• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Feteasca Alba, Urlati, 2006

Dec 05, 2010 costachel Băuturi, Vinuri 0


Probabil ca vizitatorii constanti ai acestui site si-au dat deja seama ca am o veche slabiciune pentru Feteasca Alba. Se pare ca nu si producatorii autohtoni care, din motive care-mi scapa, se cam feresc de acest soi prefiloxeric (daca-i vorba sa-l vinifice sec, altminteri siropuri purtand abuziv numele asta gasiti din belsug). Sigur, nu e parfumat ca altele, nici exploziv in gust, nu poti obtine altceva decat un vin timid si feciorelnic (dupa cum bine ii spune si numele), dar care, bine facut, devine unul extraordinar de elegant si de neinlocuit la masa (parere personala, nu dati cu parul!) langa o mancare facuta cu sos de smantana, fie ca-i vorba de pui, perisoare, ciuperci ori mai stiu eu ce.

Revenind insa la paharele noastre, tot cautand prin magazine un vin pe care sa vi-l recomand la retetele ce taman le-am pomenit, am pus astazi in cos (si mai apoi, fireste, in pahar!) Feteasca din poza si titlu. E fina si delicata la nas, cu destule flori de camp, fete tavalite in fan, un strop de miere si ceva fructe verzi. Gustul (aproape) echilibrat, cu aceleasi flori si fructe verzi, plus niste note vagi minerale. Postgustul nu prea lung, dar placut. Per total, o Feteasca Alba care m-a bucurat si m-a facut sa-i trec cu vederea imperfectiunile.

Fiindca, din pacate, are si din astea. Aciditatea e un pic mai mare decat ar trebui, o aroma de caramel te insoteste de la inceput pana la sfarsit (si daca te iei cu vorba si uiti cateva minute de vinul din pahar, devine chiar lejer deranjanta), culoarea a inceput sa se inchida usor si alte asemenea semne de batranete.

Insa, hai sa nu fim prea rai, e un vin vechi de patru ani, care nu mai are in fata decat panta descendenta a evolutiei sale, asa ca mie unuia imi pare foarte rau ca nu l-am descoperit mai din timp. Fiindca sigur era mai bun acum doi ani, sa zicem.

Altminteri, daca va intereseaza, e 22 de lei in supermarket. Numai ca trebuie sa va grabiti, batranetea nu iarta!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Arezan Feteasca Alba&Regala 2011Fetească Regală & Fetească Albă 2011, Arezan, M1, Crama Atelier Murfatlar Confirmări și revelații de la Dealu Mare. Adică Budureasca și Domeniile Urlați Fetească Neagră 2009, Domeniile Viticole Franco-Române Fetească Neagră 2011 La Cetate, Crama OprișorFetească Neagră 2011 La Cetate, Crama Oprișor

  • Dealul Mare, degustari, Domeniile Urlati, Feteasca Alba, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved