Conform unui studiu recent realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în Europa se consumă mai mult alcool decât în orice altă zonă a lumii.
Raportul, finanțat de Comisia Europeană, arată că recordul este deținut de Europa central-estică și estică, unde un adult (15 ani și peste) consumă în medie echivalentul a 14,5 litri alcool pur pe an. Urmează în clasament Europa central-vestică și vestică (12,4 l.), zona sudică a continentului (11,2 l.) și cea nordică (10,4 l.).
„Europa are onoarea îndoielnică de a avea un consum mediu dublu față de cel al restului lumii”, a declarat Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa.
În ce privește tipul de băuturi alcoolice, la nivelul întregului continent, berea este pe primul loc, urmată de vin și de spirtoase. Vinul este pe locul întâi doar în Europa de sud, în timp ce, în zona central-estică și estică, el se clasează abia pe locul al treilea.
Consumul de alcool pe cap de adult (15 ani și peste) în țările Uniunii Europene, exprimat în litri de alcool pur (2009)
Din punct de vedere al consumului total, Cehia se situează pe primul loc (16,61 litri), urmată de România (16,3 l.) și Slovenia (15,31 l.). La polul opus se situează (firește!) Turcia, cu doar 3,64 l. (datele sunt din 2009). Și tot pe un loc fruntaș ne situăm și la consumul de alcool „neînregistrat” (3 litri), alături de Polonia, Slovacia și Slovenia, lider în acest clasament „evazionist” fiind Muntenegru (4,7 l.).
România se clasează, din păcate, pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea cauzată de alcool în rândul femeilor (peste 14% din totalul deceselor), în timp ce, în clasamentul rezervat lor, bărbații români sunt pe locul al IV-lea (cu peste 22%), fiind devansați de cei din Letonia, Estonia și Lituania (datele sunt din 2004).
Trebuie precizat totuși că acest raport apare exact într-o perioadă în care, mai ales în vestul Europei, există dezbateri intense legate de dorința guvernelor de a majora taxele la care sunt supuse băuturile alcoolice; întâmplător sau nu, aceasta este și principala soluție propusă de autorii studiului.