• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Despre Zenovius de la Budureasca și Zenovius de la Biertan

Mar 29, 2016 costachel Băuturi, Vinuri 0


Zenovius Budureasca

Dacă vă întrebați cine a fost personajul istoric Zenovius, apoi trebuie să vă reamintesc faptul că una dintre cele mai însemnate dovezi legate de continuitatea românească la nord de Dunăre și de creștinarea respectivei populații este Donariul de la Biertan. Descoperit în 1775 în pădurea Chimdru (5 km de Biertan) și redescoperit, practic, într-un depozit al Muzeului Brukenthal din Sibiu de istoricul (sas) Kurt Horedt (1914-1991). Obiectul votiv din bronz conține inscripția „Ego Zenovivs votvm posvi”, adică „Eu, Zenovius am oferit (am depus) acest dar”, sub care se află monograma lui Isus Hristos. Desigur, dezbaterile istorice (puternic influențate de interese politice) se poartă încă, și se vor mai purta, pe tema Donariului, la fel cum se întâmplă în toate cazurile care demonstrează continuitatea românească pe aceste meleaguri. Dar, firește, nu-i aici locul pentru asemenea discuții.

Așa că nu-mi rămâne, până una-alta, decât să trag concluzia că, firește, n-avem de unde să știm cine a fost Zenovius cel din secolul al IV-lea de la Biertan. De va fi fost el dac, roman, daco-roman ori altceva, nu vom afla niciodată. Tot ce ne-a rămas de la el e doar numele (și, firește, Donariul).

Zenovius - Donariul de la Biertan

Despre Zenovius de la Budureasca se pot spune însă, cu certitudine, mult mai multe lucruri. Mai întâi, e vorba de un cupaj de Cabernet Sauvignon plus Shiraz, din podgoria Dealul Mare, anul de recoltă fiind 2014. Olfactiv, ne întâmpină mai întâi o combinație de tutun și piele, presărată cu câteva condimente, abia apoi făcându-și apariția și fructele (roșii). Aciditatea e numai bună, ceea ce-i conferă o mai mare prospețime decât avea promoția 2013. Corpolența e medie, chiar un pic spre ușoară, iar alcoolul (14%) e bine integrat. Și, dacă tot l-am pomenit pe Zenovius cel mai bătrân cu un an, trebuie să spun că el este sensibil mai moale și mai catifelat, chiar un pic gemos, în timp ce fratele mai tânăr e mai impetuos, ajutat de sus-menționata prospețime și de niște tanini ușor mai astringenți (dar care au, firește, tot timpul să se îmblânzească). Rotunjimea le este însă comună, la fel și condimentele Shirazului ori afinele Cabernetului. Un final mediu și plăcut, din care își ițește capul timid și o cireașă neagră, completează acest vin încă tânăr, care mai are destul timp să se mai catifeleze și să-și sporească amplitudinea. Că are de unde. Oricum însă, amatorii de vinuri roșii mai proaspete (mai pentru rață și porc, așa…) vor găsi în Zenovius 2014 un companion de luptă foarte nimerit. Și chiar cred că-l vor căuta și altă dată…

Foto sus: costachel.ro; foto jos: ro.wikipedia.org

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinuri rosii BudureascaAproape 8 vinuri de la Budureasca Vinuri Domeniile AnastasiaDomeniile Anastasia, Domeniile Viticole Franco-Române, plus un pic de Budureasca degustare, Vinuri, Budureasca, ExpoCinci vinuri de la Budureasca și peripețiile lor în Dealul Copoului Confirmări și revelații de la Dealu Mare. Adică Budureasca și Domeniile Urlați

  • Budureasca, Cabernet Sauvignon, cupaj, Shiraz, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved