• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Elisabetta Rogai învechește vinul pe pânză

Jan 13, 2012 costachel Arta și gastronomie, Mozaic 1


Poate o pictură „să îmbătrânească”? Ideea nu e nouă, Oscar Wilde a prezentat-o în „Portretul lui Dorian Gray”, însă în zilele noastre ea capătă un sens cu totul nou, datorită pictoriței italiene Elisabetta Rogai, care a realizat o serie de tablouri folosind exclusiv vin (alb și roșu), apă și făină.

„Această tehnică permite reproducerea pe pânză a aceluiași proces de învechire care are loc, în mod normal, în sticlă. Dar această îmbătrânire, care necesită de obicei mai mulți ani, durează pe pânză doar câteva luni”.

Și, spre deosebire de „Portretul lui Dorian Gray”, tablourile ei devin mai frumoase odată cu trecerea timpului.

Ideea nu e nouă, ea a mai fost încercată de numeroși artiști, care s-au lovit însă de probleme numeroase, precum densitatea vinului, limitarea gamei cromatice, volatilitatea alcoolului și posibilitatea de a folosi doar pânze de mici dimensiuni, așa că această direcție fusese abandonată.

Elisabetta Rogai a insistat însă și, după o lungă perioadă de cercetări și experimente, ce au avut loc la Universitatea din Florența, ea a reușit să depășească aceste probleme, reușind în primul rând o fixare cromatică ce împiedică pigmenții vinului să se decoloreze peste un anumit prag. Așa că inițialele nuanțe de violet sau roșu intens evoluează doar cel mult până la portocaliu, chihlimbariu și maro.

Și, deși pictează cu vin îmbuteliat cât se poate de normal, tablourile ei se vând la prețuri care pornesc de la 5.000 de euro.

Lupta dintre Bourgogne și Bordeaux se face simțită și în pictură

În august anul trecut, AFP o prezenta pe Elisabeth Seguin (fotografia de deasupra), o pensionară de 75 de ani din Cote-d’Or, care pictează cu vin de aproape 10 ani. Ideea i-a venit acesteia în 2003, pe când degusta „un vin bun”.

Principiul ei este mult mai puțin sofisticat decât al Elisabettei Rogai: pur și simplu franțuzoaica pune depozitul lăsat de vinuri pe fundul sticlei în godete mici (e vorba de mici recipiente care se fixează cu clipsuri de paletă), pe care le lasă apoi la soare, să se usuce.

„Côtes de Nuits produce mai mult maro decât Côtes de Beaune, care e grena, pe când vinurile de Gard sunt mai închise la culoare, le folosesc ca să fac umbrele”. De ce doar vinuri de Bourgogne? „Bordeaux-uri folosesc prea rar, nu știu, poate sunt un pic șovină”, recunoștea ea.

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinul de la sărbătoarea Sfântului Martin Marisol Touraine Claude EvinAutoritățile de la Paris vor cu tot dinadinsul să distrugă vinul franțuzesc Vinul de ciocolată face ravagii în SUA și Marea Britanie Ciorchine de Băbească NeagrăPăstorel, vinul de Uricani și Băbeasca Neagră

  • pictura, vin

One thought on “Elisabetta Rogai învechește vinul pe pânză”

  1. aphextwinz 19/01/2012 at 09:13

    Musai sa comentez: supertare. Mai sunt multe tipuri de “arta” cu alimente, in care se arunca tot felul de mustaruri pe o panza. De fapt sunt multe feluri de “arta” absolut oribile (nu cautati pe gogu daca aveti inima slaba, dar unul a legat un caine de un zid, in state, l-a lasat sa moara de foame si lumea venea sa ii vada opera, adica agonia animalului, pozele sunt cel putin socante si lumea care platea sa vada acea forma de “arta” era cel putin dusa cu capul, parerea mea).

    Dar asta cu vinul e interesanta, mai ales ca se pot folosi si posirci prezentate de diversi ca “bea un vin curat de la mine de la tara”.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved