• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Fenicul

Feb 23, 2012 costachel Dicționar de legume, Dicționare 3


Feniculul (Foeniculum vulgare) este o plantă aromatică, din familia Umbelliferae, care amintește la gust atât de mărar (cu care, de altfel, poate poleniza încrucișat), cât și de anason. Mai poate fi găsit și azi în varianta sălbatică, de la care se folosesc frunzele și fructele (denumite uneori, greșit, semințe), atât în scopuri terapeutice, cât și culinare. În bucătărie, însă, cea mai mare importanță o are varianta cultivată, de la care se folosește în plus (și mai ales) bulbul, ceea ce determină și plasarea feniculului în categoria legumelor.

A fost cultivat încă din Antichitate în regiunea mediteraneană (dar și în China) pentru virtuțile sale medicinale și gastronomice. Apare și în mitologia grecească, din care aflăm că Prometeu a furat focul zeilor cu ajutorul unei tulpini de fenicul. Iar în Evul Mediu se credea despre această plantă că reprezintă cel mai eficace remediu anti-venin și că alungă spiritele și demonii.

În bucătărie, feniculul este prezent atât crud, în salate (mai ales cele drese cu smântână), cât și gătit: brezat, înăbușit sau gratinat. Cel mai des este asociat cu peștele, cu care se împacă foarte bine.

Feniculul intră însă și în componența unor preparate, precum cârnați (Finocchiona, în Italia), brânzeturi (în Franța există o Tomme au fenouil), sau băuturi (în frunte, desigur, cu varianta tradițională a pastis-ului) și parfumează uneori, în nordul Europei, pâinea de secară.

În alte limbi: fenouil (fr.), fennel (engl.), finocchio (it.), Fenchel (germ.), hinojo (sp.)

Foto: Wikipedia

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Țelina, o legumă cu mai multe înfățișări Anghinare Arpagic Bame

  • dictionar, fenicul, legume

3 thoughts on “Fenicul”

  1. vic 24/02/2012 at 13:38

    nu ai o reteta de dobos, dar nu ala care iti e prieten si care a scris o carte, ci o prajitura dobos?

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/02/2012 at 14:27

      Rezolvăm și asta. Cât despre Dan Doboș, protestez, a scris mai multe cărți, nu doar una 🙂

      Reply ↓
  2. vic 28/02/2012 at 07:53

    se admite protestul. cerem scuze :-))

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved