May 02, 2014 costachel Mapamond, Mozaic 3
Distileria Kvint din Tiraspol a reușit să se strecoare printre meandrele istoriei, dar astăzi este nevoită să facă față unei noi provocări de proporții: conflictul dintre UE și Rusia. La Revue du vin de France, bazându-se pe o analiză AFP, a prezentat recent subiectul cititorilor săi.
Înființată în timpul Imperiului Țarist, distrusă în perioada celui de-al doilea război mondial, firmă reprezentativă pentru industria sovietică și înfloritoare și în zilele noastre, Kvint suferă astăzi în urma încordării dintre UE și Rusia.
„Societatea a fost înființată în 1897 și a cunoscut, desigur, toate suișurile și coborâșurile istoriei”, spune directorul de comunicare Anna Kozyrina.
Și într-adevăr, au fost suișuri spectaculoase. „Divinurile” sale (numite totuși, în continuare, „coniac” de către moldoveni, ucraineni sau ruși) au ajuns chiar și în spațiu, alături de cosmonauții ruși.
În perioada URSS, Kvint a cunoscut cea mai bună perioadă sub Hrușciov, dar n-a trecut foarte mult și a urmat perioada prohibiția gorbaciovistă. „Consecințele au fost foarte grave, pentru că a fost distrusă o bună parte din vii”, spune Kozyrina. Totuși compania a supraviețuit, înlocuind alcoolul cu sucuri de fructe.
A urmat colapsul URSS, războiul separatist și proclamarea independenței Transnistriei (nerecunoscută decât de alte trei „state”: Abhazia, Nagorno-Karabah și Osetia de Sud).
Actualmente, Kvint are 1500 de angajați (față de 600, în momentul prăbușirii URSS) și o cifră anuală de afaceri de aproximativ 50 de milioane de dolari (36 milioane euro). Au fost replantate mai mult de 1.500 ha de vie, iar producția (vin, divin și votcă) se ridică la 20 milioane sticle. Iar exporturile ajung până în China și Africa.
Dar Kvint, la fel ca multe alte societăți din regiune, se confruntă actualmente cu două mari probleme: conflictul din Ucraina și alegerea drumului de urmat: spre UE sau spre Uniunea Vamală propusă de Moscova.
Deocamdată, situația din Ucraina n-a avut niciun efect concret, dar prelungirea conflictului nu are cum să nu-i afecteze negativ, în condițiile în care Kvint exportă în țara vecină 7% din producția sa.
Dar marea problemă apare din cauza încordării dintre guvernul transnistrean și cel de la Chișinău, acesta din urmă intenționând să semneze, în iunie, Acordul de asociere cu UE. „Ceea ce se întâmplă acum la Chişinău, aceste mișcări spre Uniunea Europeană, sunt contraproductive”, susține așa-numitul președinte al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, care militează pentru relații mai strânse cu Rusia.
„Autoritățile de la Tiraspol încearcă să demonstreze că UE, spre deosebire de Rusia, nu este un partener imperios necesar. Numai că statisticile demonstrează contrariul”, afirmă un reprezentant al misiunii UE pentru controlul frontierei între Republica Moldova şi Ucraina pe tronsonul transnistrean (EUBAM).
Transnistria este, practic, complet dependentă de gazul rusesc, numai că exporturile sale sunt îndreptate, într-o proporție ce merge până la 75%, spre UE, arată statisticile EUBAM.
„Transnistria are foarte mult de câștigat de pe urma Acordului de asociere cu UE. Noi trebuie să desființăm mitul că acest acord va închide piețele din Est”, susține șeful delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.
O sarcină destul de grea, atâta vreme cât, pe fondul conflictului din Ucraina (cea mai gravă criză între Rusia și Occident de la încheierea Războiului Rece), retorica împotriva acordului cu UE s-a amplificat în Transnistria.
Pentru moment, companiile din această regiune, care aparține formal Republicii Moldova, beneficiază de facilități de export în UE, ca toate companiile moldovenești. În schimb, Tiraspolul fiscalizează importurile europene. În cazul semnării acordului de liber-schimb aprofundat, această asimetrie nu va fi acceptată pentru mult timp.
„Dacă refuză să urmeze Republica Moldova, Transnistria riscă pe viitor izolarea, deoarece produsele sale vor fi supuse unor tarife vamale ridicate pentru a putea intra în UE”, a declarat un oficial european, bun cunoscător al problemei.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Exxcelentà remarca: “Rusia e bună pentru energie, UE pentru exporturi”. Sper s-ajung o datà “la locul faptei” sà am ce và povesti.
Păi aș vrea și eu s-ajung, numai să se liniștească un pic „locul faptei” 🙂
am baut in 20212 niste vs de la ei… superb la sticla de 500 ml.. din pacate..