Ei, dacă tot s-a mai răcorit afară, zic eu că e un moment numai bun să vă povestesc despre niște vinuri roșii. Mai exact, despre o Fetească Neagră și un Cabernet Sauvignon. Ambele din gama Tectonic a Cramei Gîrboiu.
Dar mai întâi o precizare, că poate aveți deja niște întrebări despre ce-o fi aia gama Tectonic. Ei bine, în respectiva serie botezată atât de zguduitor găsiți vinurile mono-soi ale producătorului vrâncean (cupajele fac opinie separată și formează gama-soră Epicentrum). Și Tectonic, și Epicentrum sunt vinuri de Horeca, adică le veți găsi doar în restaurante și în magazinele specializate. Peste ele e gama Bacanta, iar la nivel de retail vă anunț că-mi plac cam toate vinurile din seria Livia. Dar despre ele v-am mai povestit și promit c-am să revin.
Bun, odată aceste precizări de marketing fiind făcute (știu, și pe mine mă obosesc nenumăratele game, tocmai de aia încerc, pe cât pot, să vă ajut), e timpul să trecem la chestii mai serioase. Adică la cele două vinuri deja anunțate în titlu.
Avem mai întâi Feteasca Neagră 2013. Un nas complex, cu fructe roșii, prunele reglementare, o cireașă neagră, o idee condimentată (piper) și nițică piele. Gustul e plin, vertebrat (că nu găsesc acum alt termen), rotund, cu tanini dulci, o aciditate bună, are și ceva catifea, iar în postgust, care-i mediu și plăcut, apar și vreo două cireșe negre. Din păcate, alcoolul (14,6%) își cam ițește nasul, drept pentru care eleganța aia pe care o caut la Feteasca Neagră cam lipsește. Însă, e drept, poate l-am gustat și eu la o temperatură mai mare decât ar fi fost cazul (vreo 14ºC). Până una-alta, vi-l recomand mai curând la vită și vânat, nicidecum la cărnurile și preparațiile ceva mai ușoare cu care, în mod normal, se mărită Feteasca Neagră. Dacă am să-mi schimb impresiile când, și dacă, am să-l gust la o temperatură mai joasă, promit să revin.
Cât despre Cabernetul Sauvignon 2013, trebuie să vă spun de la bun început că merită un pic de aerisire. Nu de alta, dar imediat după deschidere nasul e cumva sumbru (cerneală, piele) și are nevoie de nițel timp cât să se deschidă spre fructe roșii și condimente. Gustul însă e clar mai prietenos decât avertizările olfactive. Chiar și taninii, lejer răstiți fără o mică oxigenare, sunt prietenoși, aciditatea e bună, corpul e rotund, chiar catifelat. E drept, după gustul meu lemnul domină ușor ansamblul, dar fructele roșii, ușor gemoase, sunt acolo, iar notele condimentate (piper, vanilie) subliniază foarte bine ansamblul. Postgustul e bun, destul de lung, discret piperat și cu o amărală elegantă, deloc deranjantă. Pe lângă vită (mai ales la grătar) și vânat cu pene, acolo zic eu că i-ar sta lui cel mai bine.
În concluzie, da, mi-a plăcut mai mult Cabernetul. Însă mă auto-bănui de o anumită doză de subiectivism fiindcă, după cum mai vechii cititori știu, am o veche și mare dragoste pentru Feteasca Neagră. Iar asta vine la pachet cu anumite așteptări pe care, de cele mai multe ori, nu prea le regăsesc în pahar. Drept pentru care, zic eu, merită cu prisosință să le încercați pe amândouă. În indiferent ce ordine, nu trebuie să vă luați după mine.
A, și dacă doriți să vedeți și niște păreri despre vinurile albe din aceeași gamă Tectonic a Cramei Gîrboiu, le găsiți aici.