O excelentă mâncare estivală, de o savoare absolut inedită și care se face și foarte simplu, pe deasupra. Ba chiar puteți să pregătiți păstăile și ciupercile cu ceva timp înainte, iar asamblarea finală să o începeți cam cu 3/4 de oră înainte de servire. Un avantaj care nu mi se pare deloc de neglijat.
Cât despre ingredientele necesare, notați:
1 kg de fasole păstăi, 1/2 kg ciuperci, 500 ml smântână, 1 ou, 1 ceapă, 1/2 căpățână de usturoi, 50 g cașcaval, 2-3 linguri de pesmet, unt, mărar, pătrunjel, sare, piper.
Opăriți mai întâi fasolea (curățată și spălată) în apă sărată, cam 20 de minute după ce începe apa să fiarbă din nou (gustați, totuși, că mai depinde și de felul păstăilor). Când sunt gata, dar au rămas ușor crocante (al dente, ce mai!), răsturnați-le într-o strecurătoare și clătiți-le scurt cu apă rece, să opriți fierberea.
Încingeți cuptorul, la 200ºC.
Faceți toaleta ciupercilor, tăiați-le felii și căliți-le în unt, împreună cu ceapa tocată și usturoiul mărunțit. Sotați-le până sunt gata și nu mai au pic de zeamă.
Bateți într-un castron smântâna împreună cu verdeața tocată, 1 ou, sare, piper și, facultativ, încă niște usturoi, făcut pastă. Dacă vă place cașcavalul, puteți să mai radeți încă 50 g și să-l adăugați în sos.
Ungeți cu unt, în fine, o formă care merge la cuptor. Puneți un strat de păstăi, apoi ciupercile, încă un strat de fasole, turnați smântâna, presărați uniform pesmetul amestecat cu cașcavalul ras, distribuiți deasupra niște bucățele mici de unt și băgați totul în cuptorul încins, unde trebuie să stea cam 30 de minute (sau până se rumenește frumos).
Serviți cald, în formă, iar în pahare turnați un vin alb sec și rece. Sauvignon Blanc în principiu, dar depinde și de cât usturoi ați pus!
gustoasa mai e vara asta !
Cam ca fasolea asta 🙂