• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Două vinuri roșii din gama Tectonic a Cramei Gîrboiu

Aug 18, 2015 costachel Băuturi, Vinuri 0


Gîrboiu Tectonic Fetească Neagră Cabernet Sauvignon

Ei, dacă tot s-a mai răcorit afară, zic eu că e un moment numai bun să vă povestesc despre niște vinuri roșii. Mai exact, despre o Fetească Neagră și un Cabernet Sauvignon. Ambele din gama Tectonic a Cramei Gîrboiu.

Dar mai întâi o precizare, că poate aveți deja niște întrebări despre ce-o fi aia gama Tectonic. Ei bine, în respectiva serie botezată atât de zguduitor găsiți vinurile mono-soi ale producătorului vrâncean (cupajele fac opinie separată și formează gama-soră Epicentrum). Și Tectonic, și Epicentrum sunt vinuri de Horeca, adică le veți găsi doar în restaurante și în magazinele specializate. Peste ele e gama Bacanta, iar la nivel de retail vă anunț că-mi plac cam toate vinurile din seria Livia. Dar despre ele v-am mai povestit și promit c-am să revin.

Bun, odată aceste precizări de marketing fiind făcute (știu, și pe mine mă obosesc nenumăratele game, tocmai de aia încerc, pe cât pot, să vă ajut), e timpul să trecem la chestii mai serioase. Adică la cele două vinuri deja anunțate în titlu.

Avem mai întâi Feteasca Neagră 2013. Un nas complex, cu fructe roșii, prunele reglementare, o cireașă neagră, o idee condimentată (piper) și nițică piele. Gustul e plin, vertebrat (că nu găsesc acum alt termen), rotund, cu tanini dulci, o aciditate bună, are și ceva catifea, iar în postgust, care-i mediu și plăcut, apar și vreo două cireșe negre. Din păcate, alcoolul (14,6%) își cam ițește nasul, drept pentru care eleganța aia pe care o caut la Feteasca Neagră cam lipsește. Însă, e drept, poate l-am gustat și eu la o temperatură mai mare decât ar fi fost cazul (vreo 14ºC). Până una-alta, vi-l recomand mai curând la vită și vânat, nicidecum la cărnurile și preparațiile ceva mai ușoare cu care, în mod normal, se mărită Feteasca Neagră. Dacă am să-mi schimb impresiile când, și dacă, am să-l gust la o temperatură mai joasă, promit să revin.

Cât despre Cabernetul Sauvignon 2013, trebuie să vă spun de la bun început că merită un pic de aerisire. Nu de alta, dar imediat după deschidere nasul e cumva sumbru (cerneală, piele) și are nevoie de nițel timp cât să se deschidă spre fructe roșii și condimente. Gustul însă e clar mai prietenos decât avertizările olfactive. Chiar și taninii, lejer răstiți fără o mică oxigenare, sunt prietenoși, aciditatea e bună, corpul e rotund, chiar catifelat. E drept, după gustul meu lemnul domină ușor ansamblul, dar fructele roșii, ușor gemoase, sunt acolo, iar notele condimentate (piper, vanilie) subliniază foarte bine ansamblul. Postgustul e bun, destul de lung, discret piperat și cu o amărală elegantă, deloc deranjantă. Pe lângă vită (mai ales la grătar) și vânat cu pene, acolo zic eu că i-ar sta lui cel mai bine.

În concluzie, da, mi-a plăcut mai mult Cabernetul. Însă mă auto-bănui de o anumită doză de subiectivism fiindcă, după cum mai vechii cititori știu, am o veche și mare dragoste pentru Feteasca Neagră. Iar asta vine la pachet cu anumite așteptări pe care, de cele mai multe ori, nu prea le regăsesc în pahar. Drept pentru care, zic eu, merită cu prisosință să le încercați pe amândouă. În indiferent ce ordine, nu trebuie să vă luați după mine.

A, și dacă doriți să vedeți și niște păreri despre vinurile albe din aceeași gamă Tectonic a Cramei Gîrboiu, le găsiți aici.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Crama Girboiu Tectonic vinuri albeTrei albe seci din gama Tectonic a Cramei Gîrboiu Vinuri Crama Gîrboiu Restaurant ExpoVinurile Cramei Gîrboiu au luat cu asalt Restaurantul Expo Vinuri VitalyDouă spumante, două albe și două roșii. Adică șase vinuri italiene de la Vitaly Vinuri Crama AtelierNoile vinuri ale Cramei Atelier: „veni, vidi, vici” la Ralet

  • Cabernet Sauvignon, FeteascaNeagra, Girboiu, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved