• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Fasole verde cu smântână

Mar 04, 2011 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete lacto-vegetariene, Rețete tradiționale românești 2


Fasole verde cu smantana

O excelentă mâncărică moldovenească, care îmbină cât se poate de armonios nordul smântânos cu sudul ceva mai legumicol (de unde ar trebui, probabil, să deducem că s-ar găti mai des pe imaginara axă Iași-Bacău!). Se face foarte simplu și, cu neprețuitul ajutor al păstăilor congelate, mai are și avantajul că se poate executa cam în orice sezon, putând astfel, de-un paregzamplu, să profite primăvara de abundența de ceapă verde (taman cum vă voi propune acuși). Dar ia să vedem până una-alya ce ne trebuie pentru o cratiță de fasole verde cu smântână:

1 kg de fasole verde,
2-3 legături de ceapă verde (sau 1 ceapă normală),
50 g unt,
400 g smântână,
1/2 căpățână de usturoi,
1 legătură de mărar,
50 g cașcaval ras (facultativ),
sare,
piper.

Spălați și curățați mai întâi fasolea verde (dacă-i proaspătă). Puneți la fiert o oala de apă cu sare și ceva legume (1 morcov și încă 1 ceapă, să zicem, e păcat să fie apă chioară, dar nici vreun cubuleț ori praf nu v-aș putea vreodată sugera, indiferent cât de naturală s-ar lăuda chimicala că e!). Când a clocotit vreo 10 minute, adăugați păstăile și fierbeți până sunt aproape gata (aveți mare grijă să nu treceți fasolea din fiert, că-i păcat).

Puneți la scurs, încingeți (la foc mic) untul într-o cratiță, sărați-l puțin, să nu stropească, și căliți ușor ceapa (spălată, curățată & mărunțită) până se înmoaie. Adăugați păstăile și lăsați-o (5 minute, scuturând des cratița) să ia nițel gust. Frecați smântâna cu usturoiul pisat, mărarul curățat, spălat și tocat, sare plus piper (dacă vreți).

Turnați smântâna uniform peste fasolea verde și, în acest moment, aveți în față două variante: ori continuați fierberea pe aragaz, până se împrietenesc bine toate (maximum 5 minute), ori presărați niște cașcaval deasupra, eventual și ceva bucățele de unt, băgând apoi vasul în cuptorul încins dinainte, pe la vreo 200ºC, unde trebuie să stea cam 20 de minute (până se rumenește ușor).

Variante de fasole verde cu smântână? Păi ar fi vreo câteva, dacă ar fi să îmi aduc aminte doar de inspirata intervenție a pieptului de pui în narațiune, pe care v-am povestit-o deja. Dacă vreți un sos mai gros, aș zice că mai bun e tertipul moldav de a freca smântâna cu 1 gălbenuș, nu cu făină. Cert este însă un singur lucru: untul trebuie să rămână unt, nu-l puteți înlocui nici cu ulei, nici cu margarină, nici cu orice altceva, că se supără strașnic smântâna. Dacă totuși faceți substituirea și nu vă place rezultatul final, să nu dați vina pe mine, da?

Cât despre vinul potrivit, parcă Șarbă Livia aș zice, că taman am gustat-o și bună a fost. Dacă nu, alb, sec, rece și cât de mult doriți dumneavoastră!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Fasole verde cu ciuperci și smântână la cuptor Pui cu fasole verde şi smântână Fasole verde mocănească Carne cu fasole verdeCarne cu fasole verde

  • fasole verde, marar, smantana, usturoi

2 thoughts on “Fasole verde cu smântână”

  1. pansy 05/03/2011 at 21:32

    uite ca nu stiam de ingrosarea sosului de smantana cu ou ! am sa incerc!

    Reply ↓
  2. costachel Post author06/03/2011 at 07:51

    Cu putin mai multa grija sa nu se taie si ai un sos mai fin, mai gustos si mai sanatos 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved