• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Despre bucate tradiţionale şi fătucile din marketing

Dec 29, 2009 costachel Editoriale, Mozaic 0


Tare nedrept s-a mai exprimat Ion Cristoiu când vorbea despre „fătucile“ de pe la televiziuni. Fiindcă, pe de o parte, există şi suficienţi „băieţaşi“ (sau cum Dumnezeu le-om mai putea spune) iar, pe de altă parte, specia respectivă nu e prezentă doar pe sticlă, fiindcă radiourile, ziarele şi, desigur, Internetul îşi aduc din plin contribuţia la recolta de specimene mai sus menţionate. Probabil că fanaticii „politically correctness“-ului mă condamnă în acest moment, dar nu mă pot exprima altfel când chiar acum, când scriu aceste rânduri, pe feedreader îmi vine ştirea conform căreia se împlinesc „20 de ani de mâncare bio“. Ce să-i spui „fătucii“ semnatare? Că de fapt sunt aproape două milioane de ani de când omul mănâncă (şi bea!) bio fără să ştie?

În fine, asta a fost o coincidenţă. Voiam doar să spun doar că nici n-a început bine luna decembrie şi deja nu mai putem ciuli o ureche fără să auzim tocita sintagmă „bucate tradiţionale“. În massmedia „fătucilor“, fireşte, că doar nimeni nu foloseşte cuvântul „bucate“ în vorbirea de zi cu zi, nici măcar după ce taman i-a citit copilului nemuritorul basm al lui Ispirescu (apropo de aberaţiile contemporane, mă gândesc că ar cam trebui interzis povestitorul ăsta, că la el sarea din „bucatele“ respective nu prea e iodată!)

Trecând însă peste ironiile discutabile de mai sus, vă rog să fiţi atenţi la un lucru: întotdeauna când începe enumerarea „tradiţionalelor“, vinul nu lipseşte de pe listă, ci îşi ocupă locul lângă sarmale, cozonaci şi alte mâncăruri care, în mod tradiţional, îşi fac loc pe masa noastră doar cu prilejul sărbătorilor. Da, uitaţi creştinismul cu pâinea şi vinul, daţi-le-ncolo de tradiţii, ignoraţi inclusiv descoperirile ştiinţifice care ne spun că un pahar de vin la masă e sănătate curată. Asta e realitatea: în mentalul colectiv, vinul a ajuns băutură de sărbătoare! De Paşti, de Crăciun şi de Anul Nou, eventual ceva sfinţi, plus botezuri, nunţi, parastase şi alte tăieri de moţ. În rest, rămâne frumosul distih al anilor ’50 (cred), „berea, votca şi cu romul/îl fac fericit pe omul!“. În care versificare, desigur, romul e băgat doar în scopul rimei.

Asta e situaţia, stimaţi producători, oricât v-ar spune altfel „fătucile“ din marketing. Piaţa e pierdută şi ea trebuie recâştigată. Nu cu etichete sclipicioase, nu cu promoţii, nu prin punerea în practică a unor teorii de doi lei, venite din partea unor marketeri care nu ştiu să deosebească Feteasca Regală de Aligoté (am fost blând, da?). Vinul este un produs aparte, care are nevoie de recuperarea unei anumite culturi, nu merge cu tehnici de biscuiţi, detergenţi şi alte margarine. Este necesară reconstruirea unei piramide corecte, cu vinuri curate, reprezentative pentru soi şi origine (başca fără defecte) la bază, mergând apoi treptat şi programatic până la vârf, cu produse din ce în ce mai bune. Pe care să nu le cumpere doar snobii, cum se întâmplă azi în majoritatea cazurilor.

Sau dacă nu sunteţi de acord cu mine, vă rog să nu vă plângeţi de mitocanii care toarnă cola peste vinurile dumneavoastră de zeci şi sute de lei. Margaritas ante porcos? Desigur, dar atâta vreme cât le-au cumpărat, nu pot să deduc altceva decât că marketingul dumneavoastră a funcţionat fără greş, aşa că e loc de prime, nu de lamentări ipocrite.

Iar pentru toţi producătorii (majoritari, din fericire) pe care i-am jignit involuntar prin generalizarea abuzivă de mai sus (sigur că nu-s toţi vinovaţi, Doamne fereşte!, dar m-au împins nevoile stilistice în păcat) un sincer Crăciun Fericit şi speranţa că, împreună, vom reuşi în anul care vine să mai clintim, măcar un pic, păcătosul mental colectiv de care vorbeam. Să fie sărbătoare în fiecare zi!
La Mulţi Ani!

P.S. Pe inginerul Gheorghe Anghel n-am avut norocul să-l cunosc altfel decât din auzite. Altminteri, doamna Rodica mi-a fost de un nepreţuit ajutor pe vremea când mă mai visam om de ştiinţă şi studiam de zor în Arhivele Statului din Iaşi, iar cu George am fost coleg de redacţie, pe la mijlocul anilor ’90. Atât şi nimic mai mult, dar asta nu m-a impiedicat să fiu mişcat citind frumosul omagiu pe care dl. Viorel Ralea îl semnează în acest număr. Aş vrea, totuşi, să adaug şi eu un amănunt: lui Gheorghe Anghel i se datorează, în covărşitoare măsură, şi renaşterea (pe cât de extraordinară, pe atât de efemeră) pe care Băbeasca de Nicoreşti a cunoscut-o acum câţiva ani. Mare păcat că boala l-a împiedicat să mai facă alte minuni la Buciumul de care era atât de legat.

Şi-i mulţumesc şi pe această cale domnului Ralea. Avem nevoie să ne amintim mereu de oamenii care într-adevăr au făcut ceva. Fie şi numai pentru a putea cerne mai bine din grâu neghina prezentului.

Editorial apărut in numărul 34 (decembrie) al revistei Romanian Wine Art

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailDouă vorbe despre tradiţia vinurilor româneşti Default ThumbnailCostachel, cronicarul de bucate eco minimarketDenumirile „bio” și „eco” nu vor mai putea fi folosite ca instrumente de marketing Pastorel CotnariCe spunea, de fapt, Păstorel despre Cotnari

  • editorial, marketing, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved