Ceea ce părea de neimaginat până nu demult s-a întâmplat: a fost lansat primul dop cu filet (screwcap) pentru vinurile spumante. Sistemul, denumit Viiva, este rezultatul a cinci ani de cercetări realizate, în colaborare, de fabricantul de dopuri Guala Closures Australia, producătorul de sticle O-I și crama australiană De Bortoli Wines, care deja a pus în aplicare soluția la două dintre gamele sale de spumante, Trevi și Willowglen.
Deocamdată, sistemul Viiva nu poate fi folosit decât la vinurile spumante produse prin metoda Charmat (fermentare în tanc, sistemul așa-zis italian, folosit pentru Prosecco, Asti, iar la noi pentru Muscatul de Bucium).
Până acum, încercările se loveau de trei mari probleme: casarea, pierderea acidității și desfacerea mult prea ușoară a dopului. Producătorii Viiva susțin că le-au rezolvat pe toate, datorită mai ales sistemului dublu-twist (prima răsucire eliberează presiunea, a doua deschide sticla). Mai mult, acum sticlele pot fi astupate la loc absolut perfect, un avantaj care, speră producătorii, îi va face deosebit de interesați pe organizatorii de evenimente mari și pe cei care vând vin la pahar.
Sistemul a trecut toate testele de temperatură, presiune, stres și greutate, dar în urma acestora s-a ajuns la concluzia că și forma sticlei trebuie ușor redefinită.
În prezent, colectivul de cercetători desfășoară teste în vederea adaptării sistemului și pentru vinurile spumante realizate prin metoda tradițională (Champenoise), în cazul căreia cea de-a doua fermentație (secundară) are loc în sticlă.
Da, sunt și în Europa. Dar eu caut să cumpăr sticle de vin cu filet pentru îmbuteliere, dar nu găsesc. Cele câteva firme care comercializează sticle de vin îmi spun că nu se folosesc 😀
A trebuit să le dau niște linkuri să le dovedesc că se folosesc și sunt pe un trend crescător.
După știința mea, în România folosesc dopuri Stelvin Cramele Halewood și Nachbill (probabil mai sunt și alții). Liderul în domeniu (dați o căutare după Stelvin) are reprezentanțe în Belgia, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia plus Rusia, Ucraina și Turcia (ca să rămân, cât de cât, în Europa). Ar trebui să se poată, cred 🙂
Caut sticle de vin cu filet și…nu găsesc nicăieri! 🙁
Vinurile australiene, de pildă, ar fi niște „suspecți” foarte nimeriți 🙂
Da, sunt și în Europa. Dar eu caut să cumpăr sticle de vin cu filet pentru îmbuteliere, dar nu găsesc. Cele câteva firme care comercializează sticle de vin îmi spun că nu se folosesc 😀
A trebuit să le dau niște linkuri să le dovedesc că se folosesc și sunt pe un trend crescător.
După știința mea, în România folosesc dopuri Stelvin Cramele Halewood și Nachbill (probabil mai sunt și alții). Liderul în domeniu (dați o căutare după Stelvin) are reprezentanțe în Belgia, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia plus Rusia, Ucraina și Turcia (ca să rămân, cât de cât, în Europa). Ar trebui să se poată, cred 🙂