• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Focaccia genovese

Nov 17, 2011 costachel Rețete, Rețete de pizza, Rețete de post 5


Probabil cea mai simplă focaccia din câte există (am putea chiar s-o numim, la o adică, focaccia-bază). N-are altă garnitură decât cea obligatorie (ulei de măsline + sare) și se mănâncă deseori pe post de pâine, mai ales la micul dejun, sau ca aperitiv (ca să nu zic de-a dreptul ca pretext pentru un pahar de vin alb).

Despre ce-i aia focaccia (etimologie și istorie) am apucat deja să vorbim, așa că nu insist. Vă mai spun doar că, în mod tradițional, singura excepție permisă la rețeta foarte simplă ce urmează o constituie adăugarea de ceapă pe deasupra (fugàssa co-a çiòula, adică Focaccia con le cipolle în dialect genovez). Sigur că s-ar mai putea adăuga și altele (și se adaugă!), dar atunci nu se mai consideră că vorbim despre focaccia genovese.

200 g făină 00,
300 g făină de grâu dur,
ulei extravirgin de măsline,
25 g drojdie de bere,
1 linguriță de zahăr,
sare (și fină, și mare).

Cerneți cele două tipuri de făină și amestecați-le. Frecați drojdia cu zahărul, adăugați cam 100 ml apă călduță și 5 linguri din amestecul de făină. Acoperiți vasul cu un șervet și lăsați maiaua să crească vreo oră.

Când e gata, luați la frământat făina cu maiaua, încă vreo 150 ml apă călduță, 2 linguri de ulei și o linguriță de sare fină. Faceți o minge, crestați-o în cruce, puneți-o într-un vas, acoperiți și lăsați-o să crească 1/2 oră. Luați din nou la frământat (câteva minute), din nou minge, din nou lăsați la crescut (15 minute).

Puneți într-un castronel 4 linguri de ulei, 4 linguri de apă și 1 lingură rasă de sare mare. Bateți cu furculița până ce amestecul se emulsionează.

Mai frământați un pic aluatul și întindeți-l, cu mâinile, în tava unsă cu ulei a cuptorului. Lucrați de la mijloc spre margini, cu grijă, să nu rupeți aluatul, până obțineți un dreptunghi de grosime cât mai omogenă. Apăsați pe toată suprafața cu vârful degetelor, ca să faceți mici gropițe, și ungeți bine toată suprafața cu jumătate din amestecul de apă ulei și sare.

Acoperiți, lăsați focaccia să mai crească 20 de minute și băgați tava în cuptorul încins dinainte, la foc maxim. După vreo 20 de minute (când s-a aurit pe deasupra) e gata.

Scoateți-o, ungeți-o cu amestecul rămas (emulsionați-l din nou!) și serviți focaccia cum vreți, caldă sau rece, că e la fel de bună.

Secrete? Păi genovezii susțin că specificul e dat de amestecarea celor două tipuri de făină, la care se adaugă calitatea uleiului extravirgin. Dar acuma n-o să așteptăm să le avem pe toate la îndemână, putem să ne facem mâna cu ce făină zicem noi că-i mai bună și cu extravirginul de la magazinul din colț, nu?

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Focaccia cu masline verziFocaccia (cu măsline verzi) Default ThumbnailAluat de pizza Pizza capricciosa Pizza cu brânză de capră și busuioc

  • aluat, cuptor, focaccia, Italia, paine, pizza

5 thoughts on “Focaccia genovese”

  1. marilena 18/11/2011 at 17:53

    Hello
    Reteta pare delicioasa! incercarile mele personale de a face piine de mina s-au soldat nu prea bine, asa ca acum nu folosesc decit masina de piine; intrebarea mea este: ai cumva o varianta de aluat de focaccia (fool-proof) care se poate face in masina de piine, si apoi transferata la cuptor pentru coacere?

    Reply ↓
  2. Maria 18/11/2011 at 18:24

    Hm… unde găsesc făină de grâu dur?

    Reply ↓
  3. costachel Post author18/11/2011 at 18:42

    @marilena: rețeta de aluat de pizza a mașinii, probabil (nu știu ce tip de mașină ai, de aceea nu pot să bag mâna-n foc!). 🙂

    @Maria: uneori la magazinele naturiste (poate și la supermarket, nu știu, n-am văzut). Însă am dat varianta cu două făini doar de dragul „autenticității genoveze”, să fie focaccia „ca la mama ei”. După cum spuneam și la final, 500 g făină 00 o să fie numai bune pentru o focaccia cât se poate de reușită 🙂

    Reply ↓
  4. pansy 19/11/2011 at 14:37

    foarte frumoasa ti-a iesit.am facut si eu focaccia,dar nu genoveze,din faina 650,dar mi-a iesit mai putin aerata ca tie,dar de buna a fost buna.

    Reply ↓
  5. costachel Post author19/11/2011 at 14:45

    Nu cred că-i meritul meu, mai curând al drojdiei 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved