Recent s-a deschis la Londra, în Picadilly Circus, poate cel mai exclusivist club din capitala Marii Britanii: Dstrkt.
Ca să vă faceți o impresie despre nivelul luxului care domnește acolo, pe lângă faptul că barul este făcut din piatră prețioasă (neprecizată), cocktailul casei, Dstrkt Gold (Raspberry Vodka and Lychee liqueur shaken with Rose liqueur and Apple Juice) este răcit cu cuburi de gheață care conțin fulgi de aur.
Trecând la lucruri (ceva) mai serioase, meniul realizat de Head Chef-ul american, George Yaneff, este descris ca fiind Continental cuisine (adică bucătărie europeană, din punct de vedere british), iar ingredientele sunt, firește, numai organice, dintre ele nelipsind caviarul, uleiul de trufe și ficatul de gâscă. Cât despre vinuri, nu lipsește de pe listă Château d’Esclans, considerat de unii ca fiind cel mai bun și mai scump rosé din lume.
Cafeaua este și ea pe măsură: cu „doar” 70 de lire sterline, clienți se pot delecta cu o ceșcuță din cea mai rară cafea din lume: Kopi Luwak. Și să precizez repede, pentru cei care nu știu, că această specialitate este obținută din boabele nedigerate complet și eliminate (da, pe-acolo!) de zibeta asiatică de palmier (Paradoxurus hermaphroditus).
Ei bine, Dstrkt a fost locația aleasă de celebrul actor american, Dan Aykroyd, pentru lansarea oficială în Marea Britanie a votcii sale, Crystal Head. O votcă apărută pe piața americană în 2008, cvadruplu distilată, filtrată de trei ori prin cărbune activ și de încă trei ori prin filtre cu cristale de diamant Herkimer. Nu are niciun fel de aditiv (glicerină, zahăr, arome etc.) și este adusă la 40º prin diluare cu apă din straturile acvifere de adâncime din Newfoundland, Canada.
Mai interesant este însă ambalajul, inspirat din legenda celor 13 cranii de cristal (ați văzut ultimul Indiana Jones?) și realizat de compania italiană Bruni Glass. Pentru că altminteri votca, în ciuda faptului că are un flux de producție atât de alambicat, este descrisă doar ca fiind „pânza goală perfectă pentru creațiile mixologiștilor” Adică, mai pe românește, o foarte bună (și neutră) bază pentru cocktailuri. Și cam atât.
Întotdeauna votcă. Cu arhaismul delicios vutcă (pl. vutci), de la care derivă și vechea denumire a profesiei, vutcar. Votcari n-avem, sau cel puțin nu-s ei fabricanții… 🙂
Iaca invatai inca ceva azi, nu stiam si cred ca numai vodca am scris peste tot, ca nu m-am gandit sa verific. Sarumana coane boierule (nu mai reiau si dincolo cu smantana si bucovina, doar subliniez, asa e, ca am neamuri si acolo).
Votca sa ii ramaie numele, asa mi-ai facut o pohtaaaa.
Şi nu numai vodka, whisky, gin, rom, coniac, tequila pe sortimente, descriere, tot ce doriţi.
Dar eu rămân la ţuica mea de corcoduşe care este mai bună decât multe din băuturile prezentate acolo. Nu am reuşit să degust tequila, dar nu+i timpul trecut, poate după 21.12.2012:))
Dragul meu Pelasgus, trecând peste faptul că nu-s un fan al spamului (deci nici al linkurilor nesolicitate puse pe acest site), de ce aș crede într-un text făcut de niște oameni care n-au aflat nici măcar că în românește corect se spune (și se scrie) votcă, și nu altfel?
A, iar țuica e numai de prune, dacă-i de corcodușe devine brusc rachiu 🙂 Dar sunt de acord cu tine, distilatele din fructe merită mai multă atenție decât cele din cereale.
Bulgarii au niste rachiuri de fructe exceptionale, am degustat destul de intens, dar nu imi aduc aminte denumirea generica nici sa ma pici cu ceara.
Ia ca inainte sa dau send mi-am amintit ca am notat undeva: Asenovgradska se cheama si sunt tari si din fel de fel de fructe. Sper ca nu am fost total offtopic, mi-am amintit pur si simplu.
Tare m-ar tenta si pe mine o jucarie din aia, plina ochi!! :))
Ei, da, plină ochi mai merge 😀
e misto rau cristalul, am o nelamurire mica: e vodca sau votca? sau ambele?
Întotdeauna votcă. Cu arhaismul delicios vutcă (pl. vutci), de la care derivă și vechea denumire a profesiei, vutcar. Votcari n-avem, sau cel puțin nu-s ei fabricanții… 🙂
Iaca invatai inca ceva azi, nu stiam si cred ca numai vodca am scris peste tot, ca nu m-am gandit sa verific. Sarumana coane boierule (nu mai reiau si dincolo cu smantana si bucovina, doar subliniez, asa e, ca am neamuri si acolo).
Votca sa ii ramaie numele, asa mi-ai facut o pohtaaaa.
Aici puteţi găsi o istorie a băuturi spirtoase vodka http://www.xxxxxxxxxxxx.ro/vodka/istorie.htm
Şi nu numai vodka, whisky, gin, rom, coniac, tequila pe sortimente, descriere, tot ce doriţi.
Dar eu rămân la ţuica mea de corcoduşe care este mai bună decât multe din băuturile prezentate acolo. Nu am reuşit să degust tequila, dar nu+i timpul trecut, poate după 21.12.2012:))
Dragul meu Pelasgus, trecând peste faptul că nu-s un fan al spamului (deci nici al linkurilor nesolicitate puse pe acest site), de ce aș crede într-un text făcut de niște oameni care n-au aflat nici măcar că în românește corect se spune (și se scrie) votcă, și nu altfel?
A, iar țuica e numai de prune, dacă-i de corcodușe devine brusc rachiu 🙂 Dar sunt de acord cu tine, distilatele din fructe merită mai multă atenție decât cele din cereale.
Bulgarii au niste rachiuri de fructe exceptionale, am degustat destul de intens, dar nu imi aduc aminte denumirea generica nici sa ma pici cu ceara.
Ia ca inainte sa dau send mi-am amintit ca am notat undeva: Asenovgradska se cheama si sunt tari si din fel de fel de fructe. Sper ca nu am fost total offtopic, mi-am amintit pur si simplu.