• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Drob de miel

May 04, 2013 costachel Rețete, Rețete cu carne de miel, Rețete de tocături 5


Drob de miel

Nu știu ce părere aveți dumneavoastră, iubiți comeseni, dar eu cred că nu se poate masă de Paști fără ouă roșii, drob și pască. Restul ca restul, le mai putem mânca și altădată, dar așa cum nu putem vopsi ouă de Crăciun, să zicem, nici drob de Sfânta Maria ori pască de Sfântul Vasile nu punem pe masă. Sunt toate mâncăruri încărcate de istorie, de semnificații și, implicit de tradiție, așa că-și merită locul de cinste pe mesele pascale și în inima noastră.

Trecând însă la lucruri mai prozaice (rețeta de drob, în cazul de față), vă rog să notați că aveți nevoie de

măruntaiele mielului (750 g),
2 cepe uscate,
3 legături de ceapă verde,
3 legături de usturoi verde,
1 legătură de mărar,
1 legătură de pătrunjel,
3 ouă,
1-2 linguri de smântână,
ulei,
sare și piper.

Dacă n-aveți prapur (sau nu vă place varianta), o să mai veți nevoie, pentru aluat, de

1 ou,
150 g făină,
1 lingură de unt sau untură.

Curățați și spălați tot ce-i verde. Lăsați prapurul la înmuiat în apă rece. Spălați bine măruntaiele și puneți-le la opărit, în apă sărată clocotită. Lăsați-le două minute (socotite din momentul în care apa începe din nou să clocotească) și scurgeți-le. Clătiți-le cu apă rece și lăsați-le să se răcorească.

Curățați și tocați mărunt ceapa uscata. Puneți-o la călit în puțin ulei. Adăugați și măruntaiele, tăiate cubulețe. Sotați totul vreo cinci-zece minute, la foc potrivit. Scurgeți bine compoziția de grăsime și lăsați-o să se răcorească.

Odată ajunși aici, aveți două variante. Ori tocați totul cât de mărunt, dar din cuțit, ori folosiți mașina de tocat. E chestie de gust și dumneavoastră știți dacă doriți o textură mai grunjoasă ori, dimpotrivă, una „pastă”. Personal, prefer varianta „din cuțit” (sau, dacă-i grabă mare, prin mașină, dar cu sita cu ochiuri mari), mi se pare că se simt bucățelele mai bine. Însă, repet, fiecare le știe cel mai bine pe ale lui.

Tocați verdețurile cât de mărunt, amestecați-le cu măruntaiele tocate. Adăugați ouăle un pic bătute și smântâna. Amestecați zdravăn, sărați, piperați și cu asta basta.

Variante de drob

În acest moment, apar și variantele pentru prezentarea finală. Ori faceți drobul tradițional, rotund, ori faceți mai multe droburi mici, ori căptușiți cu prapurul o formă dreptunghiulară (de pâine), puneți tocătura, eventual și vreo 3 ouă fierte tari, dispuse longitudinal (precum în poza de mai sus) și acoperiți cu marginile prapurului care au rămas pe dinafară.

Dacă ați optat pentru versiunea „în aluat”, frământați repede aluatul, întindeți o foaie subțire și folosiți-o pentru a înveli drobul.

Indiferent de variantă, încingeți cuptorul la 175ºC și coaceți drobul cam o oră. Eventual, cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata, îl puteți unge pe deasupra cu ou bătut, să se rumenească și mai frumos.

Alte variante? Păi în primul rând, ca să fie drobul mai ușor, puteți renunța la călirea măruntaielor (sotați doar ceapa), dar atunci fierbeți-le cam jumătate de oră (nu uitați să spumuiți). Există și o versiune simplissimă de drob, propusă de Sanda Marin: măruntaiele se dau crude prin mașina de tocat și cu asta basta (dar atunci trebuie să adăugați și niște miez de pâine, muiat în lapte și bine stors). Și se mai poate și fără prapur, și fără aluat: ungeți bine tava de cozonac cu unt, tapetați bine cu pesmet, turnați compoziția, nivelați și iar presărați pesmet.

Ce bem la drob? Păi eu aș pofti la un rozé sec, că mi se pare cel mai potrivit. Și, slavă Domnului, avem acuma la dispoziție o grămadă de rozé-uri bune, avem de unde alege.

S-ar putea să vă intereseze și:

Magiritsa, sau ciorbă à la grec de măruntaie de miel Ștrudel de mielȘtrudel de miel Costițe de miel umplute cu nuci și stafide Miel cu cartofi si varza la cuptor

  • drob, maruntaie, miel, tocatura

5 thoughts on “Drob de miel”

  1. aphextwinz 05/05/2013 at 07:53

    Hristos a inviat! Sa aveti o primavara buna.

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/05/2013 at 08:32

      Adevărat a-nviat! Și mulțumesc frumos, așijderea 🙂

      Reply ↓
  2. cofi 08/05/2013 at 13:30

    Maestre mi-ai facut ziua! Aferim!
    Mi-am petrecut Pastele in vizita, ca orice musafir, am fost cuminte si politicoasa si n-am facut mofturi!

    DAAAAAAAAAAARRR! nu era bors de miel, nici friptura de miel ca nu suporta mielul! Ok, pana aici, am mai vazut cazuri. Dar cu drobul ce-au avut???!!! ca ala nu mai miroase a miel cu cate verzituri si smantana si oua are!
    Nu nene, drobul de pui! Putin mai gustos decat un burete nou de bucatarie, cam la fel de sec!

    Vorba ta, pai si atunci cand o sa mananc drob de miel, de Sfantul Ion, de ziua mea?? Imi face mama aperitiv cu drob de miel!!

    S-au ticnit total unii, mielul este plin de colagen, plus ca miroase… discutabil si asta, dar puii de baterii sunt buni si sanatosi, ajung pe cale naturala la 1,2 kg la 6 saptamani!

    p.s. cand eram mica nici eu nu mancam miel, ca orice copil normal eram reticent la diverse lucruri necunoscute, dar sa faci asta cand esti deja matur, daca n-ai vreo boala sau vreo alergie, se numeste armata de pitici pe creier si de asta nu te scapa decat Cel de Sus!
    In concluzie in anul asta eu n-am avut masa de Paste, cu exceptia oualelor rosii ca si pasca era un cozonac usor manjit cu nitica branza plus maxim 14 stafide cu totul! brrrrrrrrrrr!

    Reply ↓
    1. costachel Post author10/05/2013 at 09:24

      Pot să mă mândresc că anul ăsta mi-am convins jumătatea mai bună că mielul e delicios? Și că la temelie a stat drobul ăsta, care deschis ușile pentru friptură? Deci se poate 😀

      Reply ↓

Leave a Reply to costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved