• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Filoxera în România? Parc-a fost ieri…

Dec 20, 2012 costachel Legendele vinurilor românești, Mozaic 0


Struguri Isabella căpșunica filoxera

Mai întâi să precizăm repede și de la bun început, pentru cei care nu știu, că filoxera (Daktulosphaira vitifoliae) este un dăunător al viței-de-vie, care atacă rădăcinile. A distrus, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mare parte din viile europene. A venit din America de Nord și a fost semnalată mai întâi în 1861/1863 în Franța, la Pujot (departamentul Gard, în Languedoc-Rousillon).

În România, prezența ei a fost confirmată oficial în 1884, în Chițorani – Prahova, odată cu introducerea soiului hibrid Isabella (cunoscut și sub numele de „căpșunică”, îl puteți vedea în fotografia de mai sus).

Bun, și de ce ar fi așa de importantă filoxera asta? Păi pentru că, după apariția ei, atât viticultura, cât și vinificația, au suferit transformări radicale. Poate că Păstorel exagerează puțin, dar descrie suficient de corect situația tihnită a podgoreanului de dinaintea flagelului făcut cadou de americani:

„Pe acele vremuri ferice, vinificația era simplă și conservarea ușoară. Vița o plantase Dumnezeu și vinul se făcea singur. Pivniță bună, butoi curat și pritoc la timp, atâta se cerea.”

Istoricii (în cazul de față Vasile Chirica și Silviu Văcaru) sunt și mai exacți:

„Agrotehnica era simplă. Se aplicau tăieri scurte și lungi, bolile (mana) și insectele (filoxera) nu existau, de aceea toate operațiunile ce se execută în prezent pentru combaterea lor erau necunoscute cultivatorului. Trebuia însă să îngroape vița de vie toamna, să o dezgroape primăvara și să o sape de două-trei ori vara.”

Dar asta, din păcate, e o poveste cu „a fost odată”. După cum tot Păstorel zice,

„iată însă că America vine să pună capăt acestei comode stări de lucruri, trimițându-ne în dar filoxera. Replica Europei a fost Pasteur. Boala și leacul apar aproape simultan. S-a altoit, s-a replantat. De-atunci însă vinul nu mai suportă tratamentele empirice și cere podgoreanului cunoștinți de care tihnitele vremi patriarhale îl dispensau.”

Poate că acum e momentul să vă întrebați (dacă n-ați făcut-o până acum) ce legătură are totuși textul ăsta cu noi, cei de azi? Ei bine, are, pentru că și astăzi, la aproape 130 de ani de la filoxeră, încă replantăm. Și tot cam aiurea, după considerente care au prea puțin de-a face cu tradiția ci, mai curând, cu trecătoare mode (cam păguboase, pe termen lung), ori chiar de-a dreptul cu criterii strict pecuniare. E drept, acum motivația o reprezintă cei peste 40 de ani de comunism și, eventual, cei încă (aproape) 23 de ani de tulbure tranziție. Dar…

Dar este nefiresc de actual textul scris de Păstorel acum 70 de ani:

„La noi, anarhia replantărilor făcute după fantezia fiecăruia și după cele mai arbitrare criterii, ignoranța și cupiditatea producătorilor a venit să desăvârșească opera de distrugere a unui produs care, alături de grâu, de petrol și sare, ar trebui să constituie unul din cele mai mari venituri pentru economia națională și un titlu de justă mândrie pentru prestigiul țării.”

Trecând peste generalizare (oricând abuzivă) și scoțând din ecuație petrolul (care s-a cam terminat…), în rest fraza asta putea fi scrisă și mai deunăzi, nu?

Text apărut inițial, cu modificări neînsemnate, pe iasi.provino.ro

S-ar putea să vă intereseze și:

România a fost desemnată oficial „Țara Anului” la Biofach 2013 Eleanor si Francis Ford CoppolaNoul vin al lui Coppola a fost botezat Eleanor și reprezintă un omagiu pentru soția sa GoodwineGoodWine impune noi standarde pentru evenimentele de vin din România Provino – și a fost ziua a doua

  • filoxera, Pastorel, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved