Acești dovlecei umpluți cu miezul lor (ca să nu zic auto-umpluți!) reprezintă un aperitiv (sau un prim fel de mâncare) foarte simplu și tare interesant, de care însă m-am ferit multă vreme (zău dacă știu de ce!). O decizie tare proastă, între noi fie vorba; imediat cum am gustat un astfel de dovlecel, cum m-am și îndrăgostit de mâncarea asta, trecând-o în categoria rețetelor văratice preferate. Fiindcă e neașteptat de gustoasă, se face foarte simplu, nu-ți trebuie mare lucru ca s-o pui în practică și, pe deasupra, poți s-o transformi foarte simplu în rețetă de post (dar numai dacă ții morțiș). Totuși, tot versiunea de mai la vale (ovo-lacto-vegetariană!), cu tocătura legată cu ou și servită cu multă smântână (rece!) mi se pare mai interesantă. Însă, firește, e și chestie de gust.
6 dovlecei mijlocii, 1 felie de pâine, muiată în lapte (sau în apă) și bine stoarsă 2 cepe, 1 ou, 4 roșii, pesmet, verdeață (mărar, pătrunjel) sare, piper, unt.
Curățați mai întâi cepele, tocați-le mărunt. Căliți una din ele în puțin unt, ca să vă luați de-o grijă. Dacă vreți să adăugați și niște usturoi, bine, dacă nu, nu.
Spălați dovleceii, curățați-i, tăiați-i în două (pe lat) și scobiți-i cu grijă, astfel încât să vă rămână niște „pereți” de circa 1 cm.
Tocați miezul scos și amestecați-l cu pâinea, oul, ceapa călită, sarea, piperul, verdeața tocată și atâta pesmet cât e nevoie ca să vă iasă o compoziție suficient de groasă (să nu curgă).
Umpleți dovleceii și prăjiți-i scurt, în puțin unt, pe toate părțile. Așezați-i apoi, în picioare, într-o cratiță.
Căliți și a doua ceapă, stingeți cu roșiile curățate de pielițe și semințe, fierbeți un pic și repartizați sosul ăsta roșii cât mai echitabil peste ai noștri dovlecei umpluți.
Băgați cratița în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu. După vreo jumătate de oră, ar trebui să fie gata.
Serviți-i calzi, cu smântână rece. Iar în pahare turnați un vin alb, ușor și sec, genul de băut mai cu cana.
Doriți o versiune de post a acestor dovlecei umpluți? Înlocuiți untul cu ulei, oul cu o lingură de făină (sau cu mai mult pesmet), iar smântâna, dacă vreți musai să turnați ceva peste ei, cu un sos de roșii.