• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Floare de Toamnă și DemNet, adică un vin nou și o carte nouă

Nov 13, 2011 costachel Eveniment, Mozaic 1


De șapte ani încoace, Vinarte lansează, în luna noiembrie, Floare de Toamnă, vinul roșu nou, obținut din recolta aceluiași an. Anul acesta, prezentarea a avut loc simultan în șapte orașe din țară (București, Brașov, Cluj Napoca, Timișoara, Sibiu, Iași și Constanța).

La Iași, adică la Good Point, evenimentul a fost (cel puțin!) unul dublu, desfășurându-se sub genericul „Un vin nou, o carte nouă”. Și asta deoarece, alături de Floarea de Toamnă 2011, a avut loc și lansarea romanului DemNet, al scriitorului ieșean Dan Doboș. Dar s-o luăm pe rând.

Puține flori înfloresc toamna, nu?

Floare de Toamnă este un vin de tip Novello (varianta italiană a mult mai cunoscutului Beaujolais Nouveau), prietenos și ușor de băut. Se recomandă de obicei ca vinul, care anul acesta este un cupaj de Negru de Drăgășani, Fetească Neagră și Merlot, să fie consumat până în primăvara anului viitor. Este realizat printr-o tehnologie specială (denumită macerare carbonică), folosită în România, cel puțin după știința mea, doar de Vinarte.

Cum se procedează? Foarte pe scurt, boabele de struguri se pun întregi în vasele de fermentare (cele de deasupra le sparg pe cele de jos), care se umplu vasul cu bioxid de carbon, se închid ermetic și urmează apoi o fermentare care durează între 8 și 20 de zile, după care se procedează ca și la celelalte vinuri roșii. Rezultatul (mă refer strict la ce-am găsit aseară în pahar) este un vin ușor, deloc taninos, proaspăt și cu un „ducă-s-ar pe gât” de excepție. Dacă vă întâlniți cu el, ar fi păcat să ratați ocazia de a-l gusta.

De la vinurile tereste la cele lunare

După cum spuneam, tot aseară a avut loc și lansarea celui mai recent roman al lui Dan Doboș, DemNet, în prezentarea autorului. Care ne-a vorbit despre modul în care se construiește ficțiunea speculativă, despre limitele democrației, despre cât de mult îl enervează expresia „astea-s SF-uri” și, deloc în ultimul rând, despre vinul selenar descris în carte. Cât despre cartea propriu-zisă n-am să vă spun nimic (n-am ajuns, de aseară și până acum, decât la pagina 32), așa că puneți mâna și citiți-o!

Concurs de cupaje „selenare”

Și dacă tot fusese vorba despre vinul selenar, participanții la eveniment au fost provocați la un concurs ad-hoc de cupaje. Iar cele trei echipe participante au realizat niște vinuri chiar interesante, cel puțin vreo două dintre ele situându-se peste destule vinuri roșii de prin comerț (concluzie cât se poate de neoficială, emisă de doi membri mai cârcotași ai juriului).

La final, o carte-tort și un suc natural de mere

Surpriza de final a constituit-o apariția unui tort, reproducând fidel romanul lui Dan Doboș, care a fost acompaniat de un excelent suc natural de mere. Ambele apreciate la superlativ, și nu doar de către partea feminină a asistenței. O încheiere cât se poate de dulce și de plăcută pentru un eveniment foarte reușit.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Răzvan Macici, 3 Hectare Sable Noble și Syrah M1 la Iași, adică degustare Murfatlar la Good Point O nouă fiță: votca aromatizată cu rom! Vinuri Aurelia Visinescu Artisan AnimaÎntâlnire cu Artisan și Anima. Adică cu vinurile Aureliei Vișinescu Toamna in rosuÎncepe Toamna în Roșu!

  • Dan Dobos, Floare de Toamna, Good Point, Razvan Avram, Vinarte

One thought on “Floare de Toamnă și DemNet, adică un vin nou și o carte nouă”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved