• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Doradă în sare mare

May 11, 2011 costachel Rețete, Rețete cu pește 6


În ce mă privește, până nu demult dorada era doar o amintire din copilărie, în sensul că era un pește des pescuit și mâncat de „corsarii” lui Surplouf (e vorba de banda desenată a lui Cézard, apărută între 1973 și 1977 în Pif Gadget și Pif Parade). Drept pentru care am fost tare bucuros când sparus aurata (ăsta-i numele latinesc) a catadicsit să-și facă apariția și-n magazine, fiindcă o fi ea bună lectura, dar mai trebuie, din când în când, aplicată. În cazul de față, evident, în bucătărie.

Drept pentru care notați că ne trebuie, pentru dorada în crustă de sare din titlu, câte

1 doradă potrivită de persoană (sau 1 mare pentru 2 persoane),
1-2 lămâi,
verdețuri (cimbru, măghiran, rozmarin, salvie, busuioc),
ulei de măsline,
multă sare grunjoasă.

Presupunem că ați găsit peștele gata curățat; dacă nu, începeți, desigur, prin a face toaleta doradelor. Tamponați-le la sfârșit cu șervețele, ca să fie bine uscate.

Luați câte 1 fir din fiecare verdeață și faceți buchețele, legându-le cu ață de papiotă (firește că verdețurile pot fi și după gust, sau după ce găsiți). Tăiați lămâie felii groase.

Umpleți burta peștilor cu câte 1 buchețel aromat și cu 1 felie de lămâie, închideți-le (dacă vreți, nu-i obligatoriu) cu ajutorul scobitorilor.

Odată ajunși aici, aveți două variante. Ori întindeți pe o tablă un strat de sare mare, și frigeți dorada pe ambele părți (fix tehnologie de saramură tradițională!), ori puneți un strat de sare în tava cuptorului, așezați peștii deasupra și-i acoperiți cu restul de sare (în această a doua variantă, unii amestecă sarea cu 1-2 albușuri, un pic bătute, ca să se formeze o crustă). În ambele cazuri, focul trebuie să fie destul de moale, iar coacerea durează 10-15 minute pe fiecare parte, în primul caz, 45-60 de minute în cel de-al doilea (în total, firește!).

Când serviți, puteți elimina pielea (dacă vi se pare prea sărată). Sau nu. E bine să nu uitați să stropiți cu puțin ulei de măsline (preferabil extravirgin) și rețineți că unii mofturoși s-ar putea să mai vrea și ceva zeamă de lămâie suplimentară prin preajmă. A, și nu vreți (sau n-ați găsit) doradă? Păi cam orice pește întreg va ieși foarte bun preparat în felul ăsta.

Ca garnitură, niște cartofi natur mi se par alegerea optimă. Cât despre vin, apoi vorbim despre pește, așa că aproape sigur Aligote va dori dorada noastră.

S-ar putea să vă intereseze și:

Doradă cu roșii, cartofi noi și busuioc Paste cu fructe de marePaste cu fructe de mare Scrumbie la cuptor Pasta de peste afumat

  • cuptor, dorada, lamaie, peste, sare, verdeturi

6 thoughts on “Doradă în sare mare”

  1. marcel 11/05/2011 at 23:15

    Coincidenta sau nu exact acesta a fost subiectul emisiunii lui James Oliver acum vreo doua saptamani la poasul lui in bucataria portugheza:dorada in crusta de sare ,sare in care se poate pune si doua albusuri sa se lege…..

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/05/2011 at 07:40

      N-am vazut emisiunea aia, ideea mi-a venit de la „Cireasa de pe tort”, ca ma cam enervase varianta de dorada in sare pe care am aflat-o acolo. Asa ca am zis sa ofer o versiune mai buna, cel putin dupa gustul meu 🙂

      Reply ↓
  2. aphextwinz 12/05/2011 at 09:05

    Don Costachel, varianta dvs e si pe gustul meu, dar mai am una, cel putin interesanta la o vizita mai simandicoasa, am vazut-o si eu la o emisiune, nu mai tin minte la ce peste am facut-o, dorada, ceva sturion, uitai.

    in principiu e aceeasi chestie dar prezentarea e mai de fitze. Se amesteca sarea cu nisip (da, nisip) buriueni si ou (sau doar albus).

    Se pune o folie pe un vas, amestecul de mai sus, in interior hartie de copt si pe urma pestele (cu legume, fara, cu ce vreti). Se strange folia apoi se cladeste din nou din amestec, sa se inchida ca un cuptor de lut.

    Si se coace (cica merge bine la metoda asta orice carne).

    Ce e haios, adusa pe masa se sparge “cuptorul” de nisip si sare, iese un miros de numa’ din craterul vulcanului, iar mancarea, se pastreaza calda multa vreme. Pe masa, adica mai manci, mai fumezi, mai beii un paharel dupa recomandari.

    E vag asemanatoare, dar am zis sa scriu sa pun la colectie, stiti dvs 🙂

    Reply ↓
  3. costachel Post author12/05/2011 at 09:07

    Fie primit 🙂

    Reply ↓
  4. pescaru 22/03/2012 at 09:13

    Dora dă, Costăchel primeste like-uri. Felicitari si multumim maestre, reusiti sa faceti virtualul un pic mai real.

    Reply ↓
    1. costachel Post author22/03/2012 at 09:19

      Ei, dac-aș reuși să transmit și oleacă de miros, dacă nu chiar gust… 😀

      Reply ↓

Leave a Reply to costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved