Nu știu ce părere aveți dumneavoastră, iubiți comeseni, dar eu cred că nu se poate masă de Paști fără ouă roșii, drob și pască. Restul ca restul, le mai putem mânca și altădată, dar așa cum nu putem vopsi ouă de Crăciun, să zicem, nici drob de Sfânta Maria ori pască de Sfântul Vasile nu punem pe masă. Sunt toate mâncăruri încărcate de istorie, de semnificații și, implicit de tradiție, așa că-și merită locul de cinste pe mesele pascale și în inima noastră.
Trecând însă la lucruri mai prozaice (rețeta de drob, în cazul de față), vă rog să notați că aveți nevoie de
măruntaiele mielului (750 g), 2 cepe uscate, 3 legături de ceapă verde, 3 legături de usturoi verde, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel, 3 ouă, 1-2 linguri de smântână, ulei, sare și piper.
Dacă n-aveți prapur (sau nu vă place varianta), o să mai veți nevoie, pentru aluat, de
1 ou, 150 g făină, 1 lingură de unt sau untură.
Curățați și spălați tot ce-i verde. Lăsați prapurul la înmuiat în apă rece. Spălați bine măruntaiele și puneți-le la opărit, în apă sărată clocotită. Lăsați-le două minute (socotite din momentul în care apa începe din nou să clocotească) și scurgeți-le. Clătiți-le cu apă rece și lăsați-le să se răcorească.
Curățați și tocați mărunt ceapa uscata. Puneți-o la călit în puțin ulei. Adăugați și măruntaiele, tăiate cubulețe. Sotați totul vreo cinci-zece minute, la foc potrivit. Scurgeți bine compoziția de grăsime și lăsați-o să se răcorească.
Odată ajunși aici, aveți două variante. Ori tocați totul cât de mărunt, dar din cuțit, ori folosiți mașina de tocat. E chestie de gust și dumneavoastră știți dacă doriți o textură mai grunjoasă ori, dimpotrivă, una „pastă”. Personal, prefer varianta „din cuțit” (sau, dacă-i grabă mare, prin mașină, dar cu sita cu ochiuri mari), mi se pare că se simt bucățelele mai bine. Însă, repet, fiecare le știe cel mai bine pe ale lui.
Tocați verdețurile cât de mărunt, amestecați-le cu măruntaiele tocate. Adăugați ouăle un pic bătute și smântâna. Amestecați zdravăn, sărați, piperați și cu asta basta.
Variante de drob
În acest moment, apar și variantele pentru prezentarea finală. Ori faceți drobul tradițional, rotund, ori faceți mai multe droburi mici, ori căptușiți cu prapurul o formă dreptunghiulară (de pâine), puneți tocătura, eventual și vreo 3 ouă fierte tari, dispuse longitudinal (precum în poza de mai sus) și acoperiți cu marginile prapurului care au rămas pe dinafară.
Dacă ați optat pentru versiunea „în aluat”, frământați repede aluatul, întindeți o foaie subțire și folosiți-o pentru a înveli drobul.
Indiferent de variantă, încingeți cuptorul la 175ºC și coaceți drobul cam o oră. Eventual, cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata, îl puteți unge pe deasupra cu ou bătut, să se rumenească și mai frumos.
Alte variante? Păi în primul rând, ca să fie drobul mai ușor, puteți renunța la călirea măruntaielor (sotați doar ceapa), dar atunci fierbeți-le cam jumătate de oră (nu uitați să spumuiți). Există și o versiune simplissimă de drob, propusă de Sanda Marin: măruntaiele se dau crude prin mașina de tocat și cu asta basta (dar atunci trebuie să adăugați și niște miez de pâine, muiat în lapte și bine stors). Și se mai poate și fără prapur, și fără aluat: ungeți bine tava de cozonac cu unt, tapetați bine cu pesmet, turnați compoziția, nivelați și iar presărați pesmet.
Ce bem la drob? Păi eu aș pofti la un rozé sec, că mi se pare cel mai potrivit. Și, slavă Domnului, avem acuma la dispoziție o grămadă de rozé-uri bune, avem de unde alege.
Maestre mi-ai facut ziua! Aferim!
Mi-am petrecut Pastele in vizita, ca orice musafir, am fost cuminte si politicoasa si n-am facut mofturi!
DAAAAAAAAAAARRR! nu era bors de miel, nici friptura de miel ca nu suporta mielul! Ok, pana aici, am mai vazut cazuri. Dar cu drobul ce-au avut???!!! ca ala nu mai miroase a miel cu cate verzituri si smantana si oua are!
Nu nene, drobul de pui! Putin mai gustos decat un burete nou de bucatarie, cam la fel de sec!
Vorba ta, pai si atunci cand o sa mananc drob de miel, de Sfantul Ion, de ziua mea?? Imi face mama aperitiv cu drob de miel!!
S-au ticnit total unii, mielul este plin de colagen, plus ca miroase… discutabil si asta, dar puii de baterii sunt buni si sanatosi, ajung pe cale naturala la 1,2 kg la 6 saptamani!
p.s. cand eram mica nici eu nu mancam miel, ca orice copil normal eram reticent la diverse lucruri necunoscute, dar sa faci asta cand esti deja matur, daca n-ai vreo boala sau vreo alergie, se numeste armata de pitici pe creier si de asta nu te scapa decat Cel de Sus!
In concluzie in anul asta eu n-am avut masa de Paste, cu exceptia oualelor rosii ca si pasca era un cozonac usor manjit cu nitica branza plus maxim 14 stafide cu totul! brrrrrrrrrrr!
Pot să mă mândresc că anul ăsta mi-am convins jumătatea mai bună că mielul e delicios? Și că la temelie a stat drobul ăsta, care deschis ușile pentru friptură? Deci se poate 😀
Hristos a inviat! Sa aveti o primavara buna.
Adevărat a-nviat! Și mulțumesc frumos, așijderea 🙂
Maestre mi-ai facut ziua! Aferim!
Mi-am petrecut Pastele in vizita, ca orice musafir, am fost cuminte si politicoasa si n-am facut mofturi!
DAAAAAAAAAAARRR! nu era bors de miel, nici friptura de miel ca nu suporta mielul! Ok, pana aici, am mai vazut cazuri. Dar cu drobul ce-au avut???!!! ca ala nu mai miroase a miel cu cate verzituri si smantana si oua are!
Nu nene, drobul de pui! Putin mai gustos decat un burete nou de bucatarie, cam la fel de sec!
Vorba ta, pai si atunci cand o sa mananc drob de miel, de Sfantul Ion, de ziua mea?? Imi face mama aperitiv cu drob de miel!!
S-au ticnit total unii, mielul este plin de colagen, plus ca miroase… discutabil si asta, dar puii de baterii sunt buni si sanatosi, ajung pe cale naturala la 1,2 kg la 6 saptamani!
p.s. cand eram mica nici eu nu mancam miel, ca orice copil normal eram reticent la diverse lucruri necunoscute, dar sa faci asta cand esti deja matur, daca n-ai vreo boala sau vreo alergie, se numeste armata de pitici pe creier si de asta nu te scapa decat Cel de Sus!
In concluzie in anul asta eu n-am avut masa de Paste, cu exceptia oualelor rosii ca si pasca era un cozonac usor manjit cu nitica branza plus maxim 14 stafide cu totul! brrrrrrrrrrr!
Pot să mă mândresc că anul ăsta mi-am convins jumătatea mai bună că mielul e delicios? Și că la temelie a stat drobul ăsta, care deschis ușile pentru friptură? Deci se poate 😀