Cercetătorii de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) au realizat recent un studiu referitor la cât de repede beau oamenii și care este legătura dintre viteză și forma paharului folosit.
Cercetările, ale cărei concluzii au fost publicate în revista PLoS ONE, au fost realizate pe un eșantion de 159 de persoane, care au fost filmate în timp ce consumau sucuri sau bere, din pahare de diferite forme.
Conform studiului, cei care au băut berea din pahare cu pereții drepți au avut nevoie, în medie, de 40% mai mult timp decât cei care au folosit pahare cu pereții curbați. În schimb, nu s-a înregistrat nicio diferență atunci când băutura folosită a fost una fără alcool.
În cazul berii, un pahar de aproximativ 235 ml (half-pint) a fost băut în 7 minute (cazul celor cu pereții curbi), față de 11 minute (paharele drepte).
Cercetătorii presupun că această diferență se explică prin faptul că, în cazul paharelor cu forme curbe, este mai dificil de estimat care este jumătatea paharului. Astfel, consumatorii nu pot aprecia foarte exact cât au băut deja.
„Oamenii încearcă să bea cu măsură și să țină cont de cantitatea de bere consumată. Însă capacitatea lor de a ține sub control această cantitate pare afectată dacă folosesc anumite tipuri de pahare”,a declarat Angela Attwood, cercetător la Școala de Psihologie Experimentală din cadrul Universității din Bristol.
Studiul a încercat să confirme această teorie și a prezentat participanților fotografii cu pahare de bere de diferite forme, cerându-le să aprecieze care dintre ele erau pline până la jumătate, care mai mult și care mai puțin. Cele mai multe erori de apreciere (în minus) au fost constatate în cazul paharelor cu pereții curbi.
Cât despre concluzia studiului, ea este, evident, una plină de politically correctness: barurile ar trebui să-și schimbe paharele, astfel încât consumatorii să poată „bea mai responsabil” și „să recapete controlul”.
Mai curând le-a dat proprietarilor de localuri ideea să-și cumpere cât mai repede pahare cu forme curbate, în caz că aveau din cele drepte.
Culmea, da, dar alea mai mici (la mine, nah, muiere) de 400 sau chiar mai putin. Detin o colectie impresionata de halbe (hãlbi imi place mie sa le zic) si, culmea, cel mai incomod mi se pare sa beau din alea nemtesti, cu capac de face pac. Din cea dublineza, nitel burtoasa, e berfect.
Asta puteam sa cercetez si eu (si nu pe banii altora), nici nu m-am gandit ca abia au descoperit cercetatorii ce stiu de 20 de ani, na comedie 😀
Totuși continui să cred că halba dă viteză mai mare 🙂
Culmea, da, dar alea mai mici (la mine, nah, muiere) de 400 sau chiar mai putin. Detin o colectie impresionata de halbe (hãlbi imi place mie sa le zic) si, culmea, cel mai incomod mi se pare sa beau din alea nemtesti, cu capac de face pac. Din cea dublineza, nitel burtoasa, e berfect.
Sanatate
Ei, are și capacul ăla rolul lui. E drept, fără vreo legătură cu viteza 🙂