Probabil că aţi auzit de Drumul Vinului. Până nu demult, a fost o idee intens promovată la nivel guvernamental. Din ce motive s-a ales praful de această iniţiativă, nici măcar nu mai mai contează. Important este că există oameni care şi-au dat seama de potenţialul ei şi care, fără nici un sprijin de la stat, continuă să încerce să o pună în practică.
Organizatorii
Sincer, nu prea am habar de ce Icar Tours a decis să iniţieze campania “Săptămâna turismului la Iaşi”. În fond, dacă vă interesează, puteţi să mergeţi până la ei şi să-l întrebaţi pe Florin Bărhălescu de unde i-a venit ideea (ocazie cu care veţi putea afla şi multe alte lucruri interesante şi utile). Principalul e că şi-a dat seama că ar fi păcat ca potenţialul vinicol al Iaşului să nu fie valorificat la maximum (aici ar fi trebuit să vină pasajul cu numărul de turişti şi sumele realizate de oenoturism în toată lumea, dar eu n-am spaţiu şi dumneavoastră n-aveţi timp).
Aşa că, revenind la paharele noastre, ieri a avut loc în cadrul acestei campanii o vizită la Vişani, la Casa Olteanu, cu scopul declarat al degustării vinurilor acestei tinere (dar deja faimoase) crame ieşene. Printre participanţi, oameni de afaceri din domeniul HoReCa, factori de decizie din domeniul agricol, alţi fermieri şi viticultori, ziarişti, dar şi simpli iubitori de vin, care s-au putut înscrie on-line pentru acest eveniment.
Vinurile
S-a început, fireşte, din cramă, apoi s-a trecut la degustarea propriu-zisă, toate explicaţiile fiind oferite de oenologul Cătălin Zamfir. Mai întâi a fost prezentată Feteasca Regală, un vin cu o frăgezime şi fructuozitate aparte, structurată atât de bine încât nu i se văd de sub falduri cele peste 14°. A urmat Aligote-ul, deja bănuit că ar fi cel mai bun din ţară, aşa că nu mai adaug acum nimic. Apoi, o Fetească Albă, vinificată demidulce, însă foarte armonioasă, încât restul de zahăr poate fi iertat chiar şi de către iubitorii vinurilor seci. Cât despre cel din urmă vin degustat, un cupaj de soiuri roşii, n-am să vă spun decât că nu-l puteţi bea decât la faţa locului (nu a fost şi nu va fi îmbuteliat), dar numai pentru el şi tot merită să luaţi drumul Vişanilor.
În loc de concluzii
Familia Olteanu a ţinut să precizeze că porţile sunt deschise pentru degustare oricărui amator de vin, fie el venit în grup organizat sau de capul lui. Cine a încercat în restul României să treacă pe la o cramă va înţelege repede importanţa informaţiei.
Se pare că, măcar la Iaşi, o bucăţică de Drum al Vinului chiar există.
Aveti idee daca se poate cumpara vin VRAC, din toate sortimentele, de la crama Olteanu?
Din ce stiu eu da, direct de la crama.