• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Distileria Kvint din Tiraspol: un mic distilat de geopolitică transnistreană

May 02, 2014 costachel Mapamond, Mozaic 3


Distileria Kvint Tiraspol

Distileria Kvint din Tiraspol a reușit să se strecoare printre meandrele istoriei, dar astăzi este nevoită să facă față unei noi provocări de proporții: conflictul dintre UE și Rusia. La Revue du vin de France, bazându-se pe o analiză AFP, a prezentat recent subiectul cititorilor săi.

Înființată în timpul Imperiului Țarist, distrusă în perioada celui de-al doilea război mondial, firmă reprezentativă pentru industria sovietică și înfloritoare și în zilele noastre, Kvint suferă astăzi în urma încordării dintre UE și Rusia.

„Societatea a fost înființată în 1897 și a cunoscut, desigur, toate suișurile și coborâșurile istoriei”, spune directorul de comunicare Anna Kozyrina.

Și într-adevăr, au fost suișuri spectaculoase. „Divinurile” sale (numite totuși, în continuare, „coniac” de către moldoveni, ucraineni sau ruși) au ajuns chiar și în spațiu, alături de cosmonauții ruși.

Kvint: o istorie zbuciumată

În perioada URSS, Kvint a cunoscut cea mai bună perioadă sub Hrușciov, dar n-a trecut foarte mult și a urmat perioada prohibiția gorbaciovistă. „Consecințele au fost foarte grave, pentru că a fost distrusă o bună parte din vii”, spune Kozyrina. Totuși compania a supraviețuit, înlocuind alcoolul cu sucuri de fructe.

A urmat colapsul URSS, războiul separatist și proclamarea independenței Transnistriei (nerecunoscută decât de alte trei „state”: Abhazia, Nagorno-Karabah și Osetia de Sud).

Actualmente, Kvint are 1500 de angajați (față de 600, în momentul prăbușirii URSS) și o cifră anuală de afaceri de aproximativ 50 de milioane de dolari (36 milioane euro). Au fost replantate mai mult de 1.500 ha de vie, iar producția (vin, divin și votcă) se ridică la 20 milioane sticle. Iar exporturile ajung până în China și Africa.

Conflictul Europa-Rusia: marea provocare

Dar Kvint, la fel ca multe alte societăți din regiune, se confruntă actualmente cu două mari probleme: conflictul din Ucraina și alegerea drumului de urmat: spre UE sau spre  Uniunea Vamală propusă de Moscova.

Deocamdată, situația din Ucraina n-a avut niciun efect concret, dar prelungirea conflictului nu are cum să nu-i afecteze negativ, în condițiile în care Kvint exportă în țara vecină 7% din producția sa.

Dar marea problemă apare din cauza încordării dintre guvernul transnistrean și cel de la Chișinău, acesta din urmă intenționând să semneze, în iunie, Acordul de asociere cu UE. „Ceea ce se întâmplă acum la Chişinău, aceste mișcări spre Uniunea Europeană, sunt contraproductive”, susține așa-numitul președinte al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, care militează pentru relații mai strânse cu Rusia.

„Autoritățile de la Tiraspol încearcă să demonstreze că UE, spre deosebire de Rusia, nu este un partener imperios necesar. Numai că statisticile demonstrează contrariul”, afirmă un reprezentant al misiunii UE pentru controlul frontierei între Republica Moldova şi Ucraina pe tronsonul transnistrean (EUBAM).

Rusia e bună pentru energie, UE pentru exporturi

Transnistria este, practic, complet dependentă de gazul rusesc, numai că exporturile sale sunt îndreptate, într-o proporție ce merge până la 75%, spre UE, arată statisticile EUBAM.

„Transnistria are foarte mult de câștigat de pe urma Acordului de asociere cu UE. Noi trebuie să desființăm mitul că acest acord va închide piețele din Est”, susține șeful delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

O sarcină destul de grea, atâta vreme cât, pe fondul conflictului din Ucraina (cea mai gravă criză între Rusia și Occident de la încheierea Războiului Rece), retorica împotriva acordului cu UE s-a amplificat în Transnistria.

Transnistria riscă izolarea completă

Pentru moment, companiile din această regiune, care aparține formal Republicii Moldova, beneficiază de facilități de export în UE, ca toate companiile moldovenești. În schimb, Tiraspolul fiscalizează importurile europene. În cazul semnării acordului de liber-schimb aprofundat, această asimetrie nu va fi acceptată pentru mult timp.

„Dacă refuză să urmeze Republica Moldova, Transnistria riscă pe viitor izolarea, deoarece produsele sale vor fi supuse unor tarife vamale ridicate pentru a putea intra în UE”, a declarat un oficial european, bun cunoscător al problemei.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tradiții de Paști pe mapamond Vodka BelugaBeți Beluga și nu veți mai fi mahmuri niciodată! Rugbiștii francezi trec de la balonul oval la vița de vie Butoaie de vin BordeauxCât costă, de fapt, butoiul de Bordeaux?

  • Basarabia, producatori, UE

3 thoughts on “Distileria Kvint din Tiraspol: un mic distilat de geopolitică transnistreană”

  1. Niko - LG 03/05/2014 at 17:13

    Exxcelentà remarca: “Rusia e bună pentru energie, UE pentru exporturi”. Sper s-ajung o datà “la locul faptei” sà am ce và povesti.

    Reply ↓
    1. costachel Post author04/05/2014 at 15:02

      Păi aș vrea și eu s-ajung, numai să se liniștească un pic „locul faptei” 🙂

      Reply ↓
  2. fado 18/05/2014 at 18:35

    am baut in 20212 niste vs de la ei… superb la sticla de 500 ml.. din pacate..

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved