• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Dopuri cu filet pentru șampanie? Da, uite că se poate!

May 26, 2012 costachel Mapamond, Mozaic 4


Ceea ce părea de neimaginat până nu demult s-a întâmplat: a fost lansat primul dop cu filet (screwcap) pentru vinurile spumante. Sistemul, denumit Viiva, este rezultatul a cinci ani de cercetări realizate, în colaborare, de fabricantul de dopuri Guala Closures Australia, producătorul de sticle O-I și crama australiană De Bortoli Wines, care deja a pus în aplicare soluția la două dintre gamele sale de spumante, Trevi și Willowglen.

Deocamdată, sistemul Viiva nu poate fi folosit decât la vinurile spumante produse prin metoda Charmat (fermentare în tanc, sistemul așa-zis italian, folosit pentru Prosecco, Asti, iar la noi pentru Muscatul de Bucium).

Până acum, încercările se loveau de trei mari probleme: casarea, pierderea acidității și desfacerea mult prea ușoară a dopului. Producătorii Viiva susțin că le-au rezolvat pe toate, datorită mai ales sistemului dublu-twist (prima răsucire eliberează presiunea, a doua deschide sticla). Mai mult, acum sticlele pot fi astupate la loc absolut perfect, un avantaj care, speră producătorii, îi va face deosebit de interesați pe organizatorii de evenimente mari și pe cei care vând vin la pahar.

Sistemul a trecut toate testele de temperatură, presiune, stres și greutate, dar în urma acestora s-a ajuns la concluzia că și forma sticlei trebuie ușor redefinită.

În prezent, colectivul de cercetători desfășoară teste în vederea adaptării sistemului și pentru vinurile spumante realizate prin metoda tradițională (Champenoise), în cazul căreia cea de-a doua fermentație (secundară) are loc în sticlă.

Foto: o-i.com

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Armand de BrignacȘampanie de 3 milioane de dolari pentru Leonardo DiCaprio și gașca lui Vin CoppolaFrancis Ford Coppola și Inglenook, un pic de Château Margaux, poate Napanook Marian Timofti: gustul consumatorului poate și trebuie să fie format! Se poate şi fără fonduri europene

  • Australia, dopuri, sampanie

4 thoughts on “Dopuri cu filet pentru șampanie? Da, uite că se poate!”

  1. Doris 04/09/2012 at 21:24

    Caut sticle de vin cu filet și…nu găsesc nicăieri! 🙁

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/09/2012 at 08:15

      Vinurile australiene, de pildă, ar fi niște „suspecți” foarte nimeriți 🙂

      Reply ↓
  2. Doris 05/09/2012 at 19:02

    Da, sunt și în Europa. Dar eu caut să cumpăr sticle de vin cu filet pentru îmbuteliere, dar nu găsesc. Cele câteva firme care comercializează sticle de vin îmi spun că nu se folosesc 😀
    A trebuit să le dau niște linkuri să le dovedesc că se folosesc și sunt pe un trend crescător.

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/09/2012 at 20:18

      După știința mea, în România folosesc dopuri Stelvin Cramele Halewood și Nachbill (probabil mai sunt și alții). Liderul în domeniu (dați o căutare după Stelvin) are reprezentanțe în Belgia, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia plus Rusia, Ucraina și Turcia (ca să rămân, cât de cât, în Europa). Ar trebui să se poată, cred 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved