Alimentele vândute în supermarketurile europene vor avea etichete cu informații nutriționale, pentru o mai bună informare a consumatorilor, potrivit unui acord încheiat între Parlamentul European și cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene.
Eticheta va avea informații despre valorile energetice, ca și despre cantitățile de grăsimi, proteine, zaharuri sau sare, a indicat o sursă diplomatică.
Negociatorii au căzut de acord să elimine semnalarea cărnii provenite din sacrificări rituale, fără tranchilizarea animalelor, pe care Parlamentul dorea să o treacă pe ambalaj. Reprezentanți ai comunității evreiești au protestat împotriva unei asemenea măsuri, care ar fi adus prejudicii, potrivit lor, abatoarelor cusher, o mare parte din producția acestora fiind vândută în prezent drept carne non cusher.
Pe viitor va fi obligatorie și menționarea țării de origine a cărnii proaspete, nu numai pentru carnea de vacă, ci și de porc, pasăre, miel, oaie și capră. În schimb, nu se va preciza țara pe felurile pregătite.
Compromisul la care s-a ajuns ar putea fi confirmat în iulie, prin vot al Parlamentului, și apoi de cele 27 de țări membre ale UE. Cea mai mare parte a prevederilor nu va putea totuși fi aplicată imediat, fiind prevăzut un termen de trei ani. Prin urmare, etichetele nutriționale vor fi obligatorii doar peste cinci ani, adică după 2016 (Agerpres)