• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Dovlecei pane

Aug 24, 2011 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Rețete, Rețete cu legume, Rețete ovo-lacto-vegetariene 5


Dovlecei pane

O improvizație, până la urmă, acești dovlecei pane, de care eu, cel puțin, mă apuc atunci când mi-e lene să-i toc pentru chifteluțe, m-am săturat de pilaf și nu vreau să-i umplu nici cu carne, nici cu brânză, fiindcă-i cald afară și mi-e groază să dau drumul la cuptor. Dar îmi plac prea mult dovleceii și, în forma asta de prezentare, se fac relativ rapid, sunt foc de gustoși și niciodată destui.

2-3 dovlecei potriviți,
2 linguri de făină,
2-3 ouă,
pesmet,
piper,
ulei pentru prăjit.

Spălați, curățați dovleceii și tăiați-i felii rotunde, de aproximativ 1 cm. Sărați-le, lăsați-le vreo oră în strecurătoare, clătiți-le scurt și ștergeți-le bine. Treceți-le prin făină (amestecată cu piper), ouă bătute și pesmet. Dacă vreți, puteți repeta pasajul prin ouă și pesmet, să iasă o crustă mai groasă și mai crocantă.

Încingeți mult ulei într-o tigaie cu pereții înalți și prăjiți dovleceii, la foc mijlociu spre tare, pe ambele fețe, până se rumenește frumos panajul.

Abia când îi serviți (calzi) presărați-i cu sare, că altfel se înmoaie. Și, tot la capitolul secrete, dacă o să-i tăiați felii mai subțiri, vor ieși, cel puțin după gustul meu, prea moi (în felii de 1 cm și la focul pe care vi l-am indicat vor rămâne un pic al dente)

Ca garnituri, vă puteți gândi la un piure, la un mujdei, la un sos de roșii (ca-n poza de mai sus) și lista poate continua.

Vin? Alb, sec, rece. După mine, la dovlecei pane cel mai bine merge o Fetească Regală, dar n-o luați altfel decât ca pe o sugestie.

S-ar putea să vă intereseze și:

Dovlecei umpluti cu miezul lorDovlecei umpluți cu miezul lor Paste cu dovlecei și smântână Cartofi si dovlecei la cuptorCartofi și dovlecei gratinați Penne cu vinete, dovlecei și roșii

  • dovlecei, pane, tigaie

5 thoughts on “Dovlecei pane”

  1. cofi 24/08/2011 at 16:14

    Mi-am petrecut 3/4 din viata urind dovleceii cu pasiune.Una demna de scopuri mai inalte. Dar candva acum vreo cativa ani am zis ia sa incerc! Si m-am uitat eu la modul de operare al cuiva si l-am reprodus.
    Feliile erau jumate cat spui tu si dovleceii se pudrau cu sare si se lasau sa iasa apa, se stergeau si apoi maglavaisul.

    Eu,ca sa zic asa, ii fac cum imi tuna in ziua aia, mai grosi sau mai subtiri, neaparat cu mujdei sau cu sos de iaurt, marar si usturoi. Nu stiu nici pana in ziua de azi ce gust ar trebui sa aiba, ca singurii pe care m-am incumetat sa-i consum, erau productie proprie, dar daca clientii nu se plang, de ce sa ma plang eu??
    Mie imi plac si asa mai moi, totul este sa fie dovlecei fragezi, sa nu aiba seminte mari si sa nu fie aposi!

    Reply ↓
  2. animaloo 24/08/2011 at 16:53

    cofi: astia pane merg la fix in ulei, otet si neste usturoi. NUma sa nu ragai pe urma 😀

    Reply ↓
  3. costachel Post author24/08/2011 at 20:33

    Mda, sa deduc ca sosul meu de rosii nu place la nimeni… Macar bine c-am nimerit-o cu dovleceii 🙂

    Reply ↓
  4. liuta 16/06/2012 at 17:58

    eu mai pun si niste rosii dodoloate taiate felii la prajit sau le coc pe gratar si le impreunez cu domnul usturoi.iese nebuneala mare.

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/06/2012 at 21:08

      Prea puțin spus nebuneală 🙂

      Reply ↓

Leave a Reply to cofi Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved