• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Fetească Neagră 2011, Domenii, Casa de Vinuri Cotnari

Jan 08, 2014 costachel Băuturi, Vinuri 4


Fetească Neagră Domenii 2011 Casa de Vinuri Cotnari

V-am mai povestit, cred, de vreo două ori pe acest site că una dintre variantele mele „etalon” de Fetească Neagră a fost „balconata” de Cotnari (ba chiar Cârjoaia). M-am întâlnit cu ea acum vreo 30 de ani, era vorba despre vinul „de uz intern” al celor de la Combinat, iar degustarea, bine aprofundată, a avut loc, evident, într-un balcon (de unde și denumirea de alint, firește). Vă dați deci seama că am așteptat cu mare nerăbdare (re)întâlnirea cu marea doamnă a vinurilor românești, în versiunea ei cotnăreană. V-am spus deja vreo două vorbe despre ea în cadrul poveștii despre degustarea de la Expo, dar între timp am apucat să studiez mai atent problema, așa că e timpul să vă dau și dumneavoastră mai multe detalii.

Culoarea e frumoasă și nu prea închisă (porfirie, cum ar fi spus bătrânii). Nasul e plăcut, cu fructe roșii (prune, afine, vișine…) și un strop de condiment (cuișoare). Pe măsură ce se încălzește în pahar, apar și tușe discrete de cacao dar, din păcate, și alcoolul iese un pic din corp (asta e, nimeni nu-i perfect…).

Gustul vine bine în prelungire, e catifelat, așa cum trebuie, doar că prea tinerii și exuberanții tanini își fac nițel de cap (noroc că nu-s prea mulți). Aciditatea e la fix, adică dă suficientă prospețime fără să împiedice o lină curgere pe gât. Dacă a existat o fermentație malolactică (și presupun că da), ea n-a lăsat niciun damf de iaurt de fructe (în paranteză fie spus, am fost șocat câți consumatori, altminteri serioși, cred că izul de lactate constituie element de tipicitate pentru Feteasca Neagră).

Postgustul e destul de lung (fără să dea pe dinafară) și e dominat de aceleași fructe roșii, cu prunele în rol (timid) de soliste.

Una peste alta, un vin bun și, mai ales, foarte promițător. În sensul că, dacă din primul an de rod al viei, a ieșit în felul ăsta, atunci e clar că perspectivele sunt cât se poate de luminoase (dar și așteptările cresc, firește). Altminteri, mi-a plăcut mult corectitudinea producătorului, care și-a recunoscut corect lungimea plăpumii și a poziționat această primă încercare în gama inferioară, Domenii, și nu în cea superioară (Colocviu la…). Că aproape sigur alții, pe care n-am chef să-i numesc acuma, scoteau repede trusa de machiaj și încercau să te convingă cum că tânăra copilă e de fapt Miss Universe.

Dar mai bine să revenim la Feteasca Neagră de Cotnari, a cărei tinerețe și impetuozitate o recomandă să însoțească preparate cu timpi mari de fierbere/coacere, cărora să le dea un plus de vivacitate. În ce mă privește, recunosc, m-am mulțumit cu o felie de pâine prăjită unsă cu zacuscă, iar mariajul a fost cât se poate de valabil.

S-ar putea să vă intereseze și:

Degustare Expo Casa de Vinuri CotnariLa Expo s-au degustat vinuri de Cotnari. Dar de la Casa de Vinuri Cotnari Fetească Neagră 2011 La Cetate, Crama OprișorFetească Neagră 2011 La Cetate, Crama Oprișor Arezan Fetească Neagră 2011Arezan Fetească Neagră, M1 Crama Atelier, 2011 Fetească Neagră 2009, Domeniile Viticole Franco-Române

  • Casa de vinuri Cotnari, Cotnari, Feteasca Neagra, vin

4 thoughts on “Fetească Neagră 2011, Domenii, Casa de Vinuri Cotnari”

  1. SASU VIRGIL 08/01/2014 at 17:03

    Fericit esti Maitre,si ma bucur ca ai avut si ai ocazia sa o “studiezi” mai pe indelete,aceasta tanara” fatuca” neagra…eu mai astept…o veni ea ziua si ptr.cei mai “verzi”,sa zic asa in meserie…
    Respect !

    Reply ↓
    1. costachel Post author08/01/2014 at 18:34

      Păi sigur c-o să vină! Și de-abia aștept toamna, s-o vedem, poate împreună, pe cea care va fi în Colocviu 🙂

      Reply ↓
  2. Cristi 23/05/2014 at 15:18

    Am o mare, mare dilema:
    Cum de au Feteasca Neagra 2011 avand in vedere ca….
    De pe site-ul cotnari, sectiunea despre noi: http://vinuricotnari.ro/despre-noi/ :
    “In prezent, la Casa de Vinuri Cotnari, sunt în exploatare următoarele suprafeţe plantate cu vie: Fetească Neagră 100 ha, Busuioacă de Bohotin 75 ha, Tămâioasă Românească 75 ha, Grasă de Cotnari 50 ha, Fetească Albă 50 ha. Despre vie putem menţiona că este încă tânără, spre exemplu Feteasca Neagră a intrat pe rod în anul 2012, motiv pentru care vinurile din aceast soi vor mai aştepta puţin până vor fi lansate. Pentru celelalte vinuri premium, deja lansate pe piaţă, accentul s-a pus de la bun început pe calitate, fiind dedicate exclusive pentru segmentul HoReCa. Un exemplu în acest sens se regăseşte şi în densitatea plantaţiei de vie, ce numără 3646 plante la hectar (faţă de o medie curentă de 4500-5000), obţinându-se mai puţini struguri, dar de o mai bună calitate, cu un conţinut de zaharuri mai ridicat, arome mai intense şi persistente, regăsite ulterior în vinurile de calitate premium.”

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/05/2014 at 00:08

      Apoi n-ați vrea ca întrebarea asta s-o puneți direct producătorului? Eu știu că Feteasca Neagră a intrat pe rod în 2011. De obicei, informațiile mele sunt mult mai corecte decât alea de pe site-urile producătorilor. Dar, dacă chiar vreți să aflați, întrebați producătorul, nu pe mine. Că eu n-am nici măcar un butaș 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved