Ei da, la prima vedere acești ficăței de pasăre cu mămăligă ar putea fi o rețetă cât se poate de românească, numai că ideea de a fierbe mălaiul în supă este prea italiană pentru a nu o recunoaște ca atare. Chiar așa, oare de ce noi romanii, care știm ce bună este mămăliga (balmoșul!) în lapte, zer, smântână sau alte lactate, n-om fi vrut să încercăm și alte lichide de fierbere? Italienii au avut „tupeul” ăsta și un rezultat cât se poate de interesant este și cel de mai jos. Dacă nu credeți, nu vă rămâne decât să treceți la treabă.
Pentru 4 persoane vă trebuie
450 g de ficăței, 135 g mălai, 750 ml de supă de pui strecurată, 75 g unt, 1-2 căței de usturoi, curățați și zdrobiți, 4 linguri de pătrunjel verde, tocat mărunt, 1/2 linguriță oregano uscat, sare și piper,
iar pentru sosul de roșii
600 g roșii curățate de coaja și semințe, mărunțite, 1 hașmă, 1/2 pahar de vin alb sec, 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper,
facultativ puțin zahar.
Faceți o mămăligă pripită moale din supă, mălai și puțină sare. Când e gata, turnați-o într-o formă rotundă, cu un diametru de circa 20 de cm, unsă cu ulei. Lăsați-o o jumătate de oră să se întărească, răsturnați-o pe un fund și tăiați-o în sferturi, pe care le veți rumeni în unt pe ambele părți.
Curățați ficățeii, tăiați-i în două (sau în patru, dacă sunt prea mari). Într-o tigaie, încălziți restul de unt la foc tare și sotați ficățeii până sunt gata. Adăugați usturoiul, pătrunjelul și oregano-ul. Mai țineți-i pe foc timp de 2-3 minute.
Pentru sosul de roșii, căliți ceapa și usturoiul în ulei, adăugați vinul și lăsați să fiarbă până când lichidul este aproape complet evaporat. Adăugați roșiile, puneți un capac și continuați fierberea timp de 30 de minute, la foc moale, amestecând din când în când. În cazul în care, la sfârșit, sosul vi se pare cam acrișor, adăugați zahar după gust. Dacă doriți un sos fluid, îl puteți mixa sau trece prin sita.
Puneți, în sfârșit, pe fiecare farfurie câte o felie de mămăligă prăjită, turnați deasupra sos tomat și așezați deasupra ficățeii. Serviți mâncarea caldă.
Ca varianta, ficățeii pot fi înlocuiți cu ciuperci tăiate felii, dar în acest caz nu mai aveți nevoie de oregano, ci doar de puțină zeamă de lămâie, cu care să stropiți ciupercile tăiate că să nu se înnegrească
Cât despre vin, o Fetească Albă la ciuperci și un Sauvignon Blanc la ficăței nu reprezintă decât două propuneri și nimic mai mult.