• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Despre vița-de-vie, Moldova secolelor XV-XVI și încălzirea globală

Dec 04, 2012 costachel Legendele vinurilor românești, Mozaic 0


Muzeul Vinului Hârlau

Sunt ferm convins că ați aflat deja, cu sau fără voie, o sumedenie de lucruri referitoare la mult prea discutata încălzire globală. Inclusiv din punctul de vedere al culturii viței-de-vie, referirile la acest fenomen sunt din ce în ce mai numeroase, iar concluziile, cvasi-unanime: viile se deplasează, geografic, spre nord, iar zone care, până acum, nu erau propice decât strugurilor albi, devin cât se poate de interesante pentru cultura soiurilor roșii.

Totuși, dacă ne întoarcem un pic pe firul istoriei, găsim destule informații de natură să ne pună pe gânduri. Mărturiile documentare despre cultura viței-de-vie în Moldova (ca să luăm în discuție doar o regiune, altminteri suficient de nordică) se cam bat cap în cap cu acestă atotcuprinzătoare teorie modernă a încălzirii globale. (Dar asta, în paranteză fie spus, probabil și pentru faptul că istoria, biată știință socială fiind, nu e interesată câtuși de puțin de piața certificatelor de carbon.)

Așa de pildă putem afla din hrisoave că multe vii se aflau, la sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul celui de-al XV-lea, pe teritoriul actualului județ Neamț. O regiune vestită astăzi pentru multe lucruri frumoase (și gustoase), dar în niciun caz pentru viticultură.

De pildă în 1407, în timpul domniei lui Alexandru cel Bun, într-un document emis de Mitropolitul Iosif, se preciza că „două sate ale mănăstirii la gura Neamțului, unul de o parte a Neamțului, iar altul de altă parte, pe care le-a dat răposatul domn Io Petru voievod, și două mori și două vii, una pe care a dat-o Petru voievod, iar alta pe care a cumpărat-o vlădica mea” să fie date preotului Domentian. Iar aceste sate (ca să precizăm și zona) sunt, în opinia istoricilor, Cristianești și Timișești, pe apa Moldovei.

Prea aproape de actualul județ Iași? Atunci să luăm un alt document: în 1443, Ștefan al II-lea voievod întărea călugărului Sava „o vie mai sus de Cetatea Neamț, cu teasc”. Adică, cu oarecare aproximație, în zona comunei Vânători, unde astăzi abia există câte 2-3 butuci prin jurul caselor, iar strugurii prea rar ajung, în zilele noastre, la coacere deplină. Și oricât de mică ar fi fost via (și teascul!) călugărului Sava, introducerea într-o danie domnească nu poate decât să însemne că importanța în economia zonei (și epocii) nu era, câtuși de puțin, neglijabilă.

Și încă un lucru ne mai demonstrează faptul că viticultura ocupa cu siguranță un loc deosebit de important printre preocupările nemțenilor. Pe sigiliul orășenilor din Neamț apărea, în 1529, după cum aflăm de la reputatul istoric Ștefan S. Gorovei, „o coardă de vie cu patru ciorchini și două frunze”.

Dar poate ziceți că nu e Cetatea Neamțului într-o zonă suficient de nordică? Atunci să mai adăugăm la povestea noastră și un document din 15 martie 1488 (de pe vremea lui Ștefan cel Mare, mai pe românește), care menționează vii într-o zonă și mai de miazănoapte. Și anume la Lucovița, în ținutul Herței, actuala regiune a Cernăuților!

Carevasăzică, vie pe lângă Cernăuți? Apoi să nu ajungi la concluzia că domnea prin Moldova secolelor XV-XVI o încălzire globală ceva de speriat?

Text apărut inițial, într-o variantă ușor modificată, pe iasi.provino.ro.
În fotografie, exponate aflate la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pastorel CotnariCe spunea, de fapt, Păstorel despre Cotnari Default ThumbnailDouă vorbe despre tradiţia vinurilor româneşti Gata cu prejudecatile despre vinul varsat! Default ThumbnailDespre bucate tradiţionale şi fătucile din marketing

  • istorie, Moldova, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved