• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Forma paharului determină viteza cu care ne bem berea

Sep 04, 2012 costachel Mapamond, Mozaic 4


Pahare de bere

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) au realizat recent un studiu referitor la cât de repede beau oamenii și care este legătura dintre viteză și forma paharului folosit.

Cercetările, ale cărei concluzii au fost publicate în revista PLoS ONE, au fost realizate pe un eșantion de 159 de persoane, care au fost filmate în timp ce consumau sucuri sau bere, din pahare de diferite forme.

Conform studiului, cei care au băut berea din pahare cu pereții drepți au avut nevoie, în medie, de 40% mai mult timp decât cei care au folosit pahare cu pereții curbați. În schimb, nu s-a înregistrat nicio diferență atunci când băutura folosită a fost una fără alcool.

În cazul berii, un pahar de aproximativ 235 ml (half-pint) a fost băut în 7 minute (cazul celor cu pereții curbi), față de 11 minute (paharele drepte).

Cercetătorii presupun că această diferență se explică prin faptul că, în cazul paharelor cu forme curbe, este mai dificil de estimat care este jumătatea paharului. Astfel, consumatorii nu pot aprecia foarte exact cât au băut deja.

„Oamenii încearcă să bea cu măsură și să țină cont de cantitatea de bere consumată. Însă capacitatea lor de a ține sub control această cantitate pare afectată dacă folosesc anumite tipuri de pahare”,a declarat Angela Attwood, cercetător la Școala de Psihologie Experimentală din cadrul Universității din Bristol.

Studiul a încercat să confirme această teorie și a prezentat participanților fotografii cu pahare de bere de diferite forme, cerându-le să aprecieze care dintre ele erau pline până la jumătate, care mai mult și care mai puțin. Cele mai multe erori de apreciere (în minus) au fost constatate în cazul paharelor cu pereții curbi.

Cât despre concluzia studiului, ea este, evident, una plină de politically correctness: barurile ar trebui să-și schimbe paharele, astfel încât consumatorii să poată „bea mai responsabil” și „să recapete controlul”.

Mai curând le-a dat proprietarilor de localuri ideea să-și cumpere cât mai repede pahare cu forme curbate, în caz că aveau din cele drepte.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Bere fără mahmurealăInvenția secolului: o bere care te-mbată, dar nu-ți dă mahmureală! Bere vinAmericanii preferă berea, americancele vinul Să nu le mai placă nemților berea așa de mult? Megan Fox Brahma2Megan Fox promovează berea Brahma

  • bere, cercetare, pahare, studiu

4 thoughts on “Forma paharului determină viteza cu care ne bem berea”

  1. aphextwinz 05/09/2012 at 18:08

    Asta puteam sa cercetez si eu (si nu pe banii altora), nici nu m-am gandit ca abia au descoperit cercetatorii ce stiu de 20 de ani, na comedie 😀

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/09/2012 at 20:20

      Totuși continui să cred că halba dă viteză mai mare 🙂

      Reply ↓
  2. aphextwinz 07/09/2012 at 13:12

    Culmea, da, dar alea mai mici (la mine, nah, muiere) de 400 sau chiar mai putin. Detin o colectie impresionata de halbe (hãlbi imi place mie sa le zic) si, culmea, cel mai incomod mi se pare sa beau din alea nemtesti, cu capac de face pac. Din cea dublineza, nitel burtoasa, e berfect.

    Sanatate

    Reply ↓
    1. costachel Post author07/09/2012 at 15:03

      Ei, are și capacul ăla rolul lui. E drept, fără vreo legătură cu viteza 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved