii care s-au implicat direct în industria vinului, că voi reveni cu detalii ori de câte ori mi se va ivi ocazia. Și cum Francis Ford Coppola tocmai a făcut două achiziții de marcă (Philippe Bascaules, fost la Château Margaux, și răscumpărarea brandului Inglenook), am zis că acum e momentul pentru o incursiune în universul viti-vinicol al marelui regizor.
Inglenook a fost una din primele crame apărute în Napa Valley, fondată în 1879 de Gustave Niebaum, ajunsă celebră, pe la jumătatea secolului trecut, datorită mai ales calității excelentului său Cabernet Sauvignon. Însă, în 1971, strănepotul întemeietorului, John Daniel Jr., a încetat din viață, iar crama, podgoria și brandul Inglenook au fost vândute.
În 1975, din banii câștigați de pe urma Nașului, Coppola a cumpărat o parte a vechii podgorii Inglenook, întemeind Niebaum-Coppola Estate, cunoscută mai apoi ca Rubicon Estate. Iar de atunci, visul său este să refacă vechea proprietate în integralitatea sa. Un prim pas a fost făcut, prin răscumpărarea, acum câteva zile, a brandului de la The Wine Group, așa că, de acum încolo, Rubicon Estate a murit, trăiască Inglenook!
Însă marele regizor știe că numai brandul nu ajunge, așa că și-a asigurat, practic concomitent, serviciile lui Philippe Bascaules, timp de 11 ani estate manager și winemaker la Chateau Margaux. Ocazie cu care s-a confirmat că Francis Ford Coppola, atunci când nu bea din vinurile sale, este fan al celebrului cru din Bordeaux.
Și, mai mult ca să vă dați seama de potențialul zonei, din fostul Inglenook făcea parte și Napanook Vineyard, pe care Daniel n-a vândut-o, ci a lăsat-o moștenire fiicelor sale. Doamnele Robin Lail și Marcia Smith s-au asociat cu Christian Moueix (coproprietar, printre altele, la Chateau Petrus).
Cu atâtea nume celebre ale Bordeaux-ului implicate, e clar că zona are calități aparte. Lucru, de altfel, confirmat și de Bascaules, care a declarat la sosirea sa că „am fost uimit când am gustat Inglenook din 1959, datorită prospețimii și complexității sale, și când am gustat recent vinurile din 2009 am recunoscut, iarăși, incredibilul potențial al acestei podgorii”. De unde deducem că părintele Nașului nu s-a descurcat chiar rău până acum!
Probabil că Francis Ford Coppola nu se va opri aici și nu va renunța la visul refacerii vechiului Inglenook. Dacă va reuși să-l convingă însă pe Moueix (care este, din 1995, unic proprietar) să-i vândă Napanook, numai timpul ne poate spune. Până una-alta, un singur lucru este cert: vinul de top al celebrului regizor va continua, totuși, să se numească Rubicon.