• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Eggs Benedict, sau cele mai celebre ouă ale americanilor

Jan 26, 2012 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu ouă 6


Chiar așa, să fie aceste ouă Benedict o mâncare celebră? Din punctul de vedere al americanilor, cu siguranță, că altfel n-ar fi proclamat ei ziua de 16 aprilie ca fiind National Eggs Benedict Day. Pe de altă parte însă, trecând îndărăt Oceanul, descoperim că în Larousse Gastronomique nu există nici cea mai mică aluzie la ele.

În ce mă privește, am auzit prima oară despre ele uitându-mă acum câțiva ani la un episod din Doi bărbați și jumătate, intitulat Damn You, Eggs Benedict (pentru fanii serialului, e vorba despre al 3-lea episod din sezonul VI), în care Charlie încearcă să gătească (pe bune, nu la modul pe care vi l-am povestit aici). Și am rămas cu gura căscată, pentru că ouăle Benedict seamănă excesiv de mult cu…

Dar să nu anticipăm, mai avem destul de multe de povestit.

Rețeta de Eggs Benedict

Și să începem cu rețeta. Pentru fiecare persoană trebuie

1 English muffin, tăiat în două,
unt,
felii de șuncă sau costiță (mă rog, ham sau bacon),
2 ouă-ochiuri în apă, bine scurse,
sos olandez,
eventual ceva verdeață pentru decor, ba chiar o felie de trufă, la case mai mari.

Feliile de chifla (ca să nu zic muffin) se prăjesc un pic, se ung cu unt, se pune peste fiecare jumătate o felie de șuncă, tăiată rotund, apoi oul, se toarnă sosul și cu asta basta.

Legendele

După cum vedeți, mare lucru nu-i. Însă cum americanii sunt absolut obsedați să-și construiască o gastronomie proprie, cu tradiții cât mai veridice, au țesut și în jurul improvizației ăsteia (simpatice, nu zic nu, dar cam atât) o groază de legende.

Una dintre ele zice că ouăle astea ar fi fost inventate în urma unei discuții ce ar fi avut loc pe la 1860, în restaurantul Delmonico’s  din New York, între doamna LeGrand Benedict (căreia nu-i plăcea nimic din meniu și voia musai ceva nou) și bucătarul Charles Ranhofer (1836-1899), care ar fi „inventat” pe loc rețeta. De altfel Ranhofer, în cartea sa The Epicurean, apărută în 1894, chiar are o rețetă numită Eggs a’ la Benedick, practic identică cu cea pe care v-am povestit-o mai sus.

Dar cu o singură legendă nu se construiește o gastronomie adevărată, nu? Așa că vine o a doua, povestită de un oarecare Lemuel Benedict (broker din New York) care, într-un interviu din New Yorker Magazine, apărut în 1942, a declarat că în 1894, mahmur fiind, s-a dus la Waldorf și a cerut „pâine prăjită, bacon rumenit, două ochiuri în apă și un bol de sos olandez”. Iar celebrul chef de la Waldorf, Oscar Tschirky (v-am mai povestit despre el aici) ar fi fost atât de impresionat de comandă încât ar fi intervenit personal și ar fi înlocuit pâinea cu muffins și baconul cu șuncă ba, mai mult, ar fi introdus și rețeta în meniul celebrului restaurant. Singura (și marea) problemă a legendei e că Tschirky nu a consemnat rețeta în volumul său The Cook Book by “Oscar” of the Waldorf (apărut în 1896), acolo unde, în schimb, apar Philadelphia Eggs, fix identice și la fel, cu o singură deosebire: în loc de costiță/șuncă descoperim piept de pui.

În fine, să mai notăm și anul 1896, în care apare, în îngrijirea lui Fannie Merritt Farmer o reeditare a volumului The Boston Cooking-School Cook Book, scris inițial de Mary J. Lincoln’s (dacă vă interesează, ediția din 1918 este disponibilă online aici). Iar în el, o rețetă de Eggs à la Benedict, aproape identică cu cea din volumul lui Ranhofer (apărut, vă reamintesc, cu doi ani mai devreme).

Și mai sunt și alte legende, dar putem deja să ne oprim aici. În fond avem deja două atestări documentare, nu?

Variante

Să pui un ou peste o bucată de pâine prăjită, să adaugi o garnitură și să torni deasupra niște sos nu-i chiar cine știe ce chestie (sunt pline, de pildă, cărțile de bucate românești de diverse „ochiuri pe canapea”), dar în viziunea americanilor o rețetă nu-i celebră destul dacă n-are o groază de variante care numai și numai de la ea pornesc (în viziunea lor și ochiurile florentine sunt o variantă de Eggs Benedict!). Da-n fine, măcar de dragul sugerării unor idei, câteva dintre ele tot merită, zic eu, consemnate.

Așa că, dacă veți folosi costiță în loc de șuncă, și mai adăugați și o felie de roșie, se cheamă că ați făcut Eggs Blackston. Aceeași șuncă mai poate fi înlocuită cu somon (Eggs Hemingway sau Eggs Royale), avocado (Huevos Benedict), șuncă presată sau Irish Bacon (Irish Benedict).  Muffin-ul poate fi și el înlocuit cu anghinare (Artichoke Benedict), iar dacă, în plus, folosim la varianta asta hamsii în loc de șuncă obținem Eggs Sardou, o rețetă creată cam în aceeași perioadă la restaurantul Antoine’s din New Orleans, în cinstea dramaturgului francez Victorien Sardou (știați că Tosca lui Giacomo Puccini este o adaptare după La Tosca, drama în cinci acte scrisă de Sardou?).

Pentru americani, toate-s americane

Și în fine, tot o variantă, foc de asemănătoare, ar fi, la o adică, și Croque-madame a francezilor (altminteri deloc celebră, o gustărică de bistrot și nimic mai mult). Și, da, la asta m-am gândit privind episodul din „Doi bărbați și jumătate”. Fiindcă n-ai cum să nu te întrebi dacă nu cumva Charles Ranhofer (cam francez de felul lui, născut într-o suburbie a Parisului, la Saint-Dennis și ajuns în America abia în 1856, ca bucătar al consulului rus) a dus-o cu el la New York și a rebotezat-o Eggs Benedict.

Deși asta n-ar conta prea mult. Păi nu spunea Los Angeles Times despre Ranhofer „Our own Escoffier: One of the 19th century’s greatest chefs was American”? Get-beget, să trăiți!

Update: Abia după ce am terminat articolul am aflat că, în 2005, „food historian”-ul Mary Gunderson a creat, în onoarea actualului Papă, Eggs Benedict XVI, înlocuind muffin-ul cu pâine de secară, iar în loc de șuncă apar felii de Weisswurst (un fel de cârnați de vițel cu slănină de porc) sau de Sauerbraten (friptură rece marinată).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Piperada Falsificatorii chinezi își îndreaptă atenția spre vinurile celebre Sandvici cu ou Tartine calde la cuptor cu ochiuri

  • ochiuri, oua, sos olandez, SUA, sunca

6 thoughts on “Eggs Benedict, sau cele mai celebre ouă ale americanilor”

  1. fabdo 26/01/2012 at 17:14

    Excelent articol, si reteta. Multumesc.

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/01/2012 at 07:49

      Cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  2. Diana 27/01/2012 at 14:56

    Multumesc pentru articol! Spumos, bine documentat. Iar ironia fina cu care condimentat adauga un plus de savoare.

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/01/2012 at 15:09

      Un pic de condimentare nu strică niciodată, nu? Și mulțumesc și eu pentru aprecieri 🙂

      Reply ↓
  3. aphextwinz 28/01/2012 at 09:42

    Mama nene cate nu stiam despre benedictele astea. Deci daca le-am facut cu somon afumat se cheama ca am facut Eggs Hemingway? Tii, na poveste 🙂

    sanatate

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/01/2012 at 10:08

      Aha, deci „Eggs Hemingway” sună mai bine decât „Eggs Royale” 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved